του Γιώργου Παυλόπουλου
Στην Αυστρία, το σκάνδαλο με τον «ρωσικό δάκτυλο» έδωσε την ευκαιρία στον χριστιανοδημοκράτη καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, να απαλλαγεί από τον ακροδεξιό εταίρο του, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Το Κόμμα Ελευθερίας του τελευταίου θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα στις ευρωεκλογές της Κυριακής, ενώ το ίδιο αναμένεται ότι θα συμβεί και στις πρόωρες εκλογές, που πιθανότατα θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.
Όμως, 1362 χιλιόμετρα βορειότερα, όσο απέχει δηλαδή η Βιέννη από το Ταλίν, η Ακροδεξιά έχει στρογγυλοκαθίσει σε 5 από τα 15 υπουργεία της κυβέρνησης που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 3ης Μαρτίου. Και μάλιστα, όχι όποια κι όποια – Οικονομίας, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Εξωτερικού Εμπορίου και Αγροτικών Περιοχών.
Βλέπετε, ο πρωθυπουργός και ηγέτης του Κεντρώου Κόμματος, Γιούρι Ράτας, επέλεξε να συνεργαστεί όχι με τη νικήτρια των εκλογών, την φιλελεύθερη Κάγια Κάλας, αλλά με το συντηρητικό κόμμα της Πατρίδας και το ακροδεξιό EKRE, για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση. Όσο για το σκεπτικό του, όπως καταγγέλουν πολλοί, ήταν ένα και μοναδικό: Να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού, κάτι που δεν θα μπορούσε να πετύχει συνεργαζόμενος με την Κάλας, η οποία αυτοδικαίως θα διεκδικούσε τη θέση.
Όπως και να έχει, πάντως, η Ακροδεξιά πέτυχε αυτό που επεδίωκε, αφού πρώτα είχε καταφέρει να αποσπάσει τις 19 από τις 101 έδρες της βουλής. Παρά δε το μικρό μέγεθος της βαλτικής χώρας, στις επικείμενες ευρωεκλογές το EKRE αναμένεται να συνεισφέρει τον ουκ αμελητέο... οβολό του σε ψήφους και έδρες, ώστε η συμμαχία των Ματέο Σαλβίνι, Μαρίν Λεπέν και σία να είναι ακόμη πιο ισχυρή στη νέα Ευρωβουλή.
Θέσεις που προκαλούν ανατριχίλα
Οι θέσεις της εσθονικής Ακροδεξιάς και οι πολιτικές που πρεσβεύει προκαλούν ήδη... ανατριχίλα. Και μάλιστα, όχι μόνο στο Ταλίν και τις άλλες περιοχές της Εσθονίας, αλλά και στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι των οποίων προσπάθησαν, αλλά ματαίως, να πείσουν τον Ράτας να μην συνεργαστεί με την Ακροδεξιά και να προτιμήσει τους Φιλελεύθερους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, ο 25χρονος επικεφαλής της νεολαίας του EKRE, Ρούουμπεν Κάαλεπ, ο οποίος ταυτόχρονα είναι ο νεότερος βουλευτής, έχει δηλώσει πως «δεν μπορεί να απορρίπτεται πλήρως» η ναζιστική Γερμανία – κάτι που συμμερίζεται και ο Τζάακ Μάντισον, βουλευτής ο οποίος ενδέχεται να μετακομίσει στην Ευρωβουλή, ο οποίος έχει πει ότι στην περίοδο του Χίτλερ, «η οικονομική κατάσταση της Γερμανίας βελτιώθηκε». Ο Κάαλεπ, επίσης, σε πρόσφατη συνέντευξή του έχει δηλώσει, ανάμεσα στα άλλα, ότι αποστολή του είναι να αγωνίζεται διαρκώς κατά της έλευσης μεταναστών στη χώρα, αλλά και κατά «της ατζέντας των ΛΟΑΤΚΙ» και «της παγκόσμιας ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς».
Ήδη δε, η παρουσία του EKRE στην κυβέρνηση έχει επιβάλει μια σειρά ρυθμίσεων, όπως είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος το 2021 για το κατά πόσο ο θεσμός και ορισμός του γάμου θα αφορά μόνο άνδρες και γυναίκες – αλλά και η εκ των προτέρων άρνηση του Ταλίν να δεχθεί στο έδαφος της Εσθονίας πρόσφυγες, στο πλαίσιο των «ποσοστώσεων» εντός της ΕΕ.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι ακόμη και στην Εσθονία αποδεικνύεται ότι η Ακροδεξιά είναι ευεπήφορη στα κάθε είδους σκάνδαλα. Μάλιστα, μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, η πρόεδρος της χώρας ανάγκασε την υπουργοό Εξωτερικού Εμπορίου να παραιτηθεί, μετά την έρευνα που ξεκίνησαν σε βάρος της οι αρχές για βίαιη και απειλητική συμπεριφορά.
Αυτό, όμως, δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού...
AP Photo/Hendrik Osula