Ούτε 24 ώρες δεν είχαν περάσει από την εκλογή του ως νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα και ο Τζουάν Λαπόρτα, ήδη απασχολούσε τους Ισπανούς πολιτικούς. «Τον συγχαίρω, νίκησε με μεγάλη διαφορά και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί για να παραμείνει ο αθλητισμός αυτός που είναι. Αν βάλει τη Μπαρτσελόνα στην πολιτική και δη στην υπηρεσία εκείνων που θέλουν την ανεξαρτησία, θα κάνει λάθος», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Χοσέ Μανουέλ Ροντρίγκεθ Ούριμπες.
Ενα από τα ερωτήματα μετά τη νίκη του 58χρονου δικηγόρου αφορά το ποια θα είναι η στάση του όσον αφορά στο καταλανικό ζήτημα. Η προσπάθεια μερίδας Καταλανών ν' ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία ήταν εν μέρει «υπεύθυνη» για την επιστροφή του στον προεδρικό θώκο, σύμφωνα με τις αστυνομικές έρευνες για το περιβόητο «Barçagate». Ο Λαπόρτα από πολύ νεαρή ηλικία ανέπτυξε πολιτική δραστηριότητα και είναι υποστηρικτής της καταλανικής ανεξαρτησίας. Μάλιστα, το 2010 εκλέχθηκε και βουλευτής με την κομματική σύμπραξη Solidaritat Catalana per la Independència, δηλαδή Καταλανική Αλληλεγγύη για την Ανεξαρτησία. Στην προηγούμενη του θητεία στον σύλλογο, από το 2003 ως το 2010, η Μπαρτσελόνα είχε ξεκάθαρη κλίση υπέρ ενός δημοψηφίσματος που θα καθόριζε το μέλλον της Καταλονίας, ιδίως όσο προπονητής της ήταν ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, από το 2008 ως το 2012
Το περιβάλλον του Λαπόρτα λέει πως πλέον έχει ωριμάσει και η τακτική του είναι κάπως διαφορετική. Οχι βέβαια και οι απόψεις του. Για εκείνον προέχουν άλλες διαδικασίες τώρα και όχι τα πολιτικά ζητήματα. Η Μπάρτσα απόψε παίζει εκτός έδρας κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι για τους «16» του Champions League, έχοντας μειονέκτημα 4-1 από το α' ματς (22:00, COSMOTE TV SPORT 2). Επειτα, προχωρούν οι ενέργειες για την ολοκλήρωση του οργανογράμματός του – προχθές ανακοινώθηκε πως νέος γενικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα θα είναι ο Φεράν Ρεβέρτερ, που ήταν CEO της MediaMarkt. Φυσικά, υπάρχει και το θέμα της παραμονής ή όχι του Λιονέλ Μέσι και το πώς θα βγει το κλαμπ από την κρίση με τα χρέη του ν' αγγίζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, οι πολιτικές υποθέσεις πάντοτε έπαιζαν και πάντοτε θα παίζουν ρόλο στη Μπαρτσελόνα, όσο ανήκει στα μέλη της. Ο σύλλογος από τα πρώτα χρόνια ζωής του ήταν υπέρ μιας αυτόνομης ή και ανεξάρτητης Καταλονίας. Κάπως έτσι, είναι απαραίτητο ένα ταξίδι στην 1η Οκτωβρίου του 2017, την αρχή της πτώσης του πρώην προέδρου Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Εκείνη την ημέρα συνέβησαν δύο πράγματα στην Καταλονία: το δημοψήφισμα που κρίθηκε αντισυνταγματικό και το ματς της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας (3-0) κεκλεισμένων των θυρών, με τον Μπαρτομέου να φοβάται πως στις εξέδρες θα υπήρχαν πολιτικά μηνύματα. Επίσης η ισπανική λίγκα ανησυχούσε πως το ματς θα γινόταν φιέστα υπέρ της ανεξαρτησίας και η εικόνα θα έκανε τον γύρο του κόσμου.
Με τα επεισόδια στους δρόμους και στα «εκλογικά κέντρα», όμως, να παίρνουν έκταση, ορισμένοι παίκτες δεν ήθελαν να γίνει το ματς. Μεταξύ αυτών και ο Τζεράρ Πικέ, που μετά το παιχνίδι ξέσπασε σε κλάματα. Ο Καταλανός αμυντικός εδώ και χρόνια στηρίζει τη διεξαγωγή ενός συνταγματικού δημοψηφίσματος. Αυτός όπως κι ο Μέσι, ο Λαπόρτα, και άλλες προσωπικότητες του κλαμπ δυσφημίστηκαν από την εταιρία I3Ventures (σ.σ. την εταιρία στο επίκεντρο του σκανδάλου) που προσέλαβε ο Μπαρτομέου. Από το 2017 ως το 2020, η διοίκησή έδωσε 2,3 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες της και το ποσό θα έφτανε στα 3,6 εκατομμύρια αν το σκάνδαλο δεν έβγαινε στο φως.
Ο «Μπάρτο» τότε μετρούσε ήδη ενάμιση χρόνο στον προεδρικό θώκο έχοντας εκλεγεί το καλοκαίρι του 2015. Η δημοτικότητά του άρχισε να πέφτει. Στις καταλανικές εκλογές του 2017 και του 2021 τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την πλειοψηφία. Με δεδομένο πως η πλειονότητα των μελών – ιδιοκτητών της Μπάρτσα είναι Καταλανοί πολίτες γίνεται αντιληπτό πως δεν κατανόησαν την απόφαση του Μπαρτομέου από τη μια να επιτρέψει τη διεξαγωγή του ματς για να μην χάσει η ομάδα βαθμούς, αλλά παράλληλα να κλείσει και τις πόρτες. Την ίδια δυσκολία είχαν να εξηγήσουν και άλλες κινήσεις του. Επαιρνε θέση σε πολιτικά ζητήματα μονάχα αν δεχόταν εσωτερικές πιέσεις από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ή εξωτερικές, κυρίως στοχεύοντας στο να μην... χάσει τις ψήφους του «μπλοκ» που επιθυμεί την ανεξαρτησία.
«Ο Μπαρτομέου μας είπε πως κάποιος κοντά στην Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία (σ.σ. πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Partido Popular με Πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι) του πρότεινε να προσλάβει την I3Ventures», αποκάλυψε ο πρώην παράγοντας της Μπαρτσελόνα στη διοίκηση Μπαρτομέου και για χρόνια υποψήφιος διάδοχός του στην προεδρεία, Εμιλι Ρουσό. Μετά τις συλλήψεις και τις έρευνες της προηγούμενης εβδομάδας, ο ισπανικός ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser και η καταλανική εφημερίδα Ara, παρουσίασαν πως η I3Ventures είχε δεσμούς και με τον οργανισμό Societat Civil Catalana που είναι υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία και είχε συμμετάσχει και στην προσπάθεια σπίλωσης του κινήματος για την ανεξαρτησία.
Το «Barçagate» και μια πρόταση μομφής τέλειωσαν τον περασμένο Οκτώβριο την «εποχή Μπαρτομέου» στον σύλλογο. Ο Λαπόρτα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα El País, τόνισε: «στη δική μου Μπαρτσελόνα χωρούν όλοι και δεν πρόκειται να κάνω κομματική πολιτική με τη Μπάρτσα. Δεν το έκανα ποτέ. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα η υπεράσπιση των αξιών του συλλόγου και το να κάνεις πολιτική υπέρ της χώρας (σ.σ. ως χώρα αναφέρει την Καταλονία). Η Μπαρτσελόνα έχει μεγάλο συμβολικό βάρος στην Καταλονία. Κι αυτό είναι αποδεκτό εδώ και σ' όλο τον κόσμο».