Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ο Λευκός Οίκος «βγαίνει» να αποκρούσει οποιεσδήποτε υπόνοιες περί έγκρισης ή υποστήριξης εκ μέρους του προέδρου Τζο Μπάιντεν μυστικών συναντήσεων που αποκαλύφθηκε ότι είχαν πρώην ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με πιθανή έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι σχετικές πληροφορίες περί των μυστικών συναντήσεων ήλθαν από το NBC News, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σπεύδει άμεσα να ξεκαθαρίσει διά του εκπροσώπου του ότι «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενέκρινε τις συνομιλίες», που σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο είχαν τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη πρώην διπλωμάτες και αξιωματούχοι του Πενταγώνου με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.
Εν μέσω των «αναταράξεων» που έχουν προκαλέσει οι αναφορές περί ανεπίσημων συνομιλιών με τη ρωσική πλευρά, σε περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση προς ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, τόνισε την Παρασκευή ότι Λευκός Οίκος γνώριζε για τις επαφές, αλλά δεν επρόκειτο περί επίσημης πρωτοβουλίας.
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αυτές οι συζητήσεις δεν ενθαρρύνθηκαν ούτε ‘ξεκίνησαν’ από εμάς [σ.σ. τον Λευκό Οίκο] και δεν τις υποστηρίξαμε με κανέναν ενεργό τρόπο», υπογράμμισε ο Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CBS News.
«Όπως έχει πει ο πρόεδρος, τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», προσέθεσε αναφερόμενος στην πολιτική της διακυβέρνησης Μπάιντεν να μην γίνονται συζητήσεις περί πιθανών διαπραγματεύσεων για τη λήξη του πολέμου δίχως τη συμμετοχή της ίδιας της Ουκρανίας.
Στη συνάντηση της Νέας Υόρκης συνομίλησαν με τον Σεργκέι Λαβρόφ πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη και απερχόμενου προέδρου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων Ρίτσαρντ Χάας, καθώς και δύο πρώην συνεργατών του Λευκού Οίκου.
Δεν είναι γνωστό εάν και με ποια συχνότητα η συγκεκριμένη ομάδα είχε συνομιλίες και με άλλους υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους προσκείμενους στο Κρεμλίνο.
Κατά το CBS, πάντως, τουλάχιστον ένα πρόσωπο της ανεπίσημης «αντιπροσωπείας» έχει ταξιδέψει στη Ρωσία, χωρίς να κατονομάζεται. Επικαλούμενο έξι άτομα εν γνώσει των συζητήσεων, το αμερικανικό δίκτυο μετέδωσε ότι ζητούμενο των συνομιλιών ήταν να τεθούν οι βάσεις προς εκκίνηση συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου προς αποκλιμάκωση.
Ο Τζον Κίρμπι σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στο Κίεβο, ώστε οι Ουκρανοί αξιωματούχοι «να μπορούν να διαπραγματευθούν από θέση ισχύος όταν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή».
Η κυβέρνηση Ζελένσκι αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση εάν δεν αποσυρθεί πρώτα ο ρωσικός στρατός από τα εδάφη που έχουν περιέλθει υπό τον έλεγχό του μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, εντάσσοντας στις όποιες συνομιλίες και την προσαρτημένη από το 2014 χερσόνησο της Κριμαίας.
Ως προς την ουκρανική αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και κινείται αργά, το Κίεβο γνωρίζει ότι «πρέπει» να δείξει στις ΗΠΑ και τη Δύση αποτελέσματα επί του πεδίου.
Η επιτυχία στις επικείμενες μάχες θα καταδείκνυε τη φθίνουσα στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, θα άμβλυνε την εικόνα ότι ο πόλεμος έχει οδηγηθεί σε τέλμα, και θα ενθάρρυνε τους συμμάχους της να την εξοπλίσουν και χρηματοδοτήσουν περαιτέρω. Το τελευταίο είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να κυριαρχήσει ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εισέρχονται σε τροχιά προεδρικών εκλογών, με το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» να τάσσεται ήδη υπέρ του περιορισμού της αμερικανικής στήριξης.
Διαβάστε επίσης
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Αδειάζει» πρώην αξιωματούχους για μυστικές συναντήσεις με τον Λαβρόφ
Ουκρανία: Παρατείνεται το τέλμα
Ζελένσκι: Η Ουκρανία έχει ανάγκη από όπλα μεγάλου βεληνεκούς