Το τελικό πρόσημο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να προσδιοριστεί επακριβώς, όμως σε ό,τι αφορά τα επιμέρους, οι Βρετανοί έκαναν με την αλλαγή του χρόνου ένα πολύ θετικό βήμα.
Με την επισημοποίηση του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε τον φόρο επί των πωλήσεων προϊόντων γυναικείας υγιεινής, ένα ζήτημα με ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αξιοποιήθηκε για να καταδείξει τα νέα περιθώρια που θα έχουν στο εξής οι Βρετανοί να μη δεσμεύονται από λάθος αποφάσεις της “ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας”.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να μειώσουν τον συντελεστή ΦΠΑ επί των προϊόντων γυναικείας υγιεινής σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%, καθώς τα προϊόντα αυτά δεν χαρακτηρίζονται ως πρώτης ανάγκης. Στη χώρα μας, μετά από μία σύντομη αναζήτηση που έκανα χθες σε διαδικτυακά σούπερ μάρκετ, διαπίστωσα ότι ο ΦΠΑ παραμένει στο 24%, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.
Το λάθος εδώ, πέραν του προφανούς, τεκμηριώνεται από έρευνες που καταδεικνύουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια σε ολόκληρη την Ευρώπη -μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο αριθμός υπολογίζεται στις 135.000- αναγκάζονται να χάνουν μέρες από το σχολείο γιατί οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να αγοράσουν προϊόντα περιόδου. Το 2018, μία έρευνα της MRB στη χώρα μας είχε εντοπίσει ότι «10.000 κορίτσια έχουν φύγει νωρίς ή εξ ολοκλήρου από το σχολείο στην Ελλάδα επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα περιόδου». Φυσικά, την απληστία του κράτους πάλι κάλυψε η ελεύθερη αγορά καθώς μέχρι και προχθές, οι μεγαλύτερες εταιρίες του συγκεκριμένου κλάδου στην Αγγλία έκαναν συνεχώς προσφορές (τύπου 1 + 1 πακέτο δώρο) προκειμένου να διευκολύνουν την κατάσταση.
Η φορολογία υπάρχει για να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του κράτους, το οποίο κράτος με τη σειρά του υπάρχει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών του. Η επιβάρυνση ενός τόσο απαραίτητου προϊόντος αποκαλύπτει αν μη τι άλλο μια λάθος ιεράρχηση αναγκών.
Και βεβαίως, ταυτόχρονα, η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας την πρωτοχρονιά κιόλας του 2021 υπογραμμίζει ότι η νέα Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα έχει στο εξής ακόμη μεγαλύτερο βάρος, λόγω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, για να αποδεικνύει στην πράξη στους πολίτες της ότι οι πολιτικές τις οποίες αποφασίζει όντως αποδίδουν θετικά αποτελέσματα για την καθημερινότητά τους.
Ας ελπίσουμε λοιπόν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου να το ακολουθήσει σύντομα και η ΕΕ, αλλά και μέσα από μια ευγενή άμιλλα να δούμε σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο περισσότερες πολιτικές ελευθερίας που μειώνουν το βάρος του κράτους και διευκολύνουν τη ζωή μας.