Καθώς η διακδικασία των ευρωεκλογών οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, όλες οι ενδείξεις από τα 28 κράτη-μέλη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, ανεξαρτήτως του πολιτικού χάρτη που θα διαμορφωθεί τελικώς, μια πρώτη μάχη έχει ήδη κερδηθεί. Πρόκειται για τη μάχη της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες, η οποία φαίνεται ότι θα αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 1979, έτος που για πρώτη φορά τα μέλη της Ευρωβουλής εξελέγησαν με άμεση ψηφοφορία.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, με βάση την τάση που επικρατούσε στο μέσον της διαδικασίας, η προσέλευση αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 45%, δηλαδή θα είναι σαφώς υψηλότερη σε σύγκριση με το 42,6% του 2014 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2004. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι μεγάλο τμήμα των 426 περίπου εκατομμυρίων που είχαν δικαίωμα ψήφου συναισθάνθηκαν την κρισιμότητα αυτής της αναμέτρησης και αποφάσισαν να προσθέσουν τη δική τους φωνή για το μέλλον της Ευρώπης -για την μορφή του πολιτικού σκηνικού τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη χώρα τους.
Πιο συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία και τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις δύο πολυπληθέστερες χώρες, Γερμανία και Γαλλία, η συμμετοχή ήταν αυξημένη κατά 4 και 8% αντιστοίχως, ενώ το σχετικό ποσοστό ήταν σαφώς μεγαλύτερο στην Ισπανία, όπου ρόλο έπαιξε και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και καθώς δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη κυβέρνηση.
Φιλοευρωπαίοι σε Ολλανδία, Σλοβακία
Την ίδια στιγμή, στα θετικά για την Ευρώπη καταγράφεται, αναμφίβολα, η μάλλον αναπάντεχη (με βάση τις δημοσκοπήσεις) επικράτηση των Εργατικών του Φρανς Τίμερμανς στην Ολλανδία, με ηττημένα τα δύο ακροδεξιά κόμματα. Έτσι, οι θεωρούμενες ως φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις είδαν το συνολικό ποσοστό τους να ανέρχεται στο 70% του εκλογικού σώματος, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές υποχώρησαν κατά 1%, στο 19%. Μάλιστα, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, του Τιερί Μποντέ, δεν κατάφερε να ξεπεράσει την τέταρτη θέση, παρ'' ότι φερόταν να διεκδικεί την πρωτιά, ενώ το Κόμμα Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς, «εταίρου» της Λεπέν, κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική του επίδοση από την ίδρυσή του, το 2006, με μόλις 4%.
Θετικά φαίνεται πως είναι τα νέα και από τη Σλοβακία, όπου η φιλελεύθερη πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος, Σουζάνα Καπούτοβα, ισχυρίστηκε σε ανάρτησή της στο facebook ότι τα δύο φιλοευρωπαϊκά κόμματα κατέλαβαν επίσης την πρώτη θέση.
Βεβαίως, όλοι αναμένουν με κομμένη την ανάσα το τελικό αποτέλεσμα σε δύο κυρίως χώρες: Τη Γαλλία και την Ιταλία, όπου οι ακροδεξιοί των Λεπέν και Σαλβίνι διεκδικούν με πολλές αξιώσεις την πρωτιά και θέλουν να βάψουν μαύρο μεγάλο τμήμα του χάρτη της Ευρώπης.
AP Photo/Michael Probst