Για παραπάνω από μια δεκαετία ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο «τρέφονταν» ο ένας από τον άλλον και μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον τις Τρίτες και τις Τετάρτες του Champions League. Πότε θα έκανε κάτι ο ένας και θ' απαντούσε με κάτι αντίστοιχο ο άλλος. Η Τρίτη και η Τετάρτη που πέρασαν, όμως, δεν ήταν σαν τις άλλες. Ή μάλλον ήταν απλά όχι μ' αυτούς πρωταγωνιστές. Αυτοί ήταν σε δεύτερη μοίρα.
Τη μια μέρα ο Κιλιάν Εμπαπέ, με χατ τρικ καθοδήγησε την Παρί Σεν Ζερμέν σε νίκη με 4-1 επί της Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου». Την επόμενη, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκνευριζόταν με τους συμπαίκτες του καθώς η Γιουβέντους έχανε με 2-1 από την Πόρτο στο «Ντραγκάο». Ταυτόχρονα, ο Ερλινγκ Χάαλαντ, ο άσος της Ντόρτμουντ, σημείωνε δύο γκολ και έδινε μια ασίστ καθώς η ομάδα του πέρασε με 3-2 από την έδρα της Σεβίλλης. Αυτό που είπε ο Νορβηγός στο τέλος του ματς ήταν το... εντυπωσιακό και προκάλεσε την συζήτηση μήπως αυτός κι ο Εμπαπέ είναι το «Μέσι vs Κριστιάνο Ρονάλντο» της νέας εποχής.
«Τα τρία γκολ που έβαλε ο Εμπαπέ μου έδωσαν κίνητρο, οπότε τον ευχαριστώ», είπε ο Νορβηγός στράικερ. Για χρόνια αυτή την ατάκα την ακούμε από το στόμα ενός εκ των «ιερών τεράτων» του ποδοσφαίρου για τον άλλον. Πώς ο Μέσι βοήθησε τον Ρονάλντο να φτάσει στο peak του και τούμπαλιν. Κάτοχοι των 11 από τις τελευταίες 12 Χρυσές Μπάλες, το βραβείο του France Football που αναδεικνύει τον καλύτερο της χρονιάς στο ποδόσφαιρο, με αμέτρητα ρεκόρ στο όνομά τους, ο Μέσι κι ο Ρονάλντο μοιάζουν να ξεθωριάζουν. Την ίδια στιγμή ο Εμπαπέ κι ο Χάαλαντ ετοιμάζονται να κυριαρχήσουν αν και για κάποιους ο... θρόνος τους ανήκει ήδη.
Τα όσα κάνει ο Γάλλος μοιάζουν με τη φυσιολογική εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή που μας είχε προϊδεάσει για τις τρομερές ικανότητές του από την σεζόν 2016-17 όταν έπαιζε για τη Μονακό. Ο 20χρονος Νορβηγός σαν να ήρθε από το... πουθενά. Τις τελευταίες δύο σεζόν παίζει στο Champions League, φορώντας αρχικά τη φανέλα της Ζάλτσμπουργκ και μετά αυτή της Ντόρτμουντ. Σε 13 ματς «στ' αστέρια» έχει βάλει 18 γκολ! Τι έχουν κάνει, όμως, οι τέσσερις τους στο διάστημα που βρίσκονται όλοι τους στην ελίτ, όσον αφορά συμμετοχές, γκολ και ασίστ;
ΟΝΟΜΑ | ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ | ΓΚΟΛ | ΑΣΙΣΤ |
Κιλιάν Εμπαπέ | 66 | 51 | 27 |
Ερλινγκ Χάαλαντ | 64 | 69 | 17 |
Λιονέλ Μέσι | 73 | 51 | 35 |
Κριστιάνο Ρονάλντο | 73 | 60 | 10 |
*Τις σεζόν 2019-20 και 2020-21 (ως τώρα) σε όλες τις διοργανώσεις.
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εμπαπέ συγκρίνεται με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά κυρίως με τον Ρονάλντο Ναζάριο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μοναδικός. Ο Χάαλαντ σ' αυτόν τον ενάμιση χρόνο έχει συγκριθεί με τους Ολλανδούς Ρουντ Φαν Νίστελροϊ και Πάτρικ Κλάιφερτ, με τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι κι άλλους μεγάλους γκολτζήδες, αλλά ποτέ κανείς πριν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του δεν έκανε παρόμοια πράγματα. Ούτε ο Μέσι, ούτε ο «CR7».
Ο Μέσι στα 20 του, δηλαδή το 2007, μετρούσε ένα Champions League, είχε ήδη πάρει την σκυτάλη από τον Ροναλντίνιο στη Μπαρτσελόνα και στα 22 του άλλαξε τον τρόπο που παίζεται το άθλημα ως «ψεύτικο 9άρι», κατακτώντας έξι τίτλους σ' ένα έτος με τους «μπλαουγκράνα». Ο Ρονάλντο στα 20 του προκαλούσε πανικό στις άμυνες της Premier League με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στα 22 του ήταν καθ' οδόν για το πρώτο μετάλλιο του Πρωταθλητή Ευρώπης με τους «κόκκινους διαβόλους» και της πρώτης Χρυσής Μπάλας της καριέρας του. Βέβαια, αυτή είναι η δύναμη που μας δίνει η γνώση μετά από χρόνια. Ο Εμπαπέ κι ο Χάαλαντ ίσως ν' αλλάζουν αυτή την στιγμή το άθλημα με τρόπους που δεν γίνονται κατανοητοί.
Το πλεονέκτημά τους, πέρα από τα νιάτα τους είναι το πού παίζουν. Το πρότζεκτ της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Η Ντόρτμουντ, έχει λιγότερες απαιτήσεις και γι' αυτό επιτρέπει σ' έναν παίκτη όπως ο Χάαλαντ να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά. Ο Μέσι κι ο Ρονάλντο έπαιζαν σε... «κολοσσούς», με άλλους «κολοσσούς» δίπλα τους μεν, αλλά με τις απαιτήσεις στις πλάτες τους ν' αποδώσουν. Ο Εμπαπέ για πρώτη φορά ένιωσε την «υποχρέωση» εντός και εκτός συλλόγου την περασμένη Τρίτη. Ούτε στο Μουντιάλ της Ρωσίας «έπρεπε» εκείνος να σηκώσει την εθνική Γαλλίας, καθώς υπήρχαν ο Πογκμπά και ο Γκριεζμάν, ενώ στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Νείμάρ θεωρείται το «κεντρικό κομμάτι» του παζλ.
Ο Εμπαπέ κι ο Χάαλαντ είναι σίγουρα το μέλλον. Αν θ' αναπτύξουν μια κόντρα όπως αυτή του Μέσι με τον Ρονάλντο θα το δείξει ο χρόνος. Κυρίως αν θα τους δούμε ν' αγωνίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του ο ένας εναντίον του άλλου στο ίδιο πρωτάθλημα. Το γιατί θεωρούνται και το παρόν, αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το πού παίζουν οι άλλοι δύο: ο ένας σε μια ξεπεσμένη Μπαρτσελόνα, με σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη που έκανε τη μια λάθος κίνηση μετά την άλλη, ιδίως αφότου ο Μέσι την καθοδήγησε στο δεύτερο treble της το 2015. Ο άλλος σε μια Γιουβέντους που μοιάζει να βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο – με παίκτες είτε αρκετά νέους ή αρκετά μεγάλους σε ηλικία κι έναν προπονητή τον Αντρέα Πίρλο που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα.
Η Μπάρτσα, εκτός... θαύματος, θα αποκλειστεί από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ενα ακόμη ευρωπαϊκό «χαστούκι» που θα προστεθεί σ' αυτά των τελευταίων χρόνων (Ρόμα, Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου). Η Γιουβέντους παραμένει το φαβορί στην σειρά με την Πόρτο, αλλά είναι αουτσάιντερ για να σηκώσει το Champions League στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο.
Ετσι, ο Μέσι σκέφτεται το μέλλον του. Περιμένει τις προεδρικές εκλογές του κλαμπ στις 7 Μαρτίου. Αν τις κερδίσει ο Τζουάν Λαπόρτα ίσως ανανεώσει το συμβόλαιό του, εφόσον πειστεί πως υπάρχει πλάνο. Η Μάντσεστερ Σίτι τον περιμένει και η Παρί θέλει μια... καρέκλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν πάει σε καλύτερο πρότζεκτ ίσως ν' αναβιώσει η καριέρα του. Ο Ρονάλντο σίγουρα κινείται στο παρασκήνιο και μελετά το μέλλον του, αν και δεν είναι εύκολο και για εκείνον να βρει ομάδα που να καλύπτει την φιλοδοξία και την αμοιβή του. Συνέβη και την περασμένη σεζόν όταν η ομάδα ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Στο περιβάλλον και των δύο λένε πως έχουν ακόμη πολύ... ποδόσφαιρο για να παίξουν, πιθανώς και μέχρι τα 40 τους – ο Μέσι είναι 33 κι ο Ρονάλντο 35. Ισως στην κατάλληλη ομάδα, να αναγκάσουν τον Εμπαπέ και τον Χάαλαντ να περιμένουν κι άλλο την σειρά τους.