Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε τον έναν μετά τον άλλον τους αστέρες των ομάδων της Super League (όσων έχουν απομείνει) να «σπάνε» τα συμβόλαιά τους, αν τους απαγορευθεί η συμμετοχή τους στις διοργανώσεις Εθνικών ομάδων; Παρόλο που ο πρόεδρος της νέας διοργάνωσης, Φλορεντίνο Πέρεθ, είπε πως δεν θα έπρεπε ν' ανησυχούν και χθες ο πρόεδρος της FIFA, Tζάνι Ινφαντίνο, απέφυγε να απειλήσει μ' αυτό το επιχείρημα, οι παίκτες έχουν βάλει τους ατζέντηδές τους να το εξετάσουν ώστε να είναι έτοιμοι αν στο μέλλον προκύψει νέα προσπάθεια. Ωστόσο, αυτό που τους ενδιαφέρει άμεσα είναι πως βρίσκονται στο... εκτελεστικό απόσπασμα των ΜΜΕ και των οπαδών.
Από τη Δευτέρα άρχισε και πάλι η αγωνιστική δράση των συλλόγων με παίκτες και προπονητές να καλούνται ν' απαντήσουν στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου γνωρίζοντας πως οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω τους και ότι πουν θα δημιουργήσει τίτλους ή και αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί... εναντίον τους και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Αλλωστε, τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες ενδεχομένως να αλλάξουν τις καριέρες τους μια για πάντα και νιώθουν πως τους κρατάνε στο σκοτάδι. Γι' αυτό και γενικά η συμπεριφορά τους δημοσίως δεν φαίνεται να εκφράζει την πραγματική τους άποψη. Εσωτερικά, όμως, άσκησαν μεγάλη πίεση, ζητώντας εξηγήσεις από τις ομάδες τους. Υπήρξαν μέχρι και φήμες για... οργάνωση και κινητοποιήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η συμπεριφορά τους αναμφίβολα συνέβαλλε στο ν' αλλάξουν στάση ορισμένα από τα κλαμπ της Super League.
Πρώτοι μίλησαν αυτοί της Λίβερπουλ μετά την ισοπαλία 1-1 με την Λιντς. Ο Γιούργκεν Κλοπ είπε: «καταλαβαίνω πως ο κόσμος δεν είναι χαρούμενος μ' αυτό, αλλά ούτε εγώ, ούτε οι παίκτες μου συμμετείχαμε στη διαδικασία – δεν ξέραμε γι' αυτό. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με το Champions League. Μου αρέσει που η Γουέστ Χαμ μπορεί να παίξει στο Champions League την επόμενη σεζόν. Το θέμα δεν είναι αν με απογοήτευσαν. Εγώ είμαι προπονητής και θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου για όσο καιρό μου το επιτρέπουν». Ο ποδοσφαιριστής του Τζέιμς Μίλνερ, τόνισε: «δεν μου αρέσει και μακάρι να μην γίνει (η Super League)». Την ίδια στάση κράτησαν και οι υπόλοιποι «κόκκινοι» όταν η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι έκαναν την κίνηση προς την έξοδο.
— Jordan Henderson (@JHenderson) April 20, 2021
Ακολούθησαν κι άλλοι. Ο Μάρκους Ράσφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επίσης είναι κατά. Ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Ζινεντίν Ζιντάν, παρέπεμψε τις ερωτήσεις προς τον πρόεδρο του κλαμπ, Φλορεντίνο Πέρεθ, ενώ τέσσερις παίκτες της ομάδας δήλωσαν μέσω social media πως είναι εναντίον. Ο Αντρέα Πίρλο, τεχνικός της Γιουβέντους, μιας άλλης εκ των 12, υποστήριξε: «εγώ και οι παίκτες μου σκεφτόμαστε το τώρα και σ' αυτό που πρέπει να κάνουμε, δηλαδή να προκριθούμε στο επόμενο Champions League (!). O πρόεδρος μίλησε μαζί μας και είμαστε ήρεμοι γιατί είναι επικεφαλής του νέου πρότζεκτ». Προτού αρχίσει η... διάλυση, είχε μιλήσει κι ο κόουτς της Μάντσεστερ Σίτι, Πεπ Γκουαρδιόλα, λέγοντας: «νιώθω άβολα γιατί δεν έχω όλες τις πληροφορίες, αλλά σίγουρα όταν η επιτυχία είναι εγγυημένη ακόμη κι αν χάνεις, τότε δεν είναι αθλητισμός. Στηρίζω τον σύλλογο και ξέρω τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις, αλλά έχω τη δική μου γνώμη γι' αυτό και θέλω όλες τις πληροφορίες», δήλωσε και συνέχισε: «τώρα, οι κατάλληλοι άνθρωποι έχουν την υποχρέωση και το καθήκον να εξηγηθούν σε όλο τον κόσμο όσο το δυνατό γρηγορότερα, γιατί μερικές ομάδες παίζουν και άλλες όχι. Γιατί για παράδειγμα ο Αγιαξ με τέσσερα Champions League δεν είναι στη Super League. Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως όλοι κοιτάζουν το συμφέρον τους: οι ομάδες, η Premier League, η UEFA...» Τα λόγια του ταρακούνησαν κάπως το κλαμπ.
Οι παίκτες και οι προπονητές των ομάδων που για την ώρα παραμένουν στην Super League πίσω από κλειστές πόρτες και μικρόφωνα, πάντως, ανησυχούν. Τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει περιέχουν ρήτρες ή και μπόνους που είναι συνδεδεμένα με την συμμετοχή και την επιτυχία που θα έχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δη στο Champions League. Σαφώς, δεν τους αρέσει που οι άλλες ομάδες τους υποδέχονται με εχθρική διάθεση. Για παράδειγμα τη Δευτέρα, οι παίκτες της Λιντς φορούσαν ένα μπλουζάκι με το σλόγκαν «Earn It», δηλαδή «κέρδισέ το», μια αναφορά πως καμία δεν «γεννιέται» με εξασφαλισμένη συμμετοχη στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά θα πρέπει να το κερδίζει στο γήπεδο. Εκείνοι βέβαια δεν είχαν κανένα λόγο στην απόφαση που πήραν οι εργοδότες τους.