Και την 3η ημέρα εγένετο βρυχηθμός και... τρέλα. Φωνές και χειροκροτήματα. Συνθήματα και τραγούδια. Αγκαλιές και φιλιά. Σημαίες να κυματίζουν, πότε της Ελλάδας και πότε της Αυστραλίας. Το τί συνέβη στην «Τζον Κέιν Αρίνα» της Μελβούρνης όταν ο Νικ Κύργιος νίκησε τον Ούγκο Ουμπέρ με 3-2 σετ πρέπει να μείνει χαραγμένο στην ιστορία του αθλητισμού γιατί ήταν η στιγμή που τα σπορ επέστρεψαν! Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και χθες καθώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς επικράτησε με 3-2 του Θανάση Κοκκινάκη στη «Ροντ Λέιβερ Αρίνα».
John Cain Arena was going off last night 🙌
— #AusOpen (@AustralianOpen) February 10, 2021
We ❤️ the fans! #AusOpen | #AO2021 pic.twitter.com/aGvML8zrZG
Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και όταν απαγορεύτηκε η παρουσία φιλάθλων στις εξέδρες η θέση των επιδημιολόγων ήταν ξεκάθαρη: «η επιστροφή του κόσμου θα σημάνει και το τέλος του εφιάλτη». Αυτά που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες στο Melbourne Park είναι ένα «ξύπνημα». Την πρώτη μέρα του Open της Αυστραλίας κόπηκαν 17.922 εισιτήρια, τη δεύτερη 17.381, την 3η 19.900 και την 4η 21.010. Οι διοργανωτές επιτρέπουν μέχρι 30.000 θεατές, τους μισούς από ότι στην προ – κορονοϊού εποχή.
Σ' αυτόν τον ένα χρόνο, σε πολλά αθλήματα έχουν ανοίξει οι εξέδρες για τους φιλάθλους, αλλά πουθενά ο βαθμός της ελευθερίας δεν ήταν τέτοιος όπως στη Μελβούρνη. Δεν είναι απαραίτητη η μάσκα μέσα στα γήπεδα εκτός κι αν κλείσει η οροφή, δεν απαγορεύονται οι φωνές ή το αλκοόλ, ούτε και πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα μέτρα ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της «σκληρής» καραντίνας που πέρασαν οι Αυστραλοί, που έκλεισαν τα σύνορά τους και φαίνεται να διαχειρίζονται την πανδημία πολύ καλά.
Rod Laver Arena has come alive 💙👏@TKokkinakis strikes first to take the first set tiebreak 🇦🇺#AusOpen | #AO2021 pic.twitter.com/0oL7YtEx73
— #AusOpen (@AustralianOpen) February 11, 2021
Ο κόσμος και πάλι, όμως, δεν είναι... λίγος; Ναι, η προσέλευση δεν έχει φτάσει στα αναμενόμενα επίπεδα, μα αυτό οφείλεται και σ' άλλους παράγοντες. Οι Αυστραλοί δεν έβλεπαν με καλό μάτι να γίνει η διοργάνωση λόγω της παρουσίας των 1.700 μελών της «οικογένειας» του τένις που θα μπορούσαν ν' αυξήσουν τα κρούσματα, όπως και έγινε. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που η σεζόν της Formula 1 δεν θα αρχίσει από την Αυστραλία, αλλά από το Μπαχρέιν. Επιπλέον, ο καιρός τις πρώτες δύο μέρες δεν βοήθησε, ενώ έχει περάσει και περίοδος των διακοπών για τους μαθητές.
Πέραν των ίδιων των θεατών, αυτοί που το χαίρονται περισσότερο είναι οι αθλητές. «Είναι τόσο ωραίο να βλέπεις κόσμο!», είπε η τρεις φορές νικήτρια Grand Slam, Ναόμι Οσάκα. «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα που έχουμε, πηγή απ' όπου αντλούμε την ενέργειά μας και τη δύναμή μας. Στην ηλικία μου και σ' αυτό το σημείο της καριέρας μου “τρέφομαι” από την ενέργεια του κοινού», ανέφερε ο σταρ Νόβακ Τζόκοβιτς. Κι ο Στέφανος Τσιτσιπάς στην προετοιμασία του για το ματς με τον Κοκκινάκη έλαβε υπόψη του πως ο κόσμος αγαπάει τον Ελληνοαυστραλό τενίστα και η στήριξή του μπορεί να παίξει ρόλο.
Το τένις, ως άθλημα, αγαπούσε την σιωπή. Στο Αυστραλιανό Open, όμως, ακόμη και οι άλλοτε ενοχλητικές φωνές είναι, πια μέρος του παιχνιδιού. Χθες, μια γυναίκα προτού την απομακρύνουν από την εξέδρα έκανε χειρονομία στον Ράφα Ναδάλ. Σε άλλη περίπτωση ο Ισπανός μπορεί και να τσαντιζόταν. Το αντιμετώπισε με χιούμορ: «θα ήπιε πολύ τζιν ή τεκίλα. Ηταν παράξενο, μα και διασκεδαστικό ταυτόχρονα!». Η Βίνους Γουΐλιαμς, είπε χαρακτηριστικά: «όπως πολλές φορές συμβαίνει με εμάς τους ανθρώπους έπρεπε να ζήσω χωρίς αυτό (σ.σ. τις φωνές του κοινού) για να το εκτιμήσω». Ενα χρόνο μέσα στον εφιάλτη του κορονοϊού το τένις χαρίζει στον αθλητισμό τους πιο ωραίους ήχους.