Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι το νούμερο πέντε του ταμπλό του Open της Αυστραλίας που κάνει... πρώτο σερβίς σήμερα. Στον πρώτο γύρο θ' αναμετρηθεί με τον Γάλλο Ζιλ Σιμόν την Τρίτη. Γαλλίδα είναι και η αντίπαλος της Μαρίας Σάκκαρη. Το νούμερο 20 του ταμπλό θ' αναμετρηθεί με την Κριστίνα Μλαντένοβιτς την ίδια μέρα. Οι αγώνες όπως και όλοι του τουρνουά θα γίνονται τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το πρώτο Grand Slam της σεζόν αρχίζει μετά από πολύ κόπο για τους διοργανωτές και πολλά βάσανα για τις τενίστριες και τους τενίστες. Η Αυστραλία εδώ και καιρό είχε επιβάλλει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και οι πολίτες της χώρας δεν ήταν υπέρ της διεξαγωγής του Open, για το οποίο έλαβαν άδεια περίπου 1.700 άνθρωποι μεταξύ των αθλητών, των προπονητών, των γυμναστών και άλλων. Μάλιστα, μέχρι και πριν μερικές ημέρες πάνω από τη Μελβούρνη πλανιόταν η απειλή της αναβολής όταν εξαιτίας κρούσματος σ' ένα από τα ξενοδοχεία που διαμένουν οι αθλητές χρειάστηκε να μπουν σε καραντίνα 160 από αυτούς και συνολικά 600 άτομα.
Η Μαρία Σάκκαρη το έζησε από πρώτο χέρι καθώς ήταν μια από τους πρώτους 72 που έμειναν σε καραντίνα στο ξενοδοχείο για 14 μέρες στα μέσα του Ιανουαρίου, τότε που άρχισε η κουβέντα για την επιλεκτική μεταχείριση των μεγάλων σταρ που δεν βρίσκονταν στη Μελβούρνη, αλλά στην Αδελαΐδα και φαίνεται πως είχαν περισσότερες ελευθερίες. Για τον Στέφανο Τσιτσιπά τα... δύσκολα ήταν πριν φτάσει στην Αυστραλία με τον σάλο που προκλήθηκε όσο ήταν στο Ντουμπάι. Δεδομένων των συνθηκών η προετοιμασία της Σάκκαρη και του Τσιτσιπά πήγε όσο καλά μπορεί να πάει. Απέφυγαν τους τραυματισμούς στα τουρνουά «προθέρμανσης», ενώ απέδωσαν σε πολύ καλά επίπεδα για την εποχή.
Η Σάκκαρη άρχισε να δουλεύει τον περασμένο Νοέμβριο στο ΟΑΚΑ και στην συνέχεια ταξίδεψε στο Αμπου Ντάμπι όπου συμμετείχε στο τοπικό Open. Ξεπέρασε την Κόκο Γκοφ, την Γκαρμπίνιε Μουγουρούθα και την Σοφία Κένιν προτού χάσει στον ημιτελικό από την Αρίνα Σαμπαλένκα. Προχθές στην Αυστραλία νίκησε και την Αντζελίκ Κέρμπερ. Αυτά τα αποτελέσματα δίνουν κουράγιο πως μπορεί να φτάσει ψηλά. Τις προαναφερθείσες έδειξε πως μπορεί να τις αντιμετωπίσει, ενώ στο γυναικείο μονό υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Η Ασλεϊ Μπάρτι, νούμερο ένα, δήλωσε «σκουριασμένη», η Μπιάνκα Αντρεέσκου (νο. 8), η Σερίνα Γουΐλιαμς (νο. 10) και η Βικτόρια Αζαρένκα (νο. 12) αντιμετώπισαν τραυματισμούς. Η Σάκκαρη μέσα στο 2020 μάζεψε τους ίδιους ή περισσότερους βαθμούς από 14 τενίστριες που βρίσκονται από πάνω της στην κατάταξη. Η Αζαρένκα, δε, μπορεί να βρεθεί στον δρόμο της στον 3ο γύρο.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήγε στην Αυστραλία με στόχο να βελτιώσει την πρόσφατη – και καλύτερη επίδοσή του στο τουρνουά – την συμμετοχή στους ημιτελικούς. Χωρίς τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Αντι Μάρεϊ που απουσιάζουν λόγω τραυματισμών, με τον Ράφα Ναδάλ να λέει πως δεν είναι στο 100% και τον ταλαιπωρούν ενοχλήσεις στο γόνατο, ίσως είναι η ευκαιρία του. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς παραμένει το μεγάλο φαβορί αλλά δεν είναι στα καλύτερά του. Στα ματς που έπαιξε ήδη στην Αυστραλία, ο Τσιτσιπάς εμφανίστηκε αποφασισμένος. Γύρω του έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες όπως συμβαίνει και με τους άλλους νεαρούς τενίστες στο μονό των ανδρών: τον Ντανίλ Μεντβέντεφ (νο. 4), τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ (νο. 6) και τον Αντρέι Ρούμπλεφ (νο. 7).
Ο Γάλλος τενίστας, Φαμπρίς Σαντορό, πρώην νούμερο 17 στον κόσμο ανέλυσε στη γαλλική εφημερίδα L' Equipe το παιχνίδι του Τσιτσιπά: «για μένα είναι ο καλύτερος της νέας γενιάς. Εχει αποδείξει πως μελλοντικά μπορεί να κατακτήσει πολλαπλά Grand Slam. Είναι πολύ αθλητικός και πολύ καλός στο νοητικό κομμάτι του παιχνιδιού. Βάζει τον οποιονδήποτε αντίπαλο υπό πίεση».
Τόσο η Σάκκαρη όσο και ο Τσιτσιπάς θα έχουν υποστήριξη από την εξέδρα. Μέχρι τα προημιτελικά θα επιτρέπονται ως και 30.000 θεατές στις εξέδρες – σχεδόν η μισή χωρητικότητα από ότι αν οι αγώνες διεξάγονταν σε κανονικές συνθήκες. Ο κόσμος φαίνεται να έχει αλλάξει την αρχική του άποψη και βλέπει με άλλο μάτι τη διοργάνωση. «Εχω τους Ελληνες μου εδώ και νιώθω καταπληκτικά. Είναι το πρώτο πράγμα για το οποίο ανυπομονώ όταν έρχομαι στην Αυστραλία. Δεν υπάρχει επαγγελματικό τουρνουά στην Ελλάδα, οπότε κάθε φορά που παίζω στην Αυστραλία νιώθω σαν στο σπίτι μου!», δήλωσε η Σάκκαρη.
Σ' αυτό το Open όπου σχεδόν τα πάντα είναι διαφορετικά και οι ισορροπίες λεπτές, οι εκπλήξεις μοιάζουν εφικτές και το κάθετί μπορεί να παίξει τον ρόλο του ώστε οι αθλήτριες και οι αθλητές να βρουν αυτό το... κάτι παραπάνω για να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους μετά από μήνες γεμάτους εμπόδια.