Εννιά χιλιάδες θάνατοι καθημερινά στην Κίνα – Αμηχανία στην ΕΕ
AP
AP
Έξαρση κορονοϊού

Εννιά χιλιάδες θάνατοι καθημερινά στην Κίνα – Αμηχανία στην ΕΕ

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πιθανότατα καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, την ίδια ώρα που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ τόνισαν ότι ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια πορεία δράσης.

Η Airfinity διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται στην Κίνα τον Νοέμβριο και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την Airfinity οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Airfinity αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Μέχρι χθες, 28 Δεκεμβρίου, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.

Η Airfinity αναμένει 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Κίνα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Ζουνίου είπε σήμερα ότι μια ομάδα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχεδιάζει να αξιολογεί διαφορετικά τους θανάτους. Η ομάδα θα υπολογίζει τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας και τον αριθμό που θα αναμενόταν εάν δεν υπήρχε πανδημία. Υπολογίζοντας τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» η Κίνα θα μπορέσει να υπολογίσει τους δυνητικά υποτιμημένους θανάτους.

Κομισιόν: Αδυναμία για απόφαση κοινής δράσης

Η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη ΕE να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να ελέγξει τους ταξιδιώτες από την Κίνα για COVID, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι δεν βλέπουν καμία ανάγκη να το κάνουν προς το παρόν ή ότι περιμένουν μια κοινή στάση σε όλο το μπλοκ χωρίς σύνορα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν συνομιλίες το πρωί και τόνισαν ότι ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια πορεία δράσης.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι χώρες της ΕΕ διχάστηκαν σχετικά με τις πολιτικές COVID. Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το τι έπρεπε να γίνει και έντονος ανταγωνισμός για την αγορά εξοπλισμού ασφαλείας, προτού τα κράτη μέλη συσπειρωθούν και τοποθετήσουν με επιτυχία -και μοιραστούν- κοινές παραγγελίες εμβολίων.

Πάντως, νωρίτερα την Πέμπτη, η Brigitte Autran, επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων για την υγεία COVARS, δήλωσε: "Από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το στάδιο να επαναφέρουμε τους ελέγχους στα σύνορα".

Η υγειονομική επιτροπή της ΕΕ, που αποτελείται από αξιωματούχους των υπουργείων Υγείας όλου του μπλοκ και προεδρεύεται από την Επιτροπή, ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της με έκκληση για ενιαία στάση.

"Πρέπει να δράσουμε από κοινού & θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα tweet, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Τα σύνορα της Κίνας ήταν σχεδόν κλειστά για τους ξένους από τις αρχές του 2020, αμέσως μετά την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού στην κεντρική πόλη Γουχάν, αλλά ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου.

Η επαναλειτουργία εγείρει την προοπτική να επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες στους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο, μια αγορά που κάποτε άξιζε 255 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως.

ECDC: «Αδικαιολόγητα» τα υποχρεωτικά τεστ για την Covid-19 για τους επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα στην ΕΕ

Η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την Κίνα –όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί– είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Οι χώρες της ΕΕ «έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η υπηρεσία αυτή, εξηγώντας ότι το μέτρο των υποχρεωτικών τεστ δεν είναι αναγκαίο στο σύνολο της ΕΕ.

Για τα ECDC, «οι πιθανές λοιμώξεις» που μπορεί να εισαχθούν είναι «σχετικά περιορισμένες» σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνων που κυκλοφορούν ήδη καθημερινά. Επιπροσθέτως, τα συστήματα υγείας «είναι σήμερα σε θέση να διαχειριστούν» την ασθένεια.

ΕΕ: Ανησυχία λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών

Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορονοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Επαφές Κυριακίδου με Κίνα

Προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.

Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την προσέγγιση.

Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζεται ταξιδιωτική απομόνωση της Κίνας λόγω Covid;

Έκρηξη κορονοϊού στην Κίνα: Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για «συντονισμένη προσέγγιση»

Έξαρση COVID-19 στην Κίνα: Προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων παραλλαγών οι ειδικοί