Η Μαριούπολη πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε ανηλεώς για να γίνει «τρόπαιο» στα χέρια του Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδόν τρεις μήνες αφότου εξαπέλυσε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Σήμερα, έναν χρόνο αφότου έπεσε και ο τελευταίος θύλακας αντίστασης, η άλλοτε ακμάζουσα πόλη των 400.000 κατοίκων -με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό- δείχνει να έχει μετατραπεί σε μία ζοφερή εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Μαριούπολη θρήνησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και παραδόθηκε σε ανθρωπιστικό εφιάλτη εν μέσω αδιάκοπου σφυροκοπήματος, με τους πολίτες παγιδευμένους χωρίς νερό, τρόφιμα και θέρμανση εν μέσω ψύχους, κλεισμένοι σε καταφύγια δίχως να βρίσκουν ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής. Το βομβαρδισμένο θέατρο-καταφύγιο εκατοντάδων αμάχων, το μαιευτήριο που αιματοκυλίστηκε...
Δύο μήνες, τρεις εβδομάδες και πέντε ημέρες μετά την έναρξη ενός απρόκλητου πολέμου, η Μαριούπολη περιήλθε και «επίσημα» υπό ρωσικό έλεγχο την 20ή Μαιου 2022, με τον επίλογο της μακράς πολιορκίας να γράφεται στις αχανείς εκτάσεις της σοβιετικής χαλυβουργίας Azovstal, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης που «έπεσε». Τα ρωσικά στρατεύματα ήλεγχαν ήδη ολόκληρη την αστική ζώνη.
Η άλωση της Μαριούπολης ήταν η πρώτη μεγάλης στρατηγικής, όσο και συμβολικής σημασίας, νίκη Πούτιν αφότου ο ρωσικός στρατός είχε αναγκαστεί να υπαναχωρήσει από το Κίεβο και οι πολεμικές μηχανές ζεσταίνονταν για να εξαπολύσουν χερσαία επίθεση με στόχο την κατάληψη του συνόλου του Ντονμπάς.
Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο
Η Μαριούπολη παίρνει τη θέση της στην Ιστορία ανάμεσα σε πόλεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς εν μέσω πολέμων. Γκερνίκα, Κόβεντρι, Χαλέπι, Γκρόζι, Λένινγκραντ... Ήταν η δήλωση του γενικού πρόξενου της Ελλάδας Μανώλη Ανδρουλάκη μετά την ασφαλή επιστροφή του στην Αθήνα. Οι ομογενείς βίωσαν τον εφιάλτη στην πόλη, όπου ιστορικά ήταν έντονο το ελληνικό στοιχείο, όπως και στην Οδησσό.
Η Μαριούπολη ήταν το σπίτι άνω των 400.000 ανθρώπων. Πλέον εκτιμάται ότι έχουν παραμείνει μόλις 120.000.
Η Μαριούπολη βομβαρδίζεται, 11 Μαρτίου 2022 (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)
Στον έναν χρόνο που η Μαριούπολη ρωσοκρατείται, η πόλη-έπαθλο του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει να έχει μετατραπεί σε μία ζοφερή εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι αποκλεισμένα, όμως αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν οι κάτοικοί της σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις που έδωσαν για λόγους ασφαλείας υπό καθεστώς ανωνυμίας στον ανταποκριτή του βρετανικού Guardian στο Κίεβο, Λουκ Χάρντινγκ. «Πρωτόγονο» βιωτικό επίπεδο, προπαγάνδα στα σχολεία και συνεχής κίνδυνος σύλληψης.
Ρωσικές σημαίες κυματίζουν στα δημόσια κτήρια, στρατιώτες βρίσκονται στους δρόμους, πορτρέτα του Πούτιν και του ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης «δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είναι κρεμασμένα στους τοίχους γραφείων και σχολείων. Οι κατοχικές δυνάμεις έχουν κατεδαφίσει 300 πολυώροφα κτήρια που καταστράφηκαν από τις επιδρομές. Το κέντρο είναι έρημο, κρατήρες στο έδαφος. «Όλα είναι ‘ακρωτηριασμένα’» αναφέρει κάτοικος της Μαριούπολης. «Η πόλη δεν είναι αυτή που γνώριζα. Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι. Έχω ένα διαρκές αίσθημα ότι θέλω να γυρίσω σπίτι», δηλώνει ένας άλλος.
Διαμερίσματα έχουν δοθεί σε συνεργούς των κατοχικών αρχών. Ελάχιστα συγκροτήματα κατοικιών έχουν επισκευαστεί διαθέτοντας ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Πολίτες εξακολουθούν να διαμένουν σε μισογκρεμισμένα πολυώροφα κτήρια που προορίζονται προς κατεδάφιση χωρίς θέρμανση και ηλεκτρισμό. Κάποιοι έχουν αναγκαστεί να καταλύσουν σε ασφυκτικά γεμάτους κοιτώνες.
Κάτοικοι της Μαριούπολης εκτιμούν ότι στην πόλη έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 50.000 Ρώσοι από τη Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, τη Σαμάρα και άλλες πόλεις. «Δεν έχουν καμία ιδέα τι συνέβη. Παρακολουθούν προπαγάνδα στην τηλεόραση και νομίζουν ότι μας έσωσαν από τους νεοναζί», αναφέρουν στον Guardian.
Την ίδια στιγμή εφαρμόζεται πιστά το εγχειρίδιο «ρωσοποίησης» των μαθητών της Μαριούπολης. Σχολεία και νηπιαγωγεία επαναλειτουργούν βάσει του ρωσικού προγράμματος σπουδών και η ουκρανική γλώσσα έχει απαγορευτεί. «Η πλύση εγκεφάλου είναι πολύ ισχυρή. Λένε στα παιδιά ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι ο καλύτερος και η Ουκρανία είναι γεμάτη με κακούς ανθρώπους και φασίστες. Είναι σαν την ΕΣΣΔ», λένε.
Τα ανεξάρτητα ουκρανικά δίκτυα φυσικά έχουν κλείσει και ο νέος σταθμός Μ24 μεταδίδει μόνο φιλορωσικές ειδήσεις. Αναγκαστικά η πλειονότητα έχει αποδεχθεί να λάβει ρωσικά διαβατήρια διότι χωρίς αυτά κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα -από το να λάβει σύνταξη έως ιατρικές υπηρεσίες ή ακόμη και να αγοράσει ή να πουλήσει ένα αυτοκίνητο. Οι κάτοικοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πλέον ελάχιστες ενδείξεις αντίστασης. Η μοναδική οδός διαφυγής από την πόλη είναι μέσω Ρωσίας, με την FSB να ελέγχει οποιονδήποτε επιχειρεί να φύγει και εάν θεωρήσει κάτι ύποπτο, η ανάκριση μπορεί και να ξεπεράσει τις δέκα ώρες...
Διαβάστε επίσης
Ο ιστορικός ελληνισμός της Ουκρανίας αιμορραγεί
Ουκρανική αντεπίθεση: Ο κίνδυνος από τις υπερβολικές προσδοκίες