Ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία το Κρεμλίνο επιχειρεί να «διαχειριστεί» επικοινωνιακά μία παραπαίουσα εισβολή εν όψει μίας πολύ διαφορετικής από τις άλλες επετείου της 9ης Μαΐου, και ενόσω δείχνει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ουκρανική εαρινή αντεπίθεση, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν «απασφαλίζει» κατά της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, απειλώντας να αποσύρει το μισθοφορικό στρατό της Wagner και να αφήσει τον τακτικό στρατό να υποστεί τις απώλειες στο «ναρκοπέδιο» του Μπαχμούτ ή «εναλλακτικά» να σταλούν στο πεδίο μαχητές του Τσετσένου πολέμαρχου Ραμζάν Καντίροφ.
Εάν η «πύρινη» ανακοίνωση Πριγκόζιν για αποχώρηση των μισθοφόρων στις 10 Μαΐου, την επομένη της επετείου για την «Ημέρα της Νίκης», πρόκειται για ειλημμένη απόφαση ή εάν συνιστά ύστατο «τελεσίγραφο» προς το στρατιωτικό κατεστημένο για να του δώσει τα πολεμοφόδια που ζητά, μένει να διαφανεί.
Το ίδιο ισχύει και για το αν όντως έχει αναλάβει υποδιοικητής της Wagner ο πρόσφατα αποπεμφθείς αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, αρμόδιος για την επιμελητεία και τις προμήθειες, στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «χασάπη» της Μαριούπολης, που ενορχήστρωσε κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου την πολιορκία της μαρτυρικής ουκρανικής πόλης, και ο οποίος εμφανίζεται να επισκέπτεται θέσεις της Wagner στο Μπαχμούτ, σε πλάνα αναρτήθηκαν σε ρωσικές πλατφόρμες.
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει μακρύ ιστορικό «εμπρηστικών» δηλώσεων και σφοδρής σύγκρουσης με το υπουργείο Άμυνας και τον Σεργκέι Σοϊγκού, τον οποίο σταθερά κατηγορεί για έλλειψη υποστήριξης σε πυρομαχικά αφότου ο διαβόητος μισθοφορικός στρατός του «ρίχτηκε» το καλοκαίρι στην πρώτη γραμμή του Μπαχμούτ, όπου μαίνεται η πλέον μακρά και αιματηρή μάχη επί ουκρανικού εδάφους από την έναρξη του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Παρά το γεγονός ότι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η στρατηγική αξία του Μπαχμούτ δεν «δικαιολογεί» τις χιλιάδες απώλειες που έχουν υποστεί αμφότερες οι πλευρές, το Κίεβο αποφάσισε να υπερασπιστεί την πόλη με κάθε κόστος -τόσο συμβολικά, όσο και σε μία διαφαινόμενη προσπάθεια να εξαντλήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε ένα πεδίο σχετικά μικρής σημασίας-, ενώ από πλευράς του ο Γεβγκένι Πριγκόζιν έχει «ποντάρει» τη φήμη του στην κατάληψη της πόλης.
Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρακάμπτοντας κάθε ρωσικό νομικό προηγούμενο, άναψε το καλοκαίρι του 2022 το «πράσινο φως» στον Πριγκόζιν για τη στρατολόγηση καταδίκων από τις ρωσικές φυλακές προκειμένου να πολεμήσουν στα σφοδρότερα πεδία των μαχών με αντάλλαγμα αμνηστία κατόπιν εξάμηνης θητείας. Πρώην κατάδικος και ο ίδιος επί σοβιετικής εποχής, ο Πριγκόζιν στρατολόγησε πάνω από 40.000 κρατούμενους έως τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν πλέον οι κατάδικοι άρχισαν να βλέπουν την «προσφορά» ως θανατική καταδίκη και αρνούνταν να «υπηρετήσουν».
Κατά την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία περισσότεροι από 20.000 Ρώσοι, με τους μισούς να ανήκουν στις τάξεις της Wagner, η οποία έπειτα από μήνες συγκρούσεων ελέγχει σήμερα περίπου το 80% του σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένου Μπαχμούτ.
Η Μόσχα διαψεύδει τις εκτιμήσεις, ωστόσο ο ίδιος ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει πρόσφατα πως «έχασε περισσότερους από 100 άνδρες μόνο σε μία ημέρα», και την Παρασκευή, 5 Μαΐου, επανήλθε με ένα πρωτοφανές -ακόμη και για τα δικά του δεδομένα- ξέσπασμα προς τη Μόσχα και συγκεκριμένα τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Γκεράσιμοφ -τους οποίους κατ’ επανάληψη έχει κατηγορήσει για ανικανότητα και ότι σκόπιμα δεν παρέχουν πυρομαχικά στις δυνάμεις του.
Σε βίντεο που ανήρτησε στο Telegram, ο Πριγκόζιν στέκεται μπροστά στις σορούς νεκρών μαχητών της Wagner κατηγορώντας τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση για το θάνατό τους. «Έχουμε έλλειψη 70% σε πολεμοφόδια. Σοϊγκού! Γκεράσιμοφ! Που είναι τα @@@ πολεμοφόδια;. Οι υπεύθυνοι θα πάνε στην κόλαση» φωνάζει κοιτώντας την κάμερα, και λέγοντας ότι οι απώλειες της Wagner θα ήταν πέντε φορές μικρότερες εάν είχε επαρκή εφόδια.
Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο
Σε ακόλουθη ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δυνάμεις του συμφώνησαν να παραμείνουν στο Μπαχμούτ έως την «Ημέρα της Νίκης», αλλά ακριβώς την επομένη «θα είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τις θέσεις τους σε μονάδες του [ρωσικού] υπουργείου Άμυνας». Ο ίδιος λέει ότι «αποσύρει τις μονάδες καθώς, δεδομένης της έλλειψης πυρομαχικών, θα ήταν καταδικασμένοι να πεθάνουν άσκοπα».
Το Σάββατο, 6 Μαΐου, ο Πριγκόζιν επανήλθε, καλώντας το υπουργείο Άμυνας να «εμπιστευθεί» τις θέσεις της Wagner στους μαχητές του επίσης διαβόητου Τσετσένου πολέμαρχου Ραμζάν Καντίροφ.
«Σας ζητώ να εκδώσετε διαταγή μάχης για τη μεταβίβαση, πριν από τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου, θέσεων της Wagner σε μονάδες του τάγματος Αχμάτ στην πόλη Μπαχμούτ και στα περίχωρά της» αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνεται στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, την οποία δημοσιοποίησε η υπηρεσία Τύπου του μισθοφορικού στρατού. Ο Ραμζάν Καντίροφ από πλευράς του δήλωσε «ετοιμοπόλεμος».
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε δημοσιοποιήσει και τον Φεβρουάριο εικόνες με νεκρούς μαχητές της Wagner, κατηγορώντας το υπουργείο Άμυνας και τον Ρώσο επιτελάρχη για το θάνατό τους. Αν και ο στρατός αρνήθηκε ότι σκόπιμα άφηνε την Wagner να «λιμοκτονεί» από πυρομαχικά, ανταποκρίθηκε αυξάνοντας τις προμήθειες στην πρώτη γραμμή.
Κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές, την παρούσα στιγμή η Ρωσία φαίνεται πιθανώς να μοιράζει με το «δελτίο» τα πυρομαχικά της έπειτα από 14 μήνες σφοδρών μαχών στο ουκρανικό έδαφος, και εν όψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. «Το [ρωσικό] υπουργείο Άμυνας πρέπει να υπερασπιστεί ολόκληρο το μέτωπο, αλλά ο Πριγκόζιν ενδιαφέρεται μόνο να ‘πάρει’ το Μπαχμούτ», αναφέρει ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης της εδρεύουσας στις ΗΠΑ «δεξαμενής σκέψης» Foreign Policy Research Institute, σημειώνοντας πως η Wagner είχε «επί μακρόν σημαντικό πλεονέκτημα πυροβολικού στο Μπαχμούτ και λάμβανε προνομιακή υποστήριξη».
Διαβάστε επίσης
Πριγκόζιν: Η Wagner στο Μπαχμούτ να αντικατασταθεί από Τσετσένους
Συναγερμός στο Κρεμλίνο από τις απειλές Πριγκόζιν για αποχώρηση της Wagner από το Μπαχμούτ