Μόλις πέντε ημέρες μετά την ανταρσία της Wagner, όταν όλοι νόμιζαν πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε σταλεί στην εξορία στην Λευκορωσία, εκείνος στην πραγματικότητα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μαζί με όλους τους διοικητές του μισθοφορικού στρατού του. Η αποκάλυψη που ήλθε από το Κρεμλίνο (ή μάλλον επιβεβαίωση της συνάντησης καθώς είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα της Liberation) αποτελεί τη νεότερη, αλλά πιθανότατα όχι και την τελευταία, ανατροπή, στο σενάριο της… σειράς μυστηρίου που παρακολουθούν οι Ρώσοι και η Δύση από την 24η Ιουνίου, όταν o Γεβγκένι Πριγκόζιν αποφάσισε να «προελάσει» προς τη Μόσχα.
Τα «νέα» για τη συνάντηση Πούτιν με τον πάλαι ποτέ σύμμαχό του που έχει δημόσια χαρακτηρίσει προδότη, ήλθαν να περιπλέξουν ακόμη περισσότερο το «γρίφο» της υπόθεσης Πριγκόζιν, καθώς και το τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον στον ίδιο και τους μισθοφόρους του. Σε μία πρώτη ανάγνωση, πάντως, η συνάντηση ήλθε κατά τους αναλυτές να καταδείξει ότι η Wagner είναι πραγματικά τόσο υπολογίσιμη δύναμη που ο ίδιος ο Πούτιν δεν υπολόγισε το πιθανό ρίσκο να φανεί ακόμη πιο αδύναμος συνομιλώντας με εκείνους που κατηγόρησε ότι «μαχαίρωσαν πισώπλατα» τη Ρωσία.
Κανείς άλλωστε τελικά δεν γνωρίζει ούτε τι πραγματικά συνέβη αφότου ο Γεβγκένι Πριγκόζιν κινήθηκε προς τη Μόσχα για να «ανατρέψει» την ανώτατη ρωσική στρατιωτική ηγεσία -και όχι τον ίδιο τον Πούτιν όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει-, ούτε και τι περιλάμβανε η πολυθρύλητη πλέον συμφωνία, βάσει της οποίας ο Πριγκόζιν δεν διώχθηκε για προδοσία και στους στασιαστές της Wagner δόθηκε αμνηστία και η «ευκαιρία» να τον ακολουθήσουν στη Λευκορωσία. Εκεί, όπου υποτίθεται θα τον «παραλάμβανε» ο Λευκορώσος δικτάτορας Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Λουκασένκο, που επίσης υποτίθεται ότι μεσολάβησε για την ανακοπή της προέλασης Πριγκόζιν, αιφνιδίασε τους πάντες προ ημερών λέγοντας ότι ο Πριγκόζιν ούτε στη Λευκορωσία είναι, ούτε και ξέρει πού βρίσκεται. Μπορεί να είναι στην Αγία Πετρούπολη, μπορεί να είναι στη Μόσχα ή κάπου αλλού. Πάντως είναι ένας «ελεύθερος» άνθρωπος, και πάντα κατά τον Λουκασένκο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προτίθεται να τον «εξοντώσει» αν και τα πάντα μπορεί να συμβούν στη ζωή….
Ενώ η ίδια η Ρωσία επισήμως δήλωνε «άγνοια» για το πού βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει μάλιστα ότι το Κρεμλίνο «δεν έχει ούτε τη δυνατότητα, ούτε την επιθυμία» να καταγράψει τις κινήσεις του, τελικά ο Πεσκόφ ήλθε να επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον στις 29 Μαΐου γνώριζε πολύ καλά που βρισκόταν ο αρχηγός της Wagner. Είχε κληθεί μαζί με τους 35 διοικητές του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για μία συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος αποτίμησε τη δράση της Wagner στο πεδίο της μάχης, τις ενέργειές της τις ώρες της ανταρσίας, αλλά υπέβαλε και νέες προτάσεις για το μέλει γενέσθαι, σύμφωνα με τον Πεσκόφ.
Από πλευράς τους, ο Πριγκόζιν και οι διοικητές της Wagner διακήρυξαν την πίστη τους στον Βλαντιμίρ Πούτιν, και εκείνος «άκουσε τους διοικητές και πρότεινε περαιτέρω επιλογές απασχόλησης και περαιτέρω επιλογές μάχης», κατά τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. «Τόνισαν ότι είναι ένθερμοι υποστηρικτές και στρατιώτες του κράτους, και είπαν επίσης ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν για τη χώρα στο μέλλον», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ. Πέραν αυτών των αναφορών, ουδείς γνωρίζει τι πραγματικά ειπώθηκε στη συνάντηση και πώς κατέληξε. Πάντως, τις ημέρες που ακολούθησαν το Κρεμλίνο ξεκίνησε μία εκστρατεία αποδόμησης του Πριγκόζιν μέσω μπαράζ ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση που σκιαγραφούσαν την εικόνα του πλούσιου, διεφθαρμένου εγκληματία (που είναι).
«Πού είναι ο κύριος Πριγκόζιν; Πού είναι η Wagner; Ποια είναι τα σχέδιά τους; Τι συμφώνησαν με τον Πούτιν; Μακάρι να γνώριζα. Προς το παρόν, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι το εξής: Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο [σίγουρα περίεργο] επεισόδιο της [σ.σ. σειράς] Ρωσίας ‘Η ανταρσία του Ιουνίου και το Κρεμλίνο’» σχολιάζει σκωπτικά ο έμπειρος ανταποκριτής του BBC στη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, ο οποίος σταθερά «θυμίζει» πως στη Ρωσία τα πράγματα δεν είναι σχεδόν ποτέ όπως φαίνονται.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές που επικαλούνται την ίδια στιγμή οι New York Times, η κίνηση Πούτιν με τη συνάντηση ίσως αντικατοπτρίζει έναν υπολογισμό του Κρεμλίνου ότι δεν συμφέρει καθόλου η πλήρης εξάλειψη μία τόσο έμπειρης (και βάναυσης) στρατιωτικής δύναμης, που έχει υποστηρικτές, εν μέσω ενός τόσο δαπανηρού πολέμου. Άλλες εκτιμήσεις θέλουν τον Ρώσο πρόεδρο να βλέπει τελικά την ανταρσία ως όχι κάτι πολύ περισσότερο από μία κόντρα ανάμεσα σε φράξιες που βγήκε εκτός ελέγχου. Άλλωστε ο Πριγκόζιν διακήρυξε ότι στόχος του ήταν να ανατρέψει τους Σεργκέι Σοϊγκού και Βαλέρι Γκερασίμοφ, και όχι εκείνον.
«Δεν θα υπέθετα ότι ο Πριγκόζιν έχει επανέλθει για πάντα στην εύνοια Πούτιν και είναι σαν να μην συνέβη τίποτα. Κάτι έχει συμβεί. Τα συμπεράσματα έχουν βγει προς το παρόν», λέει ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, διευθυντής του εδρεύοντος στο Βερολίνο think-tank Carnegie Russia Eurasia Center. «Αλλά απλώς το να τους συνθλίψεις [σ.σ. τους μισθοφόρους της Wagner] και να τον συνθλίψεις [σ.σ. τον Πριγκόζιν] αυτή τη στιγμή είναι για κάποιο λόγο μειονέκτημα συγκριτικά με το να μείνει ζωντανός», προσθέτει.
Ο Αντρέι Σολντάτοφ, ειδικός επί των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, θέτει τη διάσταση ότι οι δηλώσεις Πούτιν για προδοσία «στόχευαν» πρωτίστως στον ρωσικό στρατό, ώστε να αποτρέψει διοικητές να συμπαραταχθούν ενδεχομένως με τους στασιαστές. Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος και ο κ. Πριγκόζιν «έκαναν μία άλλη συμφωνία», αναφέρει για να προσθέσει πως δεν γνωρίζουμε τους όρους της συμφωνίας αυτής, όμως «γνωρίζονται μεταξύ τους, ξέρουν τι να περιμένουν ο ένας από τον άλλον, επομένως μπορούν ακόμα να συνεργαστούν ή να εργαστούν μαζί».
Από πλευράς της η Τατιάνα Στανόβαγια, επικεφαλής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων R.Politik, λέει στους New York Times ότι το Κρεμλίνο πιθανότατα αποφάσισε να αποκαλύψει τη συνάντηση για να καθησυχάσει μια ρωσική ελίτ που παραμένει μπερδεμένη σχετικά με το τι συνέβη και εάν τελικά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είναι «προδότης ή δικός μας». Πρόκειται για ένα μήνυμα προς την ελίτ ότι ο Πριγκόζιν παραμένει «συστημικός» και έκανε ένα βαρύ λάθος από ανοησία και όχι κακή πρόθεση [κατά του ίδιου του Πούτιν πάντα], εκτιμά η Τατιάνα Στανόβαγια και προσθέτει: «Για τον Πούτιν φυσικά είναι ένας προδότης, αλλά είναι δικός του προδότης και λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης θα του δώσει την ευκαιρία να επιζήσει»...
Διαβάστε επίσης
Επανεμφάνιση Πριγκόζιν με «γαλλικά» κατά των ρωσικών ΜΜΕ
Αναζητείται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν…
Ο «γρίφος» της Wagner στην Αφρική μετά την ανταρσία Πριγκόζιν