Στη συμπλήρωση επτά ετών από την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 που έθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το 58% των Βρετανών θα ψήφιζε σήμερα υπέρ της επανένταξης, ενώ στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο την Κομισιόν από τη δική τους κυβέρνηση.
Το ποσοστό Βρετανών που επιθυμούν την επιστροφή στην ΕΕ έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, βάσει νέας έρευνας του Ινστιτούτου YouGov.
Τόσο οι Βρετανοί, όσο και οι Ευρωπαίοι πολίτες, θεωρούν επίσης ότι η επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανή, ενώ οι Βρετανοί ερωτηθέντες είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της Ένωσης -σε βαθμό που εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά τη δική τους κυβέρνηση, όπως επισημαίνει επικαλούμενος την έρευνα ο Guardian.
Το ποσοστό 58,2% των Βρετανών που θα ψήφιζε υπέρ της επανένταξης είναι οριακά χαμηλότερο από 60% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο του 2023 -το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησαν συγκρίσιμα στοιχεία στις μετήσεις τον Φεβρουάριο του 2012. Αυξάνεται σταθερά από το «χαμηλό» του 47% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2021.
Η μέτρηση κατέδειξε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι σήμερα θεωρούν λιγότερο πιθανό ότι άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας.
Ερωτηθέντες εάν θα ψήφιζαν να παραμείνουν στην ΕΕ ή να αποχωρήσουν σε ένα δημοψήφισμα τύπου Brexit, το 62% των Γάλλων και το 63% των Ιταλών, που είναι παραδοσιακά από τα λιγότερο «ενθουσιώδη» κράτη-μέλη της ΕΕ, απάντησε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής.
Στην Ισπανία, το 87% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα επέλεγε να παραμείνει στην ΕΕ, μαζί με το 79% στη Δανία, το 70% στη Σουηδία και το 69% στη Γερμανία.
Στη νέα έρευνα του YouGove παρατηρήθηκε, εν τω μεταξύ, ότι στις περισσότερες από τις χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα, η υποστήριξη προς την παραμονή στην ΕΕ έχει επανέλθει στα επίπεδα προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία πυροδότησε ισχυρή άνοδο του φιλοευρωπαϊκού αισθήματος.
Ποσοστό-ρεκόρ ερωτηθέντων στη Βρετανία πιστεύει επίσης ότι άλλες χώρες είναι πλέον όλο και πιο απίθανο να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να αποχωρήσουν από την ΕΕ την επόμενη δεκαετία -το 42% είπε ότι ήταν απίθανο από 26% πριν από τρία χρόνια, ενώ το 40% είπε ότι ήταν πιθανό, από 58%.
Ανάλογη τάση επικρατεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ, με το 45% των ερωτηθέντων στη Γαλλία να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι έξοδος άλλης χώρας από την ΕΕ ήταν πιθανή, σε σύγκριση με 55% τον Φεβρουάριο του 2020. Στη Γερμανία τα ποσοστά ήταν 36% (από 42%) και στη Δανία 29 % (από 41%).
Πάντως, ενώ η κοινή γνώμη έχει μετατοπιστεί σημαντικά στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα, μια μικρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων (51%) λέει ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επανέλθει στην Ένωση κάποια στιγμή στο μέλλον.
Και πάλι, ωστόσο, το ποσοστό αυτό μειώνεται. Ήταν στο 62% πριν από δύο χρόνια, ενώ το 29% των ερωτηθέντων στη Βρετανία απαντούσε σε έρευνα του YouGov τον Απρίλιο ότι πιστεύει πως η χώρα είναι πιθανό επανέλθει, συγκριτικά με ποσοστό 21% στις αρχές 2021.
Στην ΕΕ, οι πολίτες στην Ιταλία (61%) και στη Γαλλία (54%) ήταν λιγότερο σίγουροι ότι η Βρετανία θα επανενταχθεί, με τη Δανία (43%) και τη Σουηδία (49%) να εμφανίζονται πιο θετικές. Σε όλες τις χώρες, πάντως, ανεβαίνει συνολικά συγκριτικά με το 2021 το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η επιστροφή της Βρετανίας είναι πιθανή.
Η βρετανική εμπιστοσύνη στο μέλλον της ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά μετά το δημοψήφισμα. Για πρώτη φορά, περισσότεροι Βρετανοί ερωτηθέντες (41%) δήλωσαν ότι ήταν αισιόδοξοι για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού μπλοκ παρά απαισιόδοξοι (36%).
Στο αντίποδα, μειώνεται η αισιοδοξία για τον αντίκτυπο του Brexit στην οικονομία της Βρετανίας. Περίπου το 58% των ερωτηθέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν τον Απρίλιο ότι «βλέπουν» αρνητικό αντίκτυπο, αισθητά υψηλότερο ποσοστό από 50% πριν από δύο χρόνια. Οι ερωτηθέντες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν γενικά λιγότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της χώρας από τους ίδιους τους κατοίκους της, θεωρώντας ευρέως ότι η έξοδος από την ΕΕ δεν έχει κάποιο πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές επιδόσεις της Βρετανίας.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι οι ερωτηθέντες στη Βρετανία είναι επίσης πιο πιθανό -αν και με μικρή διαφορά- να πουν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (25%) περισσότερο από την κυβέρνησή τους (24%). Η εμπιστοσύνη στη βρετανική κυβέρνηση κατέρρευσε από το υψηλό του 40% τον Απρίλιο του 2021 -αμέσως μετά την επιτυχημένη πρώιμη κυκλοφορία του εμβολίου κατά της Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και καθώς χαλαρώνονταν οι περιορισμοί του lockdown- ενώ αντίθετα η εμπιστοσύνη στην Κομισιόν αυξάνεται σταθερά από το 2016.
Διαβάστε επίσης
Δημοσκόπηση - Βρετανία: Μόνο το 18% που ψήφισε Brexit λέει πως «πήγε καλά»
Φάρατζ: Tο Brexit απέτυχε, το διαχειριστήκαμε τελείως λάθος
Οι Βρετανοί εμπιστεύονται περισσότερο την ΕΕ από την κυβέρνησή τους!