Η Ιταλία κάλεσε την Πέμπτη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να ελέγξει τους ταξιδιώτες από την Κίνα για COVID, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι δεν βλέπουν καμία ανάγκη να το κάνουν προς το παρόν ή ότι περιμένουν μια κοινή στάση σε όλο το μπλοκ χωρίς σύνορα.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν συνομιλίες το πρωί και τόνισαν ότι ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια πορεία δράσης.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι χώρες της ΕΕ διχάστηκαν σχετικά με τις πολιτικές COVID. Στην αρχή της πανδημίας υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το τι έπρεπε να γίνει και έντονος ανταγωνισμός για την αγορά εξοπλισμού ασφαλείας, προτού τα κράτη μέλη συσπειρωθούν και τοποθετήσουν με επιτυχία -και μοιραστούν- κοινές παραγγελίες εμβολίων.
Η Ιταλία "αναμένει και ελπίζει" ότι η ΕΕ θα επιβάλει υποχρεωτικές εξετάσεις COVID για όλους τους επιβάτες που πετούν από την Κίνα, όπως έκανε η Ρώμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε συνέντευξη Τύπου.
Η κλίμακα της επιδημίας στην Κίνα και οι αμφιβολίες σχετικά με τα επίσημα στοιχεία ώθησαν χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς κανόνες στους Κινέζους επισκέπτες, καθώς το Πεκίνο ήρε τους περιορισμούς του.
Στην ΕΕ, μέχρι στιγμής, μόνο η Ιταλία έχει διατάξει την πραγματοποίηση τέστ αντιγόνου COVID-19 για όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα. Αυτό κινδυνεύει να μην είναι αποτελεσματικό εάν οι άλλοι στο μπλοκ, όπου οι άνθρωποι ταξιδεύουν ελεύθερα από τη μία χώρα στην άλλη, δεν κάνουν το ίδιο, δήλωσε η Μελόνι.
Το κύριο αεροδρόμιο της ιταλικής πόλης του Μιλάνου άρχισε να εξετάζει τους επιβάτες που έφταναν από το Πεκίνο και τη Σαγκάη στις 26 Δεκεμβρίου και διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν μολυνθεί.
Πάντως, νωρίτερα την Πέμπτη, η Brigitte Autran, επικεφαλής της γαλλικής επιτροπής αξιολόγησης κινδύνων για την υγεία COVARS, δήλωσε: "Από επιστημονική άποψη, δεν υπάρχει λόγος σε αυτό το στάδιο να επαναφέρουμε τους ελέγχους στα σύνορα".
Η Autran, η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με τους επιδημιολογικούς κινδύνους, δήλωσε στο Radio Classique ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, αλλά προς το παρόν η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ανησυχητικών νέων παραλλαγών του COVID στην Κίνα.
Η Γερμανία και η Πορτογαλία δήλωσαν επίσης ότι δεν βλέπουν καμία ανάγκη για νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ενώ η Αυστρία τόνισε τα οικονομικά οφέλη από την επιστροφή των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη.
Αλλού στην Ευρώπη, η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι δεν σκόπευε να επαναφέρει τον έλεγχο του COVID για όσους έρχονται στη χώρα.
Η υγειονομική επιτροπή της ΕΕ, που αποτελείται από αξιωματούχους των υπουργείων Υγείας όλου του μπλοκ και προεδρεύεται από την Επιτροπή, ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή της με έκκληση για ενιαία στάση.
"Πρέπει να δράσουμε από κοινού & θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας", ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα tweet, χωρίς να διευκρινίσει πότε θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Τα σύνορα της Κίνας ήταν σχεδόν κλειστά για τους ξένους από τις αρχές του 2020, αμέσως μετά την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού στην κεντρική πόλη Γουχάν, αλλά ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου.
Η επαναλειτουργία εγείρει την προοπτική να επιστρέψουν οι Κινέζοι τουρίστες στους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο, μια αγορά που κάποτε άξιζε 255 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως.
ΕΕ: Ανησυχία λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών
Ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη λόγω της έλλειψης διαφάνειας των κινεζικών αρχών σε σχέση με τον κορονοϊό, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την ελλιπή πληροφόρηση αναφορικά με πιθανές νέες μεταλλάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η παραλλαγή BF.7, η οποία φαίνεται να κυριαρχεί στην Κίνα αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί εδώ και μήνες χωρίς ωστόσο να σημάνει συναγερμό ούτε να οδηγήσει σε πίεση στα συστήματα υγείας, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Επαφές Κυριακίδου με Κίνα
Προσπάθεια να έρθει σε επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της έκανε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κορονοϊό στην Κίνα.
Ειδικότερα, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην Κίνα, η Ευρωπαία Επίτροπος προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους Κινέζους ομολόγους της για να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης στη δημόσια υγεία αλλά και μέσω δωρεάς των προσαρμοσμένων εμβολίων της ΕΕ.
Ωστόσο, η κινεζική πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την προσέγγιση.
Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Ετοιμάζεται ταξιδιωτική απομόνωση της Κίνας λόγω Covid;
Έκρηξη κορονοϊού στην Κίνα: Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για «συντονισμένη προσέγγιση»
Έξαρση COVID-19 στην Κίνα: Προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέων παραλλαγών οι ειδικοί