Χίλια παιχνίδια. Τόσα έχει δώσει η πρώτη ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών της Ρεάλ Μαδρίτης με πρόεδρο τον Φλορεντίνο Πέρεθ. Εκλέχθηκε το 2000. Παραιτήθηκε το 2006 και επέστρεψε το 2009. Σ' αυτό το διάστημα έχει 658 νίκες, 170 ισοπαλίες και 172 ήττες. Το παλμαρέ του κοσμούν 26 τίτλοι στο ποδόσφαιρο – πέντε Champions League – και 21 στο μπάσκετ – δύο Euroleague. Πριν μερικές ημέρες, άνοιξε την προεκλογική περίοδο. Οπως συνέβη από το 2009 και μετά το πιθανότερο σενάριο είναι να μην παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος, αν και έχει εκφραστεί ενδιαφέρον. Ο Πέρεθ αναμένεται να συνεχίσει τουλάχιστον ως το 2025. Ο επόμενος χρόνος είναι κρίσιμος για το κλαμπ.
Ο Εμίλιο Μπουτραγένιο, θρύλος της Ρεάλ Μαδρίτης, νυν εκπρόσωπος της διοίκησης, «βάφτισε» τον Πέρεθ «ανώτερο ον», εξαιτίας της ικανότητάς του να κλείνει σημαντικές συμφωνίες και να κάνει ηχηρές μεταγραφές. Στα 74 του πια ο πρόεδρος καλείται ν' αποδείξει πως παραμένει ένας δαιμόνιος διοικητικός παράγοντας ικανός να καθοδηγήσει τον σύλλογο στη... φουρτούνα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Τα κύρια θέματα που τον απασχολούν είναι τα οικονομικά, το νέο γήπεδο, οι μεταγραφές, οι ανανεώσεις των ομάδων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ο προπονητής Ζινεντίν Ζιντάν, ενώ θα επιθυμούσε να κλείσει και το μέτωπο που φαίνεται ν' ανοίγει με την Ευρωβουλή και σημαντικούς ποδοσφαιρκούς οργανισμούς.
Τα οικονομικά
Η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να κατέγραψε κέρδη μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την περασμένη σεζόν, αλλά οι λογαριασμοί της δεν είναι στα καλύτερά τους παρόλο που το κλαμπ υποστηρίζει το αντίθετο. Τα χρέη της ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια και χωρίς να υπολογίζονται ακόμη τα δάνεια για την ανακατασκευή του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» που αγγίζουν τα 700 εκατομμύρια. Βέβαια, η εκτίμηση του Πέρεθ είναι πως όταν ανοίξει το νέο γήπεδο και επιτραπεί πλήρως η παρουσία των θεατών θα έχει τζίρο ένα δισεκατομμύριο την σεζόν. Για ν' αποκτήσει ρευστότητα το κλαμπ παραχώρησε μέρος των εμπορικών του δικαιωμάτων στο επενδυτικό fund Providence ως το 2027. Για την σεζόν 2020-21, η Ρεάλ Μαδρίτης προβλέπει πως τα έσοδά της θα μειωθούν κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη, περίπου 100 εκατομμύρια λιγότερα.
Οι μεταγραφές
Ο Πέρεθ στα χρόνια του ως πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης έχει κάνει μεταγραφές για 1,830 δισεκατομμύρια ευρώ και πούλησε παίκτες για 1,060 δισεκατομμύρια. Αναμφίβολα πετυχημένος και στα δύο σκέλη αν κρίνουμε εκ του τελικού αποτελέσματος που είναι η κατάκτηση τίτλων. Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι πρώτα πρέπει να πουλήσει και μετά ν' αγοράσει εξαιτίας της προβληματικής οικονομικής κατάστασης. Ο στόχος είναι να δώσει παίκτες για 300 εκατομμύρια και παράλληλα να μειώσει τη μισθολογική μάζα, ώστε να χρηματοδοτήσει τις αγορές τόσο του Κιλιάν Εμπαπέ, αλλά και του Ερλινγκ Χάαλαντ! Βέβαια, το μεταγραφικό παζάρι προβλέπεται «σφιχτό». Εκτός αυτού, η «βασίλισσα» φέρεται να έχει ήδη συμφωνήσει με τον Ντάβιντ Αλαμπα, Αυστριακό αμυντικό που μένει ελεύθερος από τη Μπάγερν Μονάχου, και ζητούσε 22 εκατομμύρια τον χρόνο και περισσότερα από δέκα εκατομμύρια για μπόνους υπογραφής.
Η αγορά έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου κι ο Πέρεθ πρέπει να δείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ενώ η ομάδα του παραμένει ανταγωνιστική εντός και εκτός συνόρων. Κάτι που στην Ευρώπη δεν συνέβη τα προηγούμενα δύο χρόνια με αποκλεισμούς στους «16» του Champions League, ενώ η ομάδα του δεν πάει ως το απόλυτο φαβορί στην σειρά των «8» με την Λίβερπουλ στη φετινή διοργάνωση.
Με τα οικονομικά δεδομένα της Ρεάλ Μαδρίτης, το ιδανικό θα ήταν να περιμένει ο Εμπαπέ μια χρονιά ώστε να τον πάρει ελεύθερο το καλοκαίρι του 2022, ενώ το ίδιο καλοκαίρι τίθεται σε ισχύ η ρήτρα αποδέσμευσης του Χάαλαντ. Βέβαια, υπό αυτό το πρίσμα τόσο ο ένας όσο κι ο άλλος θα έβλεπαν πως άλλες ομάδες τους θέλουν περισσότερο. Αν κάτι ενδιαφέρει τους παίκτες και τον περίγυρό τους είναι να νιώθουν απόλυτη προτεραιότητα.
Οι ανανεώσεις
Ο Σέρχιο Ράμος μένει ελεύθερος το καλοκαίρι και από τον Δεκέμβριο και μετά δεν υπάρχουν επίσημες επαφές με τον πρόεδρο για να συνεχίσει. Ο Μόντριτς επίσης έχει συμβόλαιο ως το τέλος Ιουνίου. Ο Πέρεθ καλείται ν' αποφασίσει τί θα κάνει με δύο παίκτες – σύμβολα του κλαμπ, καθώς επίσης και με τους άλλους που μεγαλώνουν όπως ο Καρίμ Μπενζεμά, ο Τόνι Κρόοζ και ο Μαρσέλο, αλλά ακόμη παίζουν σημαντικό ρόλο. Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει ανανέωση στο ρόστερ της κι αυτή κοστίζει. Το πόσο δυνατή θα είναι η ομάδα θα παίξει ρόλο να πειστούν ευκολότερα ο Εμπαπέ κι ο Χάαλαντ. Επιπλέον, ο Πέρεθ προσπαθεί να μειώσει τους μισθούς των παικτών σε ποσοστό 10% για δεύτερη φορά μέσα σ' ένα χρόνο.
Ανανέωση, πάντως, χρειάζεται και η ομάδα του μπάσκετ. Μετά τις αποχωρήσεις του Λούκα Ντόντσιτς και του Φακούντο Καμπάτσο για το ΝΒΑ, αποδανυμώθηκε. Πλέον, εντός Ισπανίας η Μπαρτσελόνα μοιάζει να είναι καλύτερη, ενώ στη Euroleague, η «βασίλισσα» είναι 7η στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 19-14.
Ο «γρίφος» Ζιντάν
Ο Ζινεντίν Ζιντάν αυτή την σεζόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλείται ν' απαντήσει σε ερωτήσεις για το μέλλον του. Ο πρόεδρος πολλές φορές έχει στείλει αγγελιοφόρους στον προπονητή περιμένοντας την παραίτησή του. Ο Γάλλος ως τώρα έχει ξεσπάσει δύο φορές σε συνεντεύξεις Τύπου αφήνοντας αιχμές, αλλά χωρίς να κατονομάζει τον Πέρεθ. Ο «Ζιζού» λέει πως θέλει να μείνει. Από το κλαμπ διαρρέουν πως δεν ξέρουν τί σκοπεύει να κάνει και εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις. Πέραν του Γιούλιαν Νάγκελζμαν της Λειψίας, κοιτάζουν τον Ραούλ, προπονητή της δεύτερης ομάδας και τον Γιόαχιμ Λεβ, που θα φύγει από την εθνική Γερμανίας μετά το EURO.
Οι «αντίπαλοι»
Το τελευταίο κεφάλαιο στις μελλοντικές προκλήσεις είναι οι «αντίπαλοι» της Ρεάλ Μαδρίτης. Στην UEFA, στον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Λιγκών, σε αρκετά λιγότερο εξέχοντα μέλη του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), στην Ευρωπαϊκή Ενωση κι αν κρίνουμε από τις δημόσιες αντιδράσεις της, στην FIFA, δεν άρεσε καθόλου που ο Πέρεθ ήταν ο κύριος υποστηρικτής της δημιουργίας μιας «κλειστής» ευρωπαϊκής Super League που θ' αντικαθιστούσε το Champions League.
Μέσα στο επόμενο διάστημα ίσως χρειαστεί να διορθώσει την ζημιά που έχει γίνει με διάφορους ισχυρούς οργανισμούς. Στο μεταξύ, μια ομάδα 11 ευρωβουλευτών ζήτησαν από τον σύλλογο να μην υπογράψει την τεράστια συμφωνία χορηγίας με σπόνσορα από την Σαουδική Αραβία για τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου. Εδώ να σημειώσουμε πως την προηγούμενη φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης απασχόλησε την Ε.Ε. αναγκάστηκε να καθυστερήσει το πρότζεκτ του νέου «Σαντιάγο Μπερναμπέου» αφού μπήκαν στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές της με το Δήμο της Μαδρίτης για την ανταλλαγή εδαφών και τώρα έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να καταβάλλει έξτρα φόρους που για παραπάνω από δύο δεκαετίες δεν πλήρωνε και πλέον κρίθηκαν ως παράνομη κρατική βοήθεια.