Υποχωρώντας... ηρωικά έως τον Μάιο

Του Νίκου Φιλιππίδη

«Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχει μηδενική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα», τόνιζε χτες το βράδυ κοινοτική πηγή με γνώση των συζητήσεων του Χίλτον. Η ίδια πηγή πρόσθετε ότι «μην δίνετε τόση σημασία στο θόρυβο», αναφερόμενη στις κυβερνητικές αιτιάσεις περί ηρωικών Ελλήνων διαπραγματευτών και σκληρών ξένων τεχνοκρατών. Την άποψη αυτή ήρθε να ενισχύσει λίγο μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου η πληροφορία που διέρρευσε από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ότι πλέον έχει εγκαταλειφθεί η λύση πακέτο, την οποία υποστήριζαν τα στελέχη της μέχρι την Παρασκευή (δήλωση αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη στο Δελφοί forum), αποδεχόμενοι τη συμφωνία σε δόσεις, αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA). Η εν λόγω κίνηση που παρουσιάστηκε ως μια φυσιολογική εξέλιξη αποτελεί μια νέα μεγάλη υποχώρηση του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχασε νέο έδαφος πολιτικά έναντι του αναπληρωτή του Γιώργου Χουλιαράκη ο οποίος από το προπερασμένο Σάββατο μιλώντας στην Καθημερινή είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας σε στάδια.

Η αλήθεια, όπως μεταφέρεται από πολλές πλευρές των θεσμών, είναι ότι παρά τις διαφωνίες που πηγάζουν κυρίως από παρερμηνείες της άτυπης συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι συζητήσεις κυλούν ομαλά, αλλά τα θέματα όπως έχουν εξελιχθεί είναι πολλά και τεχνικά δύσκολα. Με εξαίρεση ίσως τα εργασιακά, τα οποία ούτως ή άλλως δεν θεωρούνται κομβικής σημασίας από την πλευρά των θεσμών και το πιθανότερο είναι να βρεθεί λύση, όλα τα άλλα ζητήματα προχωρούν αλλά με αργούς ρυθμούς.

Στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου, αφού έχει προηγηθεί μια ακόμα εβδομάδα διαβουλεύσεων στην Αθήνα, αμέσως μετά το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Το δύσκολο, ωστόσο, κομμάτι της συμφωνίας, που περιλαμβάνει το νέο 3ετές πρόγραμμα του ΔΝΤ, το μεσοπρόθεσμο 4ετές και τις νέες εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους μεταφέρεται για μετά το Πάσχα, με πιθανότερο χρόνο ολοκλήρωσης το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Κομιστής του χρονοδιαγράμματος ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Euroworking Group Thomas Wieser, κατά τη σύντομη παρουσία του στην Αθήνα. Το κλίμα ωστόσο είχε διαμορφώσει τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, με τη συμμετοχή ανώτερων κοινοτικών παραγόντων αλλά και του Poul Thomsen.

Σε αυτή τη σύσκεψη φέρεται να συζητήθηκε τόσο το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στην τριετία και μετά στο 2%, αντί της 5ετίας που προβλέπονταν μέχρι σήμερα με αντάλλαγμα την εφαρμογή των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ίσως και από το 2018. Μέσα στα ανταλλάγματα που δίνονται στην ελληνική κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά όχι η εφαρμογή αντίμετρων με τον τρόπο που την έχει επικοινωνήσει η κυβέρνηση…