Οι απαντήσεις στην απορία «τι κάνει μία λίγκα την καλύτερη;», χωράνε πολλές ερμηνείες. Η πιο απλή είναι οι (πολλές) καλές ομάδες, κάτι που εύλογα απαιτεί και προϋποθέτει αντίστοιχους παίκτες. Μία άλλη απόκριση είναι το επίπεδο ανταγωνισμού, για την αποφυγή... βαρεμάρας και «δυναστείας» ενός πανίσχυρου συλλόγου. Η FIFA επιχείρησε σε ερευνά της να συγκρίνει μερικά από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ώστε να δώσει ίσως και μία διαφορετική προσέγγιση στο «πόρισμα» των τελευταίων ετών περί κυριαρχίας της αγγλικής Premier League.
Η αναφορά των πρωταθλητών ήταν η αρχική ματιά. Στην Αγγλία μόνο η Μάντσεστερ Σίτι έχει καταφέρει τα τελευταία 12 χρόνια να κατακτήσει διαδοχικούς τίτλους και η φετινή πορεία της Λίβερπουλ δείχνει (για την ώρα εκτός πεντάδας και 22β. πίσω από την πρωτοπόρο Σίτι) δεν θα επαναλάβει κάτι τέτοιο. Την τελευταία 15ετία η Premier League είχε πέντε διαφορετικούς πρωταθλητές: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, Τσέλσι, Λέστερ, Λίβερπουλ. Στο ίδιο διάστημα μόνο η γαλλική Ligue 1 είχε περισσότερες «βασίλισσες»: επτά. Από τις λίγκες που δεν ανήκουν στην ελίτ, Ιρλανδία και Σουηδία «έστεψαν» από οκτώ διαφορετικές πρωταθλήτριες.
Η Αγγλία προσφέρει μεν ποικιλία «εστεμμένων», ωστόσο δεν είναι τόσο ανταγωνιστική στην «ψαλίδα» που έχει συνήθως ο πρώτος με τους διώκτες του. Αυτό συμβαίνει και φέτος με τη Σίτι, η οποία έχει «χτίσει» διαφορά 14 β. από τη δεύτερη Γιουνάιτεντ. Ετσι σε πολλές περιπτώσεις ο τίτλος δεν ήταν υπόθεση που θα σε έκανε να «τρως τα νύχια σου» από την αγωνία. Από το 2016 η μέση διαφορά του πρωταθλητή με τον δεύτερο είναι 10% (83-73) στο ποσοστό κατάκτησης βαθμών. Αυτό κάνει την Premier League μόλις το 7ο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Γηραίας Ηπείρου...
Από τα λεγόμενα μεγάλα πρωταθλήματα μόνο Γερμανία (12%) και Γαλλία (13%) έχουν μεγαλύτερο χάντικαπ, λόγω της αδιαμφισβήτητης (για οκτώ και τρία χρόνια) κυριαρχίας της Μπάγερν Μονάχου και της Παρί Σ.Ζ. αντίστοιχα. Μεταξύ των πέντε σπουδαιότερων λιγκών της Ευρώπης, η μικρότερη μέση διαφορά είναι στην... Ιταλία, με 5%, αν και η Serie A ήταν ως φέτος μία «κούρσα» στην οποία η νικήτρια, η Γιουβέντους, έμοιαζε εδώ και εννέα χρόνια με «μονότονο» αγώνα του Τζαμαϊκανού Γιουσέιν Μπολτ στα σπριντ! Ελαφρώς μεγαλύτερη η «ψαλίδα» στην ισπανική La Liga, με 6% (79-73) σε ποσοστό κατάκτησης βαθμών πρωταθλητή και άμεσου διεκδικητή.
Τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι αυτά της Πολωνίας και της Αυστρίας. Στην πρώτη, τερματίζει στην κορυφή με μπόλικη «ταλαιπωρία» το 54% των βαθμών και στη δεύτερη το 65%. Το χάσμα μεταξύ της πρώτης και της τρίτης της βαθμολογίας, πάντως, είναι στην Premier League μικρότερο από το αντίστοιχο σε Γαλλία και Bundesliga. Στην Αγγλία η διαφορά του ποσοστού κατάκτησης βαθμών είναι 19% (83-64), στη Ligue 1 είναι 16% (80-64) και στη Γερμανία φτάνει στο 20% (81-61).
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, σχολίασε σχετικά με την έρευνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας πως «μόνο αν κοιτάξουμε πίσω στο πρόσφατο παρελθόν θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον». Δεν αναφέρθηκε, προφανώς, σε ξεχωριστά κεφάλαια για να μην σχολιάσει συγκεκριμένες λίγκες. Ομως, τα αποτελέσματα ήταν μία μικρή «ρωγμή» στην «πανοπλία» της Premier League και στην εύκολη συζήτηση ότι είναι ασυζητητί το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Οι σταρ και οι κατά καιρούς εκπλήξεις σαφώς και εξιτάρουν το κοινό. Η αγωνία, πάντως, είναι μικρότερη της αναμενόμενης για τα πιο πολύτιμα «λάφυρα» (τίτλος και έξοδος στο Champions League) που διακυβεύονται κάθε σεζόν.