Για το έργο της νεοσύστατης Διαρκούς Επιτροπής για την Υποστήριξη Θυμάτων Βίας και Τρομοκρατίας, μίλησε στο Liberal η Μαριέττα Γιαννάκου. «Το έργο της επιτροπής θα είναι να τιμήσει τα θύματα της τρομοκρατίας και να τα προβάλει στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά και να εξετάσει τι θα μπορούσε να κάνει για τους άμεσους συγγενείς των θυμάτων», τόνισε η πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την υποστήριξη και απόδοση τιμής στη μνήμη των θυμάτων βίας και τρομοκρατίας με αντικείμενο μεταξύ άλλων την μελέτη του διεθνούς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τόσο στην πρόεδρο, όσο και στα μέλη της Επιτροπής δεν καταβάλλεται αποζημίωση.
«Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ζήσαμε 30 χρόνια μιας αδιαφορίας στο θέμα της τρομοκρατίας. Κι όχι μόνο αδιαφορίας, αλλά και ανοχής κατά κάποιον τρόπο μιας μερίδας του πληθυσμού. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει με μεγαλύτερη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση», κατέληξε η κ. Γιαννάκου.
Συνέντευξη στον Βασίλη Γαλούπη
- Ποιο θα είναι το έργο της επιτροπής;
«Το έργο της επιτροπής θα είναι να τιμήσει τα θύματα της τρομοκρατίας και να τα προβάλει στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων οποιασδήποτε ηλικίας. Επίσης, να εξετάσει τι θα μπορούσε να κάνει για τους άμεσους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατίας και να μελετηθεί τι έχει γίνει σε άλλες χώρες, να μεταφερθούν καλές πρακτικές γι’ αυτά τα ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε αναλόγως».
- Έχετε κάποιες πρώτες σκέψεις;
«Στη θητεία μου ως υπουργός Παιδείας είχα περάσει διάταξη για να ορίζεται η τρίτη Κυριακή του Ιανουαρίου, που ήταν και μέρα τέλεσης του μνημόσυνου, ως ημέρα μνήμης. Όριζα, μάλιστα, και στο σχολείο να γίνονται συζητήσεις και αναλύσεις του προβλήματος ανάλογα με το επίπεδο κάθε τάξης. Τώρα, λοιπόν, δημιουργείται μια επιτροπή κυρίως από καθηγητές που έχουν και κάποια σχέση με το αντικείμενο. Και μου ζητήθηκε να προεδρεύσω της επιτροπής, να μελετήσουμε το όλο ζήτημα και να κάνουμε προτάσεις για τη δημιουργία πολιτικής επί του θέματος».
- Ποιος είναι ο στόχος;
«Εδώ και καιρό μου είχε ζητήσει ο κ. Χρυσοχοϊδης να αναλάβω αυτόν τον ρόλο. Να υπάρξει, δηλαδή, μια συνέγερση των πολιτών εναντίον της βίας και της τρομοκρατίας, μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση».
- Σε ένα τάιμινγκ, μάλιστα, που όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε πολιτικούς κι άλλους στόχους, αλλά υπάρχουν ειρωνείες, ύβρεις και πανό κατά θυμάτων τρομοκρατίας.
«Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ζήσαμε 30 χρόνια μιας αδιαφορίας στο θέμα της τρομοκρατίας. Κι όχι μόνο αδιαφορίας, αλλά και ανοχής κατά κάποιον τρόπο μιας μερίδας του πληθυσμού. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει με μεγαλύτερη ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση».