H PFIZER είναι η γνωστή αμερικανική εταιρία φαρμάκων, που διοικείται από τον γνωστό μας πλέον Θεσσαλονικιό Αλμπερτ Μπουρλά και με κύριο μέτοχο τον Ιταλό δισεκατομμυριούχο Ernesto Bertarelli. Η Pfizer έχει έσοδα περίπου 52 δισ. δολάρια ΗΠΑ και κεφαλαιοποίηση περίπου 207 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 4 φορές τα έσοδά της. Η BioNTech, έχει έσοδα (το 2019) 91 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 23,38 δισ. ευρώ!!! Δηλαδή η αξία της στις κεφαλαιαγορές είναι 257 φορές τα έσοδά της. H δε μετοχή της Pfizer τιμάται 37 δολάρια ΗΠΑ, ενώ της BioNTech 97 δολάρια.
Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα της διαφοράς των «μικρών» ερευνητικών εταιριών από τους «μεγάλους» και διάσημους κολοσσούς των αγορών. Παρά ταύτα, η BioNTech, χρειάστηκε την Pfizer για να φτάσει στις αγορές. Όπως επίσης θα δούμε παρακάτω, κάτι που γνωρίζαμε ήδη αλλά εδώ το βλέπουμε ακόμη μια φορά στην πράξη, ο κόσμος είναι ήδη «παγκοσμιοποιημένος» ιδιαίτερα ο κόσμος του Φαρμάκου. Πολλά μπορεί να λεχθούν πάνω σε αυτή την διαπίστωση, αλλά όχι στο παρόν.
Εκείνο που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι ότι επιστήμονες κάθε εθνικότητας μαζεύονται σε ερευνητικά κέντρα που είναι πλέον εντοπισμένα σε λίγες χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ αλλά και η Βρετανία, Ρωσία, Κίνα. Μπορεί κανείς επίσης να αναρωτηθεί γιατί αυτές οι χώρες κάνουν την διαφορά στην έρευνα. Και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά.
Αλλά ας εντοπίσουμε το «μυθιστόρημα» στους δύο Τούρκογερμανούς επιστήμονες και μία Ουγγαρέζα.
Η BioNTech SE είναι μια γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που εδρεύει στο Μάιντς και αναπτύσσει και κατασκευάζει ενεργές ανοσοθεραπείες για συγκεκριμένες προσεγγίσεις για τη θεραπεία ασθενειών. Ιδρύθηκε το 2008 από τους γιατρούς – καθηγητές Uğur Şahin, Özlem Türeci και Christoph Huber. Οι δραστηριότητες της εταιρείας επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και παραγωγή τεχνολογιών και φαρμάκων για εξατομικευμένη ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.
Ο Andreas και ο Thomas Strüngmann, ο Michael Motschmann και ο Helmut Jeggle ήταν συνιδρυτές. Το 2013, η Ουγγαρέζα καθηγήτρια Katalin Karikó έγινε αντιπρόεδρος της BioNTech RNA Pharmaceuticals, η οποία, με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ως πρώην Αμερικανίδα ερευνήτρια, συμμετείχε επίσης στη δημιουργία του εμβολίου COVID-19.
Μεταξύ 2014 και 2018, δημοσιεύθηκαν αποτελέσματα έρευνας σχετικά με τους μηχανισμούς mRNA. Τα προγράμματα συνεργασίας και εμπορευματοποίησης υλοποιήθηκαν με διάφορες εταιρείες και επιστημονικά ιδρύματα από το 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η BioNTech υπέβαλε πολλές αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ανέπτυξε μια πολυεπίπεδη στρατηγική για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της σε διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες και την εφαρμογή τους στη θεραπεία του καρκίνου και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, η BioNTech έλαβε ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της ύψους 55 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, με τη δυνατότητα διπλασιασμού αυτού του ποσού επένδυσης σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Από τις 10 Οκτωβρίου 2019, η BioNTech, με έδρα τη Βόρεια Αμερική στο Cambridge της Μασαχουσέτης, διαπραγματεύεται δημοσίως στην Nasdaq Global Select Market με το σύμβολο ticker, BNTX, ως American Depository Shares (ADS). Η BioNTech κατάφερε να παράγει συνολικά ακαθάριστα έσοδα 150 εκατομμυρίων δολαρίων από την αρχική δημόσια αύξηση κεφαλαίου - IPO.
Τον Δεκέμβριο του 2019, η BioNTech έλαβε χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρώπη. Τον Ιούνιο του 2020, η BioNTech έλαβε 250 εκατ. ευρώ από την Temasek Holdings (Σιγκαπούρη) μέσω της αγοράς κοινών μετοχών και 4 ετών μετατρέψιμων ομολόγων, αλλά και από άλλους επενδυτές μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης υποχρεωτικών μετατρέψιμων ομολόγων. Έλαβε επίσης 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση χρέους.
Περίληψη Οικονομικών Στοιχείων
Πηγή: https://app.dealroom.co/companies/biontech
Πορεία Μετοχής έτος 2020
Ο Uğur Şahin (Τούρκος: γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1965) είναι Τουρκο-Γερμανός γιατρός, ογκολόγος. Τα κύρια πεδία έρευνας είναι η έρευνα για τον καρκίνο και την ανοσολογία. Είναι καθηγητής Πειραματικής Ογκολογίας στην Ιατρική Κλινική III του Πανεπιστημίου του Μάιντς από το 2006 και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech SE από το 2008, μια εταιρεία που συνιδρύθηκε με τη σύζυγό του Özlem Türeci.
Ο Şahin θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς εμβολίων COVID-19. Αυτός και η σύζυγός του είναι μεταξύ των εκατό πλουσιότερων ανθρώπων στη Γερμανία. Από το 2020, ο Forbes υπολόγισε την καθαρή του αξία στα 5,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Το 2019, στον Δρ Şahin απονεμήθηκε το Βραβείο Μουσταφά, ένα διετές βραβείο στην επιστήμη και την τεχνολογία για τους Μουσουλμάνους.
Ο Uğur Şahin γεννήθηκε στην Αλεξαρνδρετα (İskenderun, Επαρχίας Hatay της Τουρκίας). Μετακόμισε με τη μητέρα του από την Τουρκία στη Γερμανία σε ηλικία τεσσάρων ετών για να ζήσει με τον πατέρα του, ο οποίος εργάστηκε στα εργοστάσια Ford της Κολωνίας. Εκτός από το ποδόσφαιρο, ενδιαφερόταν για δημοφιλή επιστημονικά βιβλία, τα οποία δανειζόταν από τη βιβλιοθήκη της καθολικής εκκλησίας. Αποφοίτησε από το Erich-Kästner-Gymnasium στην Κολωνία-Niehl το 1984, το πρώτο τουρκικό φιλοξενούμενο εργαζόμενο παιδί στο σχολείο.
Ο Şahin συνάντησε τη μελλοντική του σύζυγο, Οmzlem Türeci, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Saarland στο Homburg, όπου η Türeci ολοκλήρωσε το τελευταίο έτος σπουδών της.
Η Özlem Türeci (γεννημένη το 1967) είναι Γερμανίδα γιατρός, ανοσολόγος και επιχειρηματίας. Είναι συνιδρύτρια και επικεφαλής ιατρός της BioNTech. Η Türeci γεννήθηκε στο Lastrup της Κάτω Σαξονίας, από Τούρκους γονείς. Η ίδια χαρακτήριζει τον εαυτό της ως «Πρώσο Τούρκο». Έλαβε το διδακτορικό της στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Saarland.
Η Türeci είναι παντρεμένη με τον συνάδελφό της βιοϊατρικό ερευνητή Uğur Şahin από το 2002 και το ζευγάρι έχει μια έφηβη κόρη. Την ημέρα του γάμου τους, επέστρεψαν στο εργαστήριό τους και επέστρεψαν στη δουλειά μετά την τελετή. Μαζί με τον σύζυγό της, συγκαταλέγεται στους 100 πιο πλούσιους Γερμανούς.
Η Türeci είναι επίσης πρόεδρος του μη CIMT κερδοσκοπικού συνδέσμου με έδρα το Mainz στη Γερμανία, συνιδρύτρια και πρόεδρος του Ci3 μη κερδοσκοπικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ρήνου-Μάιν πάνω σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Είναι πρωτοπόρος στην ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.
Το 2001, η Türeci συνέστησε την Ganymed Pharmaceuticals ως επικεφαλής επιστημων, στην οποία έγινε διευθύνουσα σύμβουλος το 2008. Η Ganymed είναι τώρα θυγατρική της Astellas Pharma, η οποία εξαγοράστηκε το 2016 έναντι 1,3 δισ.εκατομμυρίων ευρώ στην τότε μεγαλύτερη συμφωνία βιοτεχνολογίας στη Γερμανία μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 του 2020, η Türeci μετατόπισε το ερευνητικό της επίκεντρο στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του SARS-CoV-2, του ιού που ευθύνεται για το COVID-19, σε συνεργασία με την Pfizer. Στις 11 Νοεμβρίου 2020, η Pfizer ανέφερε ότι το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Türeci και την ομάδα της ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην παροχή ανοσίας στον ιό.
Η Katalin Karikó (γεννημένη στις 17 Ιανουαρίου 1955) είναι ουγγαρέζα βιοχημικός που ειδικεύεται σε μηχανισμούς μεσολάβησης RNA. Η έρευνά της ήταν η ανάπτυξη in vitro μεταγραφόμενου mRNA για πρωτεϊνικές θεραπείες. Είναι ανώτερη αντιπρόεδρος της BioNTech RNA Pharmaceuticals.
Το έργο της Karikó περιλαμβάνει επιστημονική έρευνα για τη μεσολαβούμενη από RNA ανοσολογική ενεργοποίηση με αποτέλεσμα τη συν-ανακάλυψη των νουκλεοσιδικών τροποποιήσεων που καταστέλλουν την ανοσογονικότητα του RNA. Αυτό θεωρείται ότι επιτρέπει τη θεραπευτική χρήση του mRNA.
Κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας που χορηγούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εφαρμογή μη ανοσογόνου, τροποποιημένου νουκλεοσιδίου RNA. Συν-ίδρυσε και ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της RNARx από το 2006-2013. Η Karikó είναι η μητέρα της δύο φορές ολυμπιονίκου Σούζαν Φράνσια.
Η εργασία και η έρευνα της Karikó συνέβαλαν στην προσπάθεια της BioNTech να δημιουργήσει ανοσοκύτταρα που παράγουν αντιγόνα εμβολίου. Η έρευνα της Karikó αποκάλυψε ότι η αντιική απόκριση από το mRNA έδωσε στα εμβόλια καρκίνου παρέχουν μια επιπλέον ώθηση στην άμυνα κατά των όγκων. Το 2020 αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε σε ένα εμβόλιο για το COVID-19 που παρήχθη από κοινού από την Pfizer και την BioNTech.
Η Karikó μεγάλωσε στην ουγγρική πόλη Kisújszállás όπου παρακολούθησε τον Móricz Zsigmond Református Gimnázium. Αφού απέκτησε το διδακτορικό της, συνέχισε τις έρευνες και τις μεταδιδακτορικές της σπουδές στο Ινστιτούτο Βιοχημείας, στο Κέντρο Βιολογικής Έρευνας, στο Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Temple και στο Πανεπιστήμιο Uniformed Services of the Science Science. Ενώ υπηρετούσε ως μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Temple University της Φιλαδέλφειας, ο Karikó συμμετείχε σε μια κλινική δοκιμή στην οποία ασθενείς με AIDS, αιματολογικές ασθένειες και χρόνια κόπωση υποβλήθηκαν σε θεραπεία με δίκλωνο RNA (dsRNA). Εκείνη την εποχή, αυτό θεωρήθηκε πρωτοποριακή έρευνα καθώς ο μοριακός μηχανισμός επαγωγής ιντερφερόνης από dsRNA δεν ήταν γνωστός, αλλά τα αντινεοπλασματικά αποτελέσματα της ιντερφερόνης ήταν καλά τεκμηριωμένα.
Το 1990, ενώ καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, η Karikó υπέβαλε την πρώτη αίτηση επιχορήγησης στην οποία πρότεινε να καθιερωθεί η γονιδιακή θεραπεία με βάση το mRNA. Η Karikó ήταν καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας για σχεδόν 25 χρόνια.
Το 2012, οι Karikó και Drew Weissman, ένας ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη χρήση αρκετών τροποποιημένων νουκλεοσιδίων για τη μείωση της αντιικής ανοσοαπόκρισης στο mRNA και ίδρυσαν μια μικρή εταιρεία. Λίγο αργότερα, το πανεπιστήμιο πούλησε την άδεια πνευματικής ιδιοκτησίας στον Gary Dahl, τον επικεφαλής μιας εταιρείας προμήθειας εργαστηρίου που τελικά έγινε Cellscript. Εβδομάδες αργότερα, η Flagship Pioneering, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που ήταν και εξακολουθεί να υποστηρίζει τη Moderna, επικοινώνησε μαζί της για να χορηγήσει άδεια για το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Στις αρχές του 2013, η Karikó έμαθε για τη συμφωνία της Moderna ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων με την AstraZeneca για την ανάπτυξη ενός VEGF mRNA. Η Karikó συνειδητοποίησε ότι δεν θα είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει την εμπειρία της με το mRNA στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, οπότε ανέλαβε ρόλο ως ανώτερος αντιπρόεδρος της BioNTech RNA Pharmaceuticals.
Η έρευνα και οι εξειδικεύσεις της περιλαμβάνουν γονιδιακή θεραπεία με αγγελιοφόρο RNA, ανοσολογικές αντιδράσεις που προκαλούνται από RNA, μοριακές βάσεις ισχαιμικής ανοχής και θεραπεία της εγκεφαλικής ισχαιμίας.
* O Kώστας Λουρόπουλος είναι οικονομολόγος και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της E-On Integration