Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την μεταρρύθμιση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό
AP Photo/Lewis Joly
AP Photo/Lewis Joly

Γαλλία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την μεταρρύθμιση Μακρόν στο συνταξιοδοτικό

Tο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τα βασικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, μια από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, κατά της οποίας συνδικάτα, κόμματα της αντιπολίτευσης και διαδηλωτές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εδώ και μήνες.

Τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Πρόσκληση Μακρόν στα συνδικάτα

Στο μεταξύ, ο Μακρόν κάλεσε την Παρασκευή τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου» που θα εκδοθεί αργότερα σήμερα για την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε η προεδρία.

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα εάν επικυρώνει ή καταδικάζει πλήρως ή εν μέρει το σχέδιο μεταρρύθμισης κατά του οποίου τα συνδικάτα έχουν οργανώσει πολλές διαδηλώσεις από τον Ιανουάριο.

«Δαμόκλειος σπάθη»

Η νομοθεσία προβλέπει ότι η αυξημένη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης θα εφαρμοστεί σταδιακά, με την αύξηση της ηλικίας κατά τρεις μήνες κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έως το 2030.

Από το 2027, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για 43 αντί για 42 έτη προκειμένου να λάβουν πλήρη σύνταξη. Αυτό είχε ήδη προβλεφθεί σε μεταρρύθμιση του 2014, αλλά ο Μακρόν επιταχύνει τον ρυθμό μετάβασης.

«Ελπίζουμε ακόμη ότι κάποιος σε υψηλόβαθμη θέση θα αποφασίσει να εγκαταλείψει αυτόν τον νόμο, να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι και να δει τη χρηματοδότηση των συντάξεων με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο 52χρονος εργαζόμενος στις ταχυδρομικές υπηρεσίες Φρανσίς Μπουρζέ σε διαμαρτυρία στο Παρίσι την Πέμπτη.

«Θα τοποθετούσε μια δαμόκλειο σπάθη (πάνω από τα κεφάλια μας) για εννέα μήνες. Δεν θα ήταν εύκολο, αλλά δεν θα είχαμε παραλύσει όπως τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Μια πηγή προσκείμενη στον Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να θέσει γρήγορα σε ισχύ τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν λάβει το πράσινο φως του Συμβουλίου.

Συνταγματολόγοι εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι απίθανο να ακυρωθεί ολόκληρη η μεταρρύθμιση. Πιθανότερο είναι να ακυρωθούν ορισμένα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της απασχόλησης των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, με την αιτιολογία ότι δεν ανήκουν σε νομοθεσία που προσαρτάται σε νομοσχέδιο του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης.

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ενίσχυσης της ακροδεξιάς.

«Δεν είμαι τόσο αισιόδοξη για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, η οποία αντιτίθεται στη νομοθεσία για τις συντάξεις. «Αλλά τι θέλετε να κάνω; Να κάψω αυτοκίνητα; Θα το πούμε στους Γάλλους: Ψηφίστε τον Εθνικό Συναγερμό».

Η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που μόλις επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε», μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που λήφθηκε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και πολιτικής διαμάχης εναντίον αυτού του εμβληματικού νομοσχεδίου της δεύτερης πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

Τα συνδικάτα ζητούν από τον Μακρόν να μην εκδώσει τον νόμο για το συνταξιοδοτικό

Τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν σήμερα από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε "μεγάλη κινητοποίηση".

Διαβάστε επίσης:

Η ώρα της κρίσης για το Συνταξιοδοτικό του Μακρόν