Της Μαρίας Χούκλη
Απορία αφελούς. Πώς στέκεται ακόμη στη θέση της η χώρα;
Τι να πρώτο-αριθμήσω: θα παραθέσω χύδην μόνον όσα σταχυολόγησα από την ανάγνωση εφημερίδων και έγκυρων ενημερωτικών sites το Σαββατοκύριακο. Όλα αποτελούν επίσημα στοιχεία.
Οι μισοί από τους 37 εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμοί -μεταξύ αυτών το ΙΚΑ- λειτουργούν μετα βίας ή δεν λειτουργούν.
Χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις.
Ποιος θα τις κάνει;
Το κράτος διαθέτει το 10% του ΑΕΠ για την στήριξη του ασφαλιστικού, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσος όρος είναι γύρω στο 2%.
Το 35% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Το ποσοστό θα πλησίαζε το 50% εάν δεν υπήρχαν τα κοινωνικά επιδόματα και οι κοινωνικές ενισχύσεις.
Πόσο μπορεί να συνεχιστεί αυτό;
Είναι 29 Νοεμβρίου και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει συσταθεί ακόμη, ενώ πρέπει εκ του μνημονίου να λειτουργήσει από την 1 Ιανουαρίου.
Θα δοθεί παράταση;
Το ιδιωτικό χρέος σε Τράπεζες, Δημόσιο, Ασφαλιστικά ταμεία ανταγωνίζεται ευθέως το δημόσιο χρέος. Όχι απλώς είναι στο κόκκινο αλλά σε λίγο θα αιμορραγεί.
Κούρεμα ακούγεται και κούρεμα δεν βλέπουμε. Δεν γίνεται δεκτή από τους δανειστές καμμιά νέα ρύθμιση τους.
Έξι από τις 10 θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι μειωμένης απασχόλησης. Οι μακροχρόνια άνεργοι -ούτε ένα μεροκάματο μέσα στο χρόνο- έφθασαν τις 800.000.
Πώς τα βγάζουν πέρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι;
Ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών από το νέο έτος θα πρέπει να καταβάλλουν ως ασφαλιστικές εισφορές και φόρους το 68-70% των εισοδημάτων τους.
Ακούω πάμπολλους να λένε ότι δεν πρόκειται να δώσουν ούτε ευρώ στα Ταμεία τους, γιατί δεν θα έχουν να ζήσουν.
Νοσοκομεία και κέντρα υγείας δεν έχουν γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι είδος εν ανεπάρκεια το ίδιο και τα αναλώσιμα υλικά.
Διευθυντής σε αθηναϊκό ογκολογικό νοσοκομείο κατέφυγε σε crowdfunding για να εξοπλίσει το εργαστήριο του.
Αν στρέψουμε το ραντάρ σε άλλες περιοχές, όχι λιγότερο σημαντικές, θα δούμε τα εξής:
Διαπιστώθηκε από επίσημη έρευνα ότι το Δικαστικό Μέγαρο της πρωτεύουσας κάθεται πάνω σε μία υγειονομική ωρολογιακή βόμβα. Οι τουαλέτες είναι εστίες μόλυνσης, οι φωριαμοί με τα αρχεία είναι γεμάτοι από φωλιές κατσαρίδων, δεν υπάρχει επαρκής θέρμανση το χειμώνα, το καλοκαίρι ψήνονται από τη ζέστη γιατί δεν υπάρχει ψυκτικό σύστημα. Οι χώροι όπου απονέμεται το δίκαιο και πηγαινοέρχονται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, μοιάζουν με προσφυγικό hot spot.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπαινίσσεται ότι ανώτατοι δικαστικοί αντάλλαξαν την ψήφο τους υπέρ της συνταγματικότητας παρελθόντων μνημονίων, με την τοποθέτηση τους στις θεσμικές θέσεις . Η καταγγελία μαζί με την ίδρυση νέα συνδικαλιστικής δικαστικής Ένωσης πόσο βοηθούν στην ενίσχυση του τραυματισμένου κύρους της Δικαιοσύνης;
Στο Εθνικό Θέατρο, χώρο πολιτισμού και εξημέρωσης των παθών, «σφάζονται» τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή για τους λογαριασμούς των κινητών τηλεφώνων.
Η Μελίνα Μερκούρη έχαιρε αστυνομικής προστασίας επί 22 συναπτά έτη χρόνια μετά τον θάνατό της. Ουδείς τιμωρήθηκε, ουδείς παραιτήθηκε, ουδείς ντράπηκε.
Η ελληνική υπόθεση βρίσκεται στην κρίσιμη από τον Αύγουστο του 2015 φάση της και εξαιτίας τής γεωπολιτικής αναδιάταξης. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κούβα για το αντίο στον Φιντέλ Κάστρο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγχαίρει τον Φιγιόν υπενθυμίζοντας ότι έχουν την ίδια μέρα γενέθλια, οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς εξακολουθούν να συζητούν τι είναι κεντροαριστερά, τι μη κεντροαριστερά και τι τ'' ανάμεσό τους, η Χρυσή Αυγή δείχνει τους υπερπλήρεις καταυλισμούς μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και περιμένει τις κάλπες.
Απορία αφελούς. Πώς στέκεται ακόμη στη θέση της η χώρα; Δεκτή πάσα εξήγηση.