Με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική οδεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελική προεδρική αναμέτρηση της 28ης Μαΐου μέσω της στήριξης που εξασφαλίζει από τον ακροδεξιό Σινάν Ογάν που «τερμάτισε» με ποσοστό άνω του 5% στον πρώτο εκλογικό γύρο, με τον εθνικισμό να έρχεται συνολικά να συνδιαμορφώσει ακόμη περισσότερο την Τουρκία του αύριο. Η διάψευση των προσδοκιών φέρνει την ίδια στιγμή εκνευρισμό και έριδες στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, το οποίο μετρά ήδη τις πρώτες «απώλειες».
Έπειτα από παζάρια με τις αντίπαλες συμμαχίες, ο Σινάν Ογάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση στήριξης του Ερντογάν ελήφθη κατόπιν διαβουλεύσεων και των μηνυμάτων που ήλθαν από τη βάση. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι το σωστό για τη χώρα και το λαό της», είπε προτάσσοντας πέραν του Προσφυγικού, της τρομοκρατίας και της οικονομίας, και την ανάγκη «να εξασφαλιστεί συνέχεια στην υποστήριξη της προόδου που σημειώνει η χώρα μας στην εξωτερική πολιτική, κυρίως το δόγματός μας για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’».
Ο υπερεθνικιστής Ογάν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν στις κάλπες τις 28 Μαΐου τον Τούρκο πρόεδρο, και το ερώτημα είναι σαφώς εάν εκείνοι θα ακολουθήσουν. Όμως πρόκειται για παράγοντα που θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα σε περίπτωση που έδινε τη στήριξή του στην εξακομματική Συμμαχία του Έθνους δεδομένου ότι ο Ερντογάν βρίσκεται ήδη σε τροχιά επικράτησης, έχοντας συγκεντρώσει στις κάλπες του πρώτου γύρου ποσοστό 49,52% έναντι 44,88% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, βάσει των τελικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν εντός του Σαββατοκύριακου από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο.
Με την «απόσταση» που τον χώρισε από την εξασφάλιση της νίκης ήδη από την 14η Μαΐου να είναι μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα, ο Ερντογάν χρειάζεται ένα μικρό ποσοστό των 2,7 εκατ. ψηφοφόρων του Σινάν Ογάν για να εδραιώσει την προδιαγραφόμενη νίκη του, σε αντίθεση με την αντιπολιτευόμενη συμμαχία που θα τους χρειαζόταν στην πραγματικότητα σχεδόν όλους για να καλύψει το χαμένο έδαφος, κάτι που σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εξασφαλισμένο. Κάποιοι θεωρείται ότι δεν θα προσέλθουν στην κάλπη στο δεύτερο γύρο· κάποιοι μπορεί και να στραφούν στον Κιλιτσντάρογλου, όμως δεν θα είναι αρκετό.
Ο 55χρονος αζέρικης καταγωγής Σινάν Ογάν, προερχόμενος από τις τάξεις του Κόμματος Εθνικιστής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εξέπληξε και ήλθε σε ρόλο ρυθμιστή σε μία διπλή προεδρική και κοινοβουλευτική αναμέτρηση κατά την οποία συνολικά βγήκε ενισχυμένος ο εθνικισμός παρά την πολυδιάσπαση του χώρου. Tα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλετ Μπαχτσελί (10,7%), του Καλού Κόμματος (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ (9,69%), της Συμμαχίας ΑΤΑ που στήριξε την υποψηφιότητα Ογάν (2,44%), και σαφώς το 5,17% του τελευταίου στις προεδρικές, προδιαθέτουν συνολικά προς μία πιο εθνικιστική και πολωτική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας.
Η απόπειρα Κιλιτσντάρογλου να «κερδίσει» τη στήριξη Ογάν δεν απέδωσε, παρόλο που ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έσπευσε ανεβάσει τους τόνους της εθνικιστικής ρητορικής με αιχμή, σε πρώτη φάση, το Προσφυγικό διατρανώνοντας ότι μόλις αναλάβει την εξουσία «θα διώξει όλους τους πρόσφυγες» (για να ικανοποιήσει τον Ογάν και το ακροατήριό του που θέλουν τους Σύρους πρόσφυγες και τους μετανάστες να απελαύνονται άμεσα από τη χώρα).
Η στήριξη Ογάν όχι μόνο δεν ήλθε (ο ίδιος άλλωστε, μαζί με τον Ερντογάν παρουσιάζουν ως πολιτικό παρακλάδι του PKK το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που στηρίζει ανοιχτά τον Κιλιτσντάρογλου), αλλά η σκληρή γλώσσα του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τους πρόσφυγες «έδιωξε» από τη συμμαχία του και 11 ιδρυτικά μέλη του Κόμματος του Μέλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι παραιτήθηκαν και προσχώρησαν στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ερντογάν χρεώνοντας στον αρχηγό του CHP ναζιστική ρητορική.
«Οι εκλογές της 14ης Μαΐου ανέδειξαν αποτελέσματα γεμάτα διδάγματα. Θα είμαστε ενάντια σε αυτούς που καταπατούν την προσφυγική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Θα βρεθούμε ενάντια σε μια γλώσσα που προσβάλλει τους πρόσφυγες που κατέφυγαν στη χώρα μας. Θα σταθούμε απέναντι σε αυτούς που υπόσχονται να φορτώσουν πρόσφυγες σε φορτηγά και να τους απελάσουν, όπως οι ναζί. Θα είμαστε επίσης ενάντια στη βία, τον τρόμο, το αίμα και το μίσος» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.
Ο εκνευρισμός για τα εκλογικά αποτελέσματα είναι έκδηλος στους κόλπους μίας άκρως ετερόκλητης αντιπολίτευσης που συνενώθηκε με μόνο κοινό σημείο επί της ουσίας να «γράψει» τους τίτλους τέλους της ηγεμονίας Ερντογάν. Κομματικό συνέδριο στα μέσα Ιουνίου ανακοίνωσε η Μεράλ Ακσενέρ, η οποία από τη μία δέχεται «πυρά» από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος πως αν το Καλό Κόμμα (IYI) λάμβανε το επιδιωκόμενο ποσοστό του 15%, ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν πρόεδρος, και από την άλλη η ίδια εξαπολύει βέλη πως εάν την είχαν ακούσει και δεν ήταν ο αρχηγός του CHP υποψήφιος, αλλά ο Εκρέμ Ιμάμογλου, η εκλογική έκβαση θα ήταν καλύτερη. Σε ταραγμένα νερά βρίσκονται επίσης οι σχέσεις του CHP με το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) υπό τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.
Ως προς το Κόμμα Νίκης, βασική παράταξη της εθνικιστικής Συμμαχίας ΑΤΑ που στήριξε την προεδρική υποψηφιότητα Ογάν (και στις βουλευτικές εκλογές έλαβε 2,44%), ο πρόεδρός του Ουμίτ Οζντάγ γνωστοποίησε πως η απόφαση του Σινάν Ογάν να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν δεν δεσμεύει τον ίδιο και το κόμμα του, και ο ίδιος θα προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα, Τρίτη. Την Παρασκευή ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν είχε συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Σινάν Ογάν, αλλά με τον Ουμίτ Οζντάγ, στα γραφεία του τελευταίου. Λίγες ώρες αργότερα ο υπερεθνικιστής Ογάν ερχόταν ενώπιος-ενωπίω με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γραφείο της προεδρίας στο Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.
Διαβάστε επίσης
Τουρκία: Ο Ογάν ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Ερντογάν
Τουρκία: Γκρίνιες και παραιτήσεις στη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου