Η οικονομική κρίση της Τουρκίας θα βαθύνει μετά τη νίκη Ερντογάν
AP
AP

Η οικονομική κρίση της Τουρκίας θα βαθύνει μετά τη νίκη Ερντογάν

Οι αναλυτές περιμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας θα χειροτερέψει, μετά τη νίκη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής.

Η τουρκική λίρα, η οποία υποτιμάται σταθερά τα τελευταία χρόνια και έχει χάσει τη μισή αξία της μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, έπεσε κοντά σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διέψευσε τις προσδοκίες, καθώς κέρδισε με ποσοστό 49,5% έναντι του 44,9% που απέσπασε ο κύριος αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ωστόσο, κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν έφτασε στο πολυπόθητο 50% που απαιτείται για την απόλυτη επικράτηση, γι' αυτό θα διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου.

Η κυβερνητική συμμαχία του Ερντογάν, η οποία αποτελείται από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ομάδα εθνικιστικών κομμάτων, πέτυχε επίσης απροσδόκητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι ανησυχίες για το υψηλό κόστος διαβίωσης πίεσαν, μόνο δημοσκοπικά τελικά τον Ερντογάν. Μένει να φανεί, αν οι ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της ημιμόνιμης αποστροφής του στην αύξηση των επιτοκίων, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση του κόστους των τροφίμων και των βασικών αγαθών θα παραμείνουν στο προσκήνιο.

Θρίαμβος της «ανορθόδοξης» χάραξης πολιτικής;

«Οι ελπίδες για επιστροφή στην ορθόδοξη χάραξη πολιτικής εξανεμίστηκαν», σχολίασε ο Λίαμ Πιτς, της Capital Economics, τον οποίο επικαλείται ο βρετανικός Guardian σε ανάλυσή του για την επόμενη μέρα της επανεκλογής Ερντογάν για την τουρκική οικονομία.

 «Αντ' αυτού, ένας θρίαμβος του Ερντογάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροοικονομική αστάθεια τη χώρα, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, εκρηκτικό σκηνικό στα επιτόκια, καθώς και πιέσεις στις τραπεζικές και κρατικές πιστώσεις».

Η Τουρκία είναι η 19η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η τουρκική οικονομική κατάσταση των τελευταίων πέντε ετών συνοδεύτηκε από προσπάθειες οικονομικής ωρίμανσης μέσω παροχών και τονωτικών «ενέσεων».

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg εκτιμούν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 177 δισ. δολ. για τη στήριξη της λίρας από τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με την τουρκική ερευνητική ομάδα για τον πληθωρισμό (ENAG), το προηγούμενο έτος, οι τιμές αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Η αξία των κρεμμυδιών, βασικό συστατικό της τουρκικής κουζίνας, βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κυκλοφόρησε βίντεο την περασμένη περίοδο διαμηνύοντας: «Τώρα, 1 κιλό κρεμμύδια κοστίζει 30 λίρες, αν [ο Ερντογάν] παραμείνει θα φτάσει στις 100 λίρες».

Ο Ερντογάν απάντησε στον πολιτικό του αντίπαλο στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του, απορρίπτοντας τις κατηγορίες του Κιλιτσντάρογλου και τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη διορθώσει τα προβλήματα όσον αφορά στην αυξανόμενη αξία των τροφίμων. 

Δύσκολο οικονομικό σκηνικό στην Τουρκία

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings επισήμανε τη συρρίκνωση των αποθεμάτων της Τουρκίας στο εξωτερικό που προκαλείται από τις προσπάθειες σταθεροποίησης της λίρας, προβλέποντας περισσότερες δυσκολίες στο μέλλον.

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, οι τουρκικές αρχές θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν δύσκολο οικονομικό σκηνικό που χαρακτηρίζεται από ένα μείγμα παραγόντων όπως η υποβάθμιση της λίρας, το μεγάλο έλλειμμα στις εμπορικές σχέσεις, τα μειούμενα παγκόσμια αποθέματα και ο πληθωρισμός», σημειώνει ο οίκος.

Τα μέλη της εξαμερούς συμμαχίας που κέρδισαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές, δεν προσέφεραν καμία εγγύηση ως προς το ότι θα είναι σε θέση να ξανακερδίσουν την παγκόσμια εμπιστοσύνη και να επιστρέψουν σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές.

Ο οικονομολόγος Μπιλγκέ Γιλμάζ του εθνικιστικού κόμματος IYI δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας έχει επιδεινωθεί σε επικίνδυνο βαθμό, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή στερείται των πλεονεκτημάτων που της εξασφάλιζαν οι καλές υπερατλαντικές σχέσεις επειδή δεν είναι προβλέψιμη, δεν είναι αξιόπιστη ...στερείται ξένων επενδύσεων», προσθέτει ο Γιλμάζ.

Διαβάστε επίσης:

Οι εσφαλμένες παραδοχές για την ηγεσία Ερντογάν

Η καταρρέουσα τουρκική οικονομία

Έκκληση Κιλιτσντάρογλου προς τους νέους: «Έχουμε 12 ημέρες για να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ»