Στην αρχή ο συνεταιρισμός της Super League προοριζόταν να έχει 15 ιδρυτικά μέλη, μετά έγιναν 12, τώρα έχουν μείνει τρεις να φυλάνε το «οχυρό» με τις υπόλοιπες εννιά να τις έχουν εγκαταλείψει και τους ποδοσφαιρικούς οργανισμούς να τις έχουν περικυκλώσει. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους απάντησαν στις τιμωρίες που επέβαλλε η UEFA στις υπόλοιπες εννιά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν και Ιντερ), αλλά και στις απειλές της. Με το ίδιο ανακοινωθέν κατήγγειλαν την επιθετική στάση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, ζήτησαν να ακουστούν και ν' ανοίξει ένας διάλογος και εμφανίστηκαν αποφασισμένες να τραβήξουν την κόντρα στ' άκρα με κάθε δικαστικό μέσο. Θεωρούν πως η απόφαση του Δικαστηρίου της Μαδρίτης, η οποία απαγορεύει στην UEFA και στην FIFA να τις τιμωρήσει, είναι αρκετή προστασία.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στα υψηλότερα κλιμάκια της UEFA πιθανή τιμωρία αποκλεισμού της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους για δύο χρόνια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αν συμβεί – και οι πληροφορίες λένε πως θα επιδιώξουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους – τότε θ' ακολουθήσει μια μακρά δικαστική διαμάχη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, η Μάντσεστερ Σίτι έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή. Οι παράγοντές της προσπάθησαν να πείσουν εκείνους των τριών να αποδεχθούν τους όρους της UEFA και να επιχειρήσουν με διαφορετικό τρόπο να περάσουν τις αλλαγές που θέλουν. Δεν τα κατάφεραν. «Είναι ταπεινωτικό αυτό που ζητούν», τόνισαν διοικούντες της Ρεάλ Μαδρίτης, αναφέρει η ίδια πηγή. Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις κατηγορούν τις άλλες εννιά για ασυνέπεια στις πράξεις τους και τους ζητούν να σκεφτούν ξανά την στάση τους κι αυτά που έχουν υπογράψει – μια υπενθύμιση των αποζημιώσεων που πρέπει να καταβάλλουν. Από την άλλη, πάντως, η συμμετοχή της Μπαρτσελόνα εξαρτάται από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών – ιδιοκτητών της κι αν δεν μπει, τότε ό,τι έχει μείνει από την Super League θα χαθεί κι αυτό..
Αν η UEFA τα καταφέρει και αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους από το Champions League, η διοργάνωσή της θα μείνει ανεπηρέαστη; Διότι οι συνεταίροι της και ιδίως όσοι μεταδίδουν τα ματς σε Η.Π.Α. και Ασία μάλλον δεν ενδιαφέρονται για τις μάχες εξουσίας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – θέλουν ένα ελκυστικό προϊόν. Κάποιοι από τους παίκτες αυτών των ομάδων, δε, όπως για παράδειγμα ο Λιονέλ Μέσι είναι συνεργάτες κύριων χορηγών του τουρνουά. Σίγουρα οι εταιρίες που πληρώνουν αδρά δεν θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων; Από την σεζόν 2024-25, η UEFA ελπίζει να έχει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα ετησίως από το Champions League. Επειτα, θα μπορούσαν αυτά τα κλαμπ να ζήσουν χωρίς τα χρηματικά έπαθλα; Ολα τους αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Μια και το ποδόσφαιρο λειτουργεί περισσότερο με το συναίσθημα και λιγότερο με το μυαλό, οι οπαδοί αυτών των ομάδων – και είναι μεγάλη η μάζα – ήδη στρέφονται σιγά σιγά κατά της UEFA. Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, είχε προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβαινε: «θα τιμωρηθούν μαζί και οι οπαδοί, οι παίκτες και οι προπονητές που δεν φταίνει σε τίποτα», είπε. Παράλληλα, δεν βοηθούν τον οργανισμό και οι ειδήσεις που βγαίνουν στη δημοσιότητα: το Δουβλίνο και το Μπιλμπάο έδωσαν πολλά χρήματα για να προετοιμαστούν κατάλληλα ενόψει EURO και τους πήραν τους αγώνες. Δεν θα αποζημιωθούν οι πόλεις. Τώρα, στο Μπιλμπάο λένε πως ένας από τους λόγους που δεν τους άφησαν να οργανώσουν τα παιχνίδια ήταν η απόφαση των τοπικών υγειονομικών αρχών να μην επιτρέψουν σε όσους θα βρίσκονταν στα VIP του «Σαν Μαμές» να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα! Πολλές πόλεις ένιωσαν να εκβιάζονται για να μην χάσουν τα ματς.
Επειτα, είναι και οι ευρωπαϊκοί τελικοί. Εκείνος του Champions League, αν γίνει στην Κωνσταντινούπολη (29/5) κι όχι στο Λονδίνο όπως θέλει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχει 25.000 οπαδούς. Μόλις 8.000 απ' αυτούς θα είναι οι φίλαθλοι της Σίτι και της Τσέλσι, ενώ η UEFA διατηρεί μεγάλο ποσοστό προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεων των χορηγών και των συνεργατών της (προσκλήσεις, διαγωνισμοί κλπ). Σ' εκείνον του Europa League, στο Γκντανσκ (26/5), θα γίνει με 9.500 και μόλις οι τέσσερις χιλιάδες θα είναι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Βιγιαρεάλ. Οι οπαδοί των τεσσάρων ομάδων είναι δυσαρεστημένοι με τη μοιρασιά. Μέσα στην πανδημία, αποκάλυψαν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Τσέφεριν αύξησε στις 450 χιλιάδες ευρώ το μισθό του, ενώ ζητούσε από τους συλλόγους να επιστρέψουν εκατομμύρια από τα χρηματικά έπαθλα για να καλυφθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο κορονοϊός.
Οι μάσκες έχουν πέσει. Ολοι κοιτάζουν το οικονομικό συμφέρον τους και κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τί θέλει ο κόσμος, οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές. Τί κι αν οι δύο πλευρές – η UEFA και η Super League – τους χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης και υποστηρίζουν πως θέλουν το καλό τους και το καλό του αθλήματος. Απ' όλο αυτό το μόνο θετικό που βγαίνει ως τώρα είναι πως ο Τσέφεριν θα λυγίσει στην ομάδα εντός UEFA που ζητά να ματαιωθεί η ιδέα να δίνονται τα δύο από τα τέσσερα έξτρα εισιτήρια του νέου Champions League (σεζόν 2024-15) σε «ιστορικές ομάδες» που δεν τα παίρνουν από το πρωτάθλημά τους. Λογικά, θα πάνε σε ομάδες από λιγότερο δυνατά πρωταθλήματα που δεν έχουν αυτόματη παρουσία στην πρώτη φάση του Champions League (π.χ. Τουρκία, Αυστρία, Δανία). Αν, όντως, συμβεί αυτό τότε είναι πιθανό να ωφελήσει και το ελληνικό ποδόσφαιρο: θα έχει ένα πιο βατό μονοπάτι συμμετοχής στην πρώτη φάση του θεσμού ή πιο βατό δρόμο για να μπει μέσω των προκριματικών, εφόσον βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της UEFA.