Το (ποδοσφαιρικό και παραγοντικό) ποινικό μητρώο του Φραντς Μπεκενμπάουερ δεν «λερώθηκε» επισήμως, αν και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο απορούν αν τελικά είναι στα αλήθεια λευκό. Η υπόθεση της δίωξης του παλαίμαχου Γερμανού παίκτη και προπονητή – και παγκόσμιου πρωταθλητή και με τις δύο ιδιότητες – από τη FIFA, για πιθανή δωροδοκία και οικονομικές παρατυπίες στην ανάθεση του Μουντιάλ του 2006 στην πατρίδα του, μπήκε στο αρχείο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, λόγω χρονικής παραγραφής.
Εκτός Γερμανίας, ωστόσο, πολλοί επισήμαναν πως τέτοιοι χρονικοί περιορισμοί στις διώξεις δεν υπήρχαν στον κώδικα δεοντολογίας της FIFA ως το 2018. Την ίδια χρονιά, όμως, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα SportsPro, τροποποιήθηκαν άρθρα στο καταστατικό της παγκόσμιας ομοσπονδίας (από την ίδια, φυσικά), προσθέτοντας ένα δεκαετές όριο παραγραφής από τον χρόνο της κατηγορίας και όχι την έναρξης της εκάστοτε έρευνας.
Βάσει αυτών των αλλαγών, η υπόθεση του Μπεκενμπάουερ μπαίνει στο αρχείο. Ο «Κάιζερ», ο οποίος κατέκτησε με τη «Νάσιοναλ Μάντσαφτ» το Παγκόσμιο Κύπελλο ως παίκτης το 1974 και ως κόουτς το 1990 και ήταν μέλος της πανίσχυρης εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, έγινε από το 2016 αντικείμενο έρευνας για πιθανές δωροδοκίες στη διαδικασία ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.
Μαζί με τον θρυλικό αμυντικό είχαν κατηγορηθεί και οι Τέο Ζβάνζινγκερ και Χορστ Σμοντ, αλλά και οι τρεις είχαν αρνηθεί κάθε ανάμιξη. Η FIFA ερευνούσε την πληρωμή ποσού 10.000.000 ελβετικών φράγκων (περίπου 9.000.000 ευρώ) που πραγματοποιήθηκε το 2002 σε λογαριασμό του άλλοτε προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ασίας, Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ.
Ο τελευταίος είχε αποβληθεί μεν δια βίου από την παγκόσμια ομοσπονδία το 2011, όμως δικαιώθηκε έναν χρόνο αργότερα, σε έφεση που απέδειξε ότι δεν είχε σχέση με τα σκάνδαλα του πρώην προέδρου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ...
Το 2016, η FIFA είχε επιβάλει έγγραφη επίπληξη και πρόστιμο 7.000 ευρώ στον Μπεκενμπάουερ, για την άρνησή του να συνεργαστεί στις έρευνες για τις διαδικασίες ανάθεσης και των Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και 2002 στο Κατάρ. Ο Γερμανός παράγοντας είχε επικαλεστεί θέματα υγείας και οι συνήγοροί του ισχυρίστηκαν πως «δεν είναι σε θέση να συμμετάσχει σε μακρά έρευνα και ανακρίσεις».
Παρόλα αυτά, στην παγκόσμια ομοσπονδία εμφανίστηκαν τότε ενοχλημένοι, καθώς η υγεία του Μπεκενμπάουερ δεν τον απέτρεψε από τις εμφανίσεις σε δημόσιες εκδηλώσεις ή τη συχνή παραχώρηση συνεντεύξεων... Προ ημερών, έπειτα από εσωτερικές διαδικασίες στο καταστατικό «υποχρεώθηκαν(;)» να κλείσουν την υπόθεση εις βάρος του 75χρονου, λόγω της παραγραφής χρονικού ορίου.