Σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα στήριξη του υπερχρεωμένου νότου της ευρωζώνης απέρριψε η Γερμανία στην έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 15 Ιουνίου. Η άρνηση του Βερολίνου απειλεί να βαθύνει περισσότερο το χάσμα μεταξύ της ΕΚΤ και του μεγαλύτερου μετόχου της, που δεν είναι άλλος από τη γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank.
Σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, είπε «όχι» στην αγορά περισσότερων ομολόγων χωρών με χρέη, απορρίπτοντας σχετική πρόταση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.
H αγορά ομολόγων θα είχε κύριο στόχο να περιοριστεί η διεύρυνση της διαφοράς στο κόστος δανεισμού των υπερχεωμένων σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος για τη Γερμανία, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.
Ωστόσο, ο Νάγκελ διαφώνησε με την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι η εστίαση της ΕΚΤ θα πρέπει αντ 'αυτού να είναι στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ανέφεραν τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters
Ο γερμανικός πληθωρισμός και τα χρέη
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ που μίλησαν μετά τη συνάντηση, μεταξύ των οποίων ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Πιερ Ουνς και ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ, υποστήριξαν τη δέσμευση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό.
Αυτό σημαίνει ότι η αντίθεση του Νάγκελ ήταν απίθανο να αποδειχτεί ανυπέρβλητο εμπόδιο. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη ορατή διαφωνία μεταξύ Νάγκελ και Λαγκάρντ από τότε που η πρώτη ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο.
Η Bundesbank ήταν για χρόνια ο μεγαλύτερος επικριτής της πολιτικής εύκολου χρήματος της ΕΚΤ υπό τους αντίστοιχους προκατόχους του Νάγκελ και της Λαγκάρντ - τον Γενς Βάιντμαν και τον Μάριο Ντράγκι.
Η Λαγκάρντ και ο Νάγκελ προσπάθησαν έκτοτε να γεφυρώσουν αυτές τις διαφορές, με την πρώτη να δίνει μεγαλύτερο λόγο στους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών στις συναντήσεις και τον δεύτερο να αποφεύγει να επικρίνει δημόσια αποφάσεις.
Ωστόσο, ο Νάγκελ δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό, καθώς ο πληθωρισμός στη Γερμανία αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970, ενώ έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η πολιτική της ΕΚΤ σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τα χρεωμένα κράτη όπως η Ιταλία και η Ελλάδα αντί να κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο.
Τα νέα εργαλεία κατά του χρέους
Η ΕΚΤ προσπαθεί να μειώσει τα spreads αξιοποιώντας έσοδα από ομόλογα που λήγουν στη Γερμανία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, για να αγοράσει περισσότερο ιταλικό, ελληνικό, ισπανικό και πορτογαλικό χρέος. Εργάζεται επίσης για τη δημιουργία νέων εργαλείων με σκοπό την αγορά ακόμη περισσότερων ομολόγων της νότιας Ευρώπης με φρέσκο χρήμα.
Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα οδηγούσε τη Γερμανία κάτω από την ποσόστωση των ομολόγων της ΕΚΤ, καθώς οι αγορές περιφερειακών ομολόγων είναι απίθανο να συνδυαστούν με μεγαλύτερες αγορές βασικών χαρτιών στο μέλλον, ανέφεραν οι πηγές.
Επιπλέον, η Bundesbank θα είχε απώλειες αν αναγκαζόταν να πουλήσει γερμανικά ομόλογα για να αντισταθμίσει αγορές χρέους από αλλού - αν και τέτοιες πωλήσεις είναι απίθανες προς το παρόν.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα αποστραγγίσει συντομότερα μετρητά μέσω δημοπρασιών «απορρόφησης ρευστότητας» για τις τράπεζες, αποφεύγοντας πωλήσεις ομολόγων.
Το νέο εργαλείο για την αγορά περισσότερων ομολόγων της Νότιας Ευρώπης είναι πιθανό να έρθει με όρους, όπως το χρέος μιας χώρας να θεωρείται βιώσιμο από την ΕΚΤ ή να συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις οικονομικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.