Μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική για να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη και να λειτουργήσει αποτελεσματικά πρέπει να δίνει έμφαση στην πρόληψη και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, καθώς και σε μια ευέλικτη αλλά ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Τα κριτήρια του Δουβλίνου πρέπει να αλλάξουν και τα βάρη να μην τα αναλαμβάνουν με άδικα δυσβάστακτο τρόπο τα κράτη πρώτης υποδοχής. Σ΄αυτό το πνεύμα κινείται το σχέδιο έκθεσης που παρουσίασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τομά Τομπέ, για θέματα διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης και των τροποποιημένων διαδικασιών ασύλου.
Η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν λειτουργεί για τους μετανάστες που βλέπουμε να πνίγονται στη θάλασσα -ακούμε και αναφορές για επαναπροωθήσεις- δεν λειτουργεί για τα κράτη μέλη αφού λίγα αναλαμβάνουν ευθύνη, δεν λειτουργεί ούτε για τους Ευρωπαίους πολίτες που πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν είναι αποτελεσματική στο θέμα αυτό. Είναι σαφές ότι έχουμε πολιτικό αδιέξοδο για πολύ καιρό και πρέπει να βρούμε τρόπο να προχωρήσουμε σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να δημιουργήσουμε αποτελεσματική αλληλεγγύη, δήλωσε ο κ. Τομπέ (μέλος του ΕΛΚ) κατά την παρουσίαση της έκθεσής του
Σύμφωνα με τη δική μου πρόταση, τόνισε, στην πρόταση της Κομισιόν δεν υπάρχει πρόληψη και σ' αυτό θέλω να δώσω έμφαση. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες στα κράτη μέλη και κυρίως στα κράτη πρώτης υποδοχής. Είναι σημαντικό να υπάρξει πενταετής στρατηγική για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης ώστε να γίνεται αξιολόγηση κάθε χρόνο και αναφορά στο ΕΚ. Θέλω επίσης να ενισχυθεί η συνεργασία με τις τρίτες χώρες καθώς το 30% των μεταναστών πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους και αυτό πρέπει να γίνει σε πνεύμα συνεργασίας με τις τρίτες χώρες, πρόσθεσε.
Ο εισηγητής του ΕΚ ήταν κατηγορηματικά αρνητικός ως προς την υποχρεωτική μετεγκατάσταση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ιδέα ήταν από τους κύριους λόγους που η ευρωπαϊκή μεταναστευτική έφτασε σε αδιέξοδο.
Για καιρό το ΕΚ και άλλοι φορείς θεωρούσαν την υποχρεωτική μετεγκατάσταση ως την κύρια ιδέα για την λύση του προβλήματος, αλλά αυτό δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο και κάθε χώρα ακολουθεί τώρα τον δρόμο της. Ήταν μια πολιτική αποτυχία που τη ζήσαμε μετά το 2015, είπε χαρακτηριστικά. Χρειαζόμαστε μια πραγματιστική προσέγγιση αποδεκτή απ' όλους. Και κατά τη γνώμη μου αν φύγουμε από την υποχρεωτική μετεγκατάσταση θα βρούμε τρόπους «ουσιαστικής αλληλεγγύης» για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής.
Η πρότασή μου είναι για εθελοντική μετεγκατάσταση περιλαμβανομένης της χορηγίας για τις επιστροφές, οι οποίες δεν γίνονται σήμερα για αυτό πρέπει να βρούμε μέτρα για να γίνουν με αποτελεσματικό τρόπο.
Χρειαζόμαστε επίσης να αυξηθούν οι δομές για τους μετανάστες αλλά τόσο αυτές όσο και η οικονομική στήριξη δεν θα μας οδηγήσουν σε λύση. «Πρέπει να είναι υποχρεωτικό ότι κάθε χώρα πρέπει να συνεισφέρει».
Ασφαλώς όταν φτάσει ο μετανάστης στο ευρωπαϊκό έδαφος κυρίως μέσω των κρατών πρώτης γραμμής πρέπει να καταγραφεί αλλά δεν είναι δίκαιο να αφήσουμε το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου ούτε στις λίγες χώρες που αποδέχονται τις δευτερογενείς κινήσεις. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στα κριτήρια του Δουβλίνου. Η πρότασή μου κινείται προς μία ισορροπημένη κατεύθυνση ώστε να βρεθεί λύση αποδεκτή απ' όλους.
Ο κ. Τομπέ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν δουλέψουμε προληπτικά και μειώσουμε τις ροές της παράτυπης μετανάστευσης θα βρούμε κοινή λύση γιατί η μεγάλη πίεση δημιουργεί έλλειψη εμπιστοσύνης στα κράτη-μέλη.
Η πρόταση του ευρωβουλευτή θα συζητηθεί με τις πολιτικές ομάδες και ο ίδιος προσδοκά ότι το ΕΚ θα αποφασίσει ομόφωνα και στη συνέχεια θα γίνει κάποια πρόοδος στο Συμβούλιο. «Είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική δεν λειτουργεί και ήρθε η ώρα να δράσουμε», είπε καταλήγοντας.