Με πρωτοφανές σε ένταση σφυροκόπημα από αέρος στο Κίεβο στέλνει η Μόσχα «μήνυμα» στην κυβέρνηση Ζελένσκι εν όψει της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης προς ανάκτηση ρωσοκρατούμενων εδαφών. Πίσω από την ιδιαίτερα προβεβλημένη διεθνώς επικείμενη αντεπίθεση δεν ελλοχεύει όμως μόνο ο κίνδυνος περαιτέρω ρωσικής κλιμάκωσης, αλλά και μία εν τέλει αρνητική επίπτωση για την Ουκρανία από τις υπερβολικές, έως μη ρεαλιστικές, προσδοκίες που δείχνουν να έχουν καλλιεργηθεί για το τι μπορεί να επιτύχει.
Το Κίεβο γνωρίζει ότι «πρέπει» να δείξει αποτελέσματα επί του πεδίου. Η επιτυχία στις επικείμενες μάχες θα καταδείκνυε τη φθίνουσα στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, θα άμβλυνε την εικόνα ότι ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε τέλμα, και θα ενθάρρυνε τους συμμάχους της να την εξοπλίσουν και χρηματοδοτήσουν περαιτέρω. Το τελευταίο είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχήσει ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εισέρχονται σε τροχιά προεδρικών εκλογών, με το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» να τάσσεται ήδη υπέρ του περιορισμού της αμερικανικής στήριξης.
Ωστόσο για την Ουκρανία υφίστανται περιορισμοί και τεράστιες προκλήσεις. Ο στρατός της δεν διαθέτει αεροπορική υπεροχή με τις Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος να μην συναινούν στις παραδόσεις F-16, οι Ρώσοι έχουν οργανώσει τις γραμμές άμυνας για να μην τους «αγγίζουν» τα υπερ-όπλα HIMARS, ενώ καθυστερούν οι παραδόσεις δυτικού οπλισμού (περιλαμβανομένων των αμερικανικών τεθωρακισμένων Abrams που εκτιμάται ότι τελικά θα φθάσουν το φθινόπωρο), με συνέπεια να έχει μετατεθεί χρονικά η έναρξη της αντεπίθεσης.
Κόντρα σε αυτή την πραγματικότητα, οι διαρκείς αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης στην επικείμενη αντεπίθεση σε ένα πλαίσιο που προδιαθέτει σε επιτυχίες δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά κινδυνεύουν να δημιουργήσουν και επικίνδυνες ψευδαισθήσεις, έρχεται να προειδοποιήσει ο Μαξίμ Σκριπτσένκο, πρόεδρος της εδρεύουσας στο Κίεβο «δεξαμενής σκέψης» Transatlantic Dialogue Center.
Η καλλιέργεια υπερβολικών, και εν πολλοίς μη ρεαλιστικών προσδοκιών, από μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς για τα εδαφικά κέρδη που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο ουκρανικός στρατός είναι παραπλανητική στο σκέλος που εμφανίζει το Κίεβο «να έχει όσα χρειάζεται» για να αντεπιτεθεί, και τελικά επιζήμια. Η διεθνής κοινή γνώμη σχηματίζει την εντύπωση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, γεγονός που προδιαθέτει σε μεγάλη απογοήτευση εάν η αντεπίθεση είναι κατώτερη των προσδοκιών, και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να ωθήσει τις δυτικές κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, επισημαίνει ο Μαξίμ Σκριπτσένκο σε άρθρο του στο 19FortyFive.
Ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναγνώρισε προ ημερών ότι η αντεπίθεση καθυστερεί, επισημαίνοντας πως μία πρόωρη δράση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες. «Μπορούμε να προχωρήσουμε, αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Αυτό είναι απαράδεκτο. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι οι ταξιαρχίες είναι έτοιμες, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να περιμένει τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων, καθώς και βλημάτων πυροβολικού.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να ζητά από τη Δύση μαχητικά αεροσκάφη F-16 προς υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, ζήτημα το οποίο έχει αναδειχθεί σε πεδίο τριβής μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, με την Ουάσινγκτον να αντιστέκεται σε ευρωπαϊκές πιέσεις που έρχονται κυρίως από την κατεύθυνση της Βρετανίας και της Ολλανδίας προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να παραδώσουν δικά τους μαχητικά στο Κίεβο (η έγκριση Μπάιντεν είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε μεταφορά των αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών).
Τόσο έντονος είναι ο σκεπτικισμός της Ουάσινγκτον που Ουκρανοί πιλότοι δεν επιτρέπεται καν να εκπαιδευτούν στο χειρισμό F-16 σε ευρωπαϊκά κράτη, επισημαίνουν οι New York Times, αν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της στάσης των ΗΠΑ υπό την πίεση των συμμάχων τους -όπως στην περίπτωση των HIMARS, των αρμάτων μάχης Abrams και των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot.
Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ανωνύμως στους NYT πως το υψηλό κόστος των F-16 θα απορροφούσε μεγάλο μέρος της ήδη φθίνουσας αμερικανικής χρηματοδότησης σε στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο. Προκρίνουν την επίσπευση της παράδοσης άλλου οπλισμού ώστε να «φθάσει» έγκαιρα για την αντεπίθεση, ενώ σημαντικός παράγοντας αποτελεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αντιγραφούν ή να πέσουν σε εχθρικά χέρια τα διαβαθμισμένα συστήματα του υπερσύγχρονου μαχητικού.
Ως προς τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επί του πεδίου, ο Μαξίμ Σκριπτσένκο επισημαίνει ότι πέραν του ζητήματος της απουσίας αεροπορικής υπεροχής, οι Ρώσοι γνωρίζοντας τα σχέδια της Ουκρανίας έχουν μεταφέρει τα κέντρα διοίκησης εκτός της εμβέλειας των HIMARS. Οι επιθετικές επιχειρήσεις συνήθως αρχίζουν με στόχευση της διοικητικής μέριμνας και των κέντρων διοίκησης του εχθρού, συνεπώς η ρωσική κίνηση παρεμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να χτυπήσει αποτελεσματικά. Επιπλέον, η Ρωσία όλο και περισσότερο αναχαιτίζει επιτυχώς τους πυραύλους HIMARS με τη χρήση ηλεκτρονικών παρεμβολών.
Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν το επίπεδο επιτυχίας που θα ήταν αρκετό για να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη στήριξη των δυτικών συμμάχων τους, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ολέξι Ρέζνικοφ, έχει εκφράσει ανοιχτά ανησυχία για το κλίμα υψηλών προσδοκιών που έχει καλλιεργηθεί, λέγοντας: «Η προσδοκία για την αντεπίθεσή μας είναι υπερεκτιμημένη στον κόσμο. Οι περισσότεροι περιμένουν κάτι τεράστιο»…
Διαβάστε επίσης
Επιθέσεις άνευ προηγουμένου στο Κίεβο - Εκρήξεις σε ολόκληρη τη χώρα
Αναζητώντας έξοδο από το τέλμα του πολέμου στην Ουκρανία
Το Πεκίνο παροτρύνει τις χώρες να δημιουργήσουν τις συνθήκες για διαπραγματεύσεις