Ο Αντόνιο Κόντε δεν άργησε να φορέσει το παράσημο της επιτυχίας. Γιατί να μην το κάνει άλλωστε; Η Ιντερ κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, το πρώτο από το 2010 και τη μαγική σεζόν του treble υπό τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η αλήθεια είναι πως στον Ιταλό τεχνικό αξίζουν οι έπαινοι. Η ισχυρή προσωπικότητά του άλλαξε έναν ολόκληρο σύλλογο και καθοδήγησε την ομάδα του μέσα από 40 κύματα για να φτάσει στο σκουντέτο. Με τη μαθηματική επιβεβαίωση της εξασφάλισης του τροπαίου το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε: «γκρεμίσαμε ένα βασίλειο. Εγώ απλά έδειξα το δρόμο και με ακολούθησαν».
Το... βασίλειο που γκρέμισαν οι «νερατζούρι» ήταν εκείνο της Γιουβέντους, τα θεμέλια του οποίου έβαλε ο Κόντε μέχρι που τα λάθη αυτής της σεζόν έκαναν το οικοδόμημα να τρίζει και η Ιντερ του έδωσε μια και το έριξε. Τρία πρωταθλήματα πήρε με τους «μπιανκονέρι», αλλά πέντε μετά ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι κι ένα ο Μαουρίτσιο Σάρι. H κυριαρχία τους κράτησε 3.283 μέρες.
Το ρόστερ στη διάθεσή του Κόντε είναι χειρότερο από εκείνο της Γιούβε, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη δυσκολία που ξεπέρασε. Η ομάδα σε διάφορες φάσεις της σεζόν αντιμετώπισε πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού που θα μπορούσαν να την εκτροχιάσουν. Επειτα, όταν αποκλείστηκε από τους ομίλους του Champions League ενώ ήταν στο ίδιο γκρουπ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Γκλάντμπαχ και την Σαχτάρ Ντόνετσκ, δέχθηκε σκληρή κριτική. Ηταν ξεκάθαρο πως η Ιντερ δεν ενδιαφερόταν πολύ για την Ευρώπη ή για το Κύπελλο – ο στόχος ήταν το πρωτάθλημα. «Οι παίκτες μου έκαναν καύσιμο τα όσα άκουσαν. Μπράβο τους», πρόσθεσε ο Κόντε.
Γρήγορα άρχισαν οι φήμες μέχρι και για απόλυση ή παραίτηση στο τέλος της σεζόν εξαιτίας ορισμένων αρνητικών αποτελεσμάτων, αλλά κυρίως λόγω της σύγκρουσής του με παράγοντες του κλαμπ. «Το πρότζεκτ έχει εγκαταλειφθεί από τον περασμένο Αύγουστο», είπε κάποια στιγμή ο Ιταλός τεχνικός. Ηταν οι μέρες που η ιδιοκτήτρια εταιρία Suning έψαχνε «συμπαίκτη» ή να πουλήσει κάποιο ποσοστό μετοχών, τότε που αναζητούσαν να δώσουν παίκτες ώστε να μειωθεί η μισθολογική μάζα και να περιοριστούν οι ζημιές, τότε που έγιναν μεταθέσεις των πληρωμών προς τους ποδοσφαιριστές σε μια προσπάθεια να βγει η σεζόν.
Στα δύο χρόνια του στην Ιντερ, ο Κόντε έχει εντυπωσιάσει με το πόσο γρήγορα άλλαξε την ομάδα. Βασισμένος στο 3-5-2, σε μια εξαιρετική άμυνα και στο εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο των Ρομέλου Λουκάκου και Λαουτάρο Μαρτίνες, οι «νερατζούρι» τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της Serie A, ένα βαθμό πίσω από τη Γιουβέντους την περασμένη σεζόν και έφτασαν στον τελικό του Europa League (ήττα με 3-2 από την Σεβίλλη). Από τους παίκτες του, πάντως, μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τον Κρίστιαν Ερικσεν ως το μεγάλο παράδειγμα της «μεταμόρφωσης». Ο Δανός χαφ δεν είναι από τους παίκτες που ταιριάζουν στη φιλοσοφία του Κόντε. Τη μεταγραφή την έκανε η αθλητική διεύθυνση επειδή ήταν ευκαιρία της αγοράς. Ο Ιταλός δεν τον υπολόγιζε τον ποδοσφαιριστή, ο οποίος μαζί με τα μπόνους παίρνει περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Καμία ομάδα δεν τον ήθελε ούτε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ούτε και τον Ιανουάριο. Της «ξέμεινε». Στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος, όμως, έγινε βασικός και πλησίασε τα στάνταρ που θέλει ο Κόντε: παίκτες που να συμβάλλουν σε άμυνα και επίθεση, τακτικά προσηλωμένοι, σωστοί στις επιλογές τους και πάνω απ' όλα να μάχονται. Το ταλέντο του Ερικσεν να οργανώνει το παιχνίδι βοήθησε την Ιντερ να έχει... διαύγεια σε στιγμές πίεσης, να βρίσκει γκολ και να υπάρχει ροή, να μην «βαλτώνει» στα κρίσιμα σημεία.
«Σαφώς και θα υπάρξουν συγκρούσεις διότι πάντα λέει αυτό που σκέφτεται κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Ο Κόντε άλλαξε τη νοοτροπία της ομάδας, έχει δυνατό χαρακτήρα, αλλά έτσι είναι οι νικητές. Ελπίζουμε να συνεχίσει μαζί μας», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του αθλητικού τμήματος της Ιντερ, Τζουζέπε Μαρότα. Ο Μαρότα τον είχε προσλάβει και στη Γιουβέντους, εκείνος τον προσκάλεσε και στο «Τζουζέπε Μεάτσα» με δέκα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κι αφού ο Κόντε κέρδισε σε δικαστήριο μια τεράστια αποζημίωση που η Τσέλσι δεν ήθελε να του δώσει. Για να μείνει, όμως (και να μην φύγει ξαφνικά λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος όπως έκανε στη Γιουβέντους) η Ιντερ θα πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματά του: διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του ρόστερ και ενίσχυση. Επειτα από επτά μήνες απουσίας, στο Μιλάνο βρίσκεται πλέον ο πρόεδρος της ομάδας, Στίβεν Ζανγκ. Πήρε δάνειο – γέφυρα 250 εκατομμυρίων ευρώ από το επενδυτικό fund Bain Capital ώστε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της ομάδας και να της δώσει μια «ανάσα» που ναι μεν θα τη «φορτώσει» με μεγαλύτερα οικονομικά βάρη, αλλά από την άλλη σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως της επιτρέψει να κάνει μια – δύο καλές κινήσεις.