Για πολλοστή φορά την τελευταία δεκαετία, η κτηματαγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με πάγωμα αγοραπωλησιών λόγω διοικητικών ρυθμίσεων. Αυτή τη φορά, έχουμε ταυτόχρονα χτυπήματα από δυο αποφάσεις. Η πρώτη αναφέρεται στην αναγκαστική έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και συμπερίληψης του στις αγγελίες. Η δεύτερη αφορά στην έναρξη λειτουργίας της Ταυτότητας Κτηρίου. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη θεωρητική λογική πίσω από τις αποφάσεις, αλλά είναι αδύνατον να καταλάβουμε για ποιο λόγο επιβάλλονται μέσα σε περιβάλλον σκληρών μέτρων υγειονομικής προστασίας.
Ειδικότερα, και οι δυο αποφάσεις έδωσαν χρονικό διάστημα περίπου ενός μηνός για συμμόρφωση της αγοράς. Είναι ποτέ δυνατόν με τις δημόσιες υπηρεσίες κλειστές ή σε υπολειτουργία να υλοποιηθεί αυτό; Όχι βέβαια, πολύ περισσότερο που μιλάμε, ειδικά στην περίπτωση του ΠΕΑ για εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα. Και όπως θα περίμενε κανείς, όχι μόνο αναγκάστηκαν πολλοί συνεπείς συνάδελφοι να κατεβάσουν χιλιάδες αγγελίες, αλλά έχουν αρχίσει να καταγγέλλονται παρατράγουδα.
Και εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο. Ενώ στις επαφές μας με την πολιτική ηγεσία των εμπλεκομένων υπουργείων βρίσκουμε κατανόηση, σκοντάφτουμε στην ακαμψία «υπηρεσιακών παραγόντων» που προφανώς αγνοούν τις πραγματικότητες της αγοράς. Το έργο το έχουμε ξαναδεί επανειλημμένως από το 2010 και κάθε φορά τελείωσε με υποχώρηση της γραφειοκρατίας, αφού η αγορά πλήρωσε βαρύ οικονομικό τίμημα και η εκάστοτε κυβέρνηση βαρύτατο πολιτικό κόστος. Γιατί επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη;
Κατά τη θητεία αυτής της κυβέρνησης είδαμε μια σειρά από μέτρα που τόνωσαν και ευνόησαν την Κτηματαγορά και αντιλαμβανόμαστε ότι μας θεωρεί την αιχμή του δόρατος για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει με πρόχειρες αποφάσεις, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς, που δε δίνουν αρκετό χρόνο προσαρμογής και κάτω από συνθήκες εγκλεισμού. Μια αναβολή εφαρμογής ώστε να έχουμε ένα εξάμηνο για να προσαρμοστεί η αγορά είναι εύλογη, οικονομικώς ωφέλιμη και θα είναι πολιτικώς σοφή.
Για μια ακόμη φορά, μόνο μια πολιτική απόφαση μπορεί να μας γλιτώσει από τις συνέπειες του υπερρυθμιστικού οίστρου της γραφειοκρατίας. Και υπ´ αυτές τις συνθήκες είναι το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε.
* O Κοσμάς Θεοδωρίδης είναι Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.