Κίεβο: Συμπλοκές σε μοναστήρι με ιερείς που κατηγορούνται για δεσμούς με τη Μόσχα
AP
AP

Κίεβο: Συμπλοκές σε μοναστήρι με ιερείς που κατηγορούνται για δεσμούς με τη Μόσχα

Συμπλοκές ξέσπασαν έξω από μοναστήρι του Κιέβου την Πέμπτη, αφού ένα ουκρανικό παράρτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση έχει δεσμούς με τη Ρωσία, αψήφησε την εντολή έξωσης.

Οι εντάσεις σχετικά με την παρουσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) στο μοναστήρι της Λαύρας του Κιέβου-Πέχερσκ, ηλικίας 980 ετών, έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Λίγες ώρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την αποχώρηση από το μοναστήρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, μέλη της UOC αρνήθηκαν την είσοδο σε εκπροσώπους κυβερνητικής επιτροπής που ήθελαν να επιθεωρήσουν τα κτίρια στο εκτεταμένο συγκρότημα του μοναστηριού με τον χρυσό τρούλο.

Λίγο αργότερα, ξέσπασαν συμπλοκές κατά τις οποίες ένας δημοσιογράφος του Reuters χτυπήθηκε και σπρώχτηκε από έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων και ένας άλλος δημοσιογράφος απωθήθηκε από έναν κληρικό καθώς προσπάθησε να τον πλησιάσει. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο υπουργός Πολιτισμού  Ολεξάντρ Τκαντσένκο καταδίκασε αργότερα τη «βάναυση» μεταχείριση των μελών της επιτροπής. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι η κυβέρνηση υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία και ότι οι προσπάθειες επιθεώρησης των κτιρίων θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Η UOC είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία της Ουκρανίας, αν και οι περισσότεροι Ουκρανοί ορθόδοξοι πιστοί ανήκουν σε έναν ξεχωριστό κλάδο της πίστης, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία σχηματίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια με τη συνένωση κλάδων ανεξάρτητων από την εξουσία της Μόσχας.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής ενός κρατικού φορέα αρμόδιου για το μοναστήρι δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι συστήνεται κυβερνητική επιτροπή για να λάβει αποφάσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία ενοικίασης της μονής από την UOC.

Η κυβέρνηση λέει ότι η UOC παραβίασε τους όρους της μίσθωσης και κατασκεύασε παράνομα κτίρια στο μοναστήρι. Η UOC το αρνείται αυτό.

Γενικότερα, το Κίεβο κατηγορεί την UOC ότι διατηρεί δεσμούς με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει υποστηρίξει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η UOC λέει ότι διέκοψε όλους τους δεσμούς με τη Ρωσική Εκκλησία τον Μάιο του 2022.

Η Ρωσία καταδίκασε την πίεση του Κιέβου κατά της UOC ως προσβολή και έγκλημα.

«Τέτοιες ενέργειες βυθίζουν όλο και περισσότερο την Ουκρανία στον Μεσαίωνα με τη χειρότερη έννοια της λέξης», έγραψε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εφαρμογή Telegram.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο ρασοφόρος «στρατός» του Πούτιν στην Ουκρανία