Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είναι «αντι-Βρετανός»
AP
AP

Λευκός Οίκος: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είναι «αντι-Βρετανός»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν είναι αντιβρετανός και η περηφάνια του για τις ιρλανδικές του ρίζες δεν τον εμποδίζει από το να παίξει υποστηρικτικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Τετάρτη.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι πολύ υπερήφανος για την ιρλανδική του καταγωγή, έφτασε στο Μπέλφαστ αργά την Τρίτη και θα περάσει λίγο περισσότερο από μισή μέρα στην επαρχία της Βρετανίας προτού ταξιδέψει νότια στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου θα μείνει δυόμισι ημέρες. Θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους και μακρινούς του συγγενείς.

Το πρώτο του ταξίδι στη Βόρεια Ιρλανδία ως πρόεδρος έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς η Ιρλανδία γιορτάζει την 25η επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά με την αποκεντρωμένη κυβέρνηση - βασικό μέρος της συμφωνίας - σε κατάσταση κατάρρευσης.

«Το ιστορικό του προέδρου δείχνει ότι δεν είναι αντι-Βρετανός», δήλωσε η Αμάντα Σλόατ, Ανώτερη Διευθύντρια του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ευρώπη, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στο Μπέλφαστ.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι προφανώς ένας πολύ περήφανος Ιρλανδός Αμερικανός. Είναι περήφανος για τις ιρλανδικές του ρίζες. Ωστόσο, είναι επίσης ισχυρός υποστηρικτής της διμερούς μας συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Σλόατ απάντησε σε σχόλια του Σάμι Γουίλσον, βουλευτή του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), ο οποίος δήλωσε σε εφημερίδα την Τετάρτη ότι ο Μπάιντεν είναι «αντι-Βρετανός».

Η πρώην ηγέτης του DUP και πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ δήλωσε επίσης στο κανάλι GB News την Τρίτη ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Μπάιντεν «μισεί το Ηνωμένο Βασίλειο».

Το αδιέξοδο του Brexit

Το DUP έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία εστίασης του ταξιδιού λόγω του μποϊκοτάζ εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω των εμπορικών κανόνων μετά το Brexit που εξαιρούν την ιρλανδική επαρχία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ηγέτες του, μαζί με τους ηγέτες των άλλων τεσσάρων κύριων πολιτικών κομμάτων στην επαρχία, επρόκειτο να συναντήσουν τον Μπάιντεν το πρωί της Τετάρτης, με το DUP να λέει ότι δεν θα πιεστούν να αλλάξουν τη στάση τους από την επίσκεψη ενός προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι προτεραιότητά του είναι να βοηθήσει στη «διατήρηση της ειρήνης», καθώς η Βόρεια Ιρλανδία γιορτάζει την επέτειο της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που τερμάτισε σε μεγάλο βαθμό 30 χρόνια αιματοχυσίας και συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών υποστηρικτών της βρετανικής κυριαρχίας.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων -και μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον- έχουν έκτοτε ταραχθεί λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανάγκης της να εξασφαλίσει συμφωνία διαζυγίου που δεν θα έβλαπτε τα θεμελιώδη στοιχεία της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η σχέση της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες - που βασίζεται σε στενούς αμυντικούς δεσμούς, πληροφορίες, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς - είναι από καιρό γνωστή ως «ειδική σχέση», αλλά η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit έχει απογοητεύσει ορισμένους Βρετανούς πολιτικούς.

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν - Σούνακ: Η Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης τους

Περιοδεία Μπάιντεν στην Ιρλανδία: Συνάντηση με τον Σούνακ στο Μπέλφαστ