«Παστίλιες» για τον πόνο του άλλου

Του Νίκου Φιλιππίδη

Ένα από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την ανάδειξη της στην εξουσία στις αρχές του 2015, ήταν το «πάγωμα» του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είχε προβλεφθεί να επεκταθεί σε όλη την χώρα και εφαρμόζονταν βάση του συμφωνίας της κυβέρνησης Σαμαρά με τους θεσμούς, πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές με στόχο την ενίσχυση των πιο φτωχών συμπολιτών. Η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση επέλεξε άλλες λύσεις μικρότερης κλίμακας, όπως η κάρτα σίτισης, το επίδομα ενοικίου και το φτηνότερο ρεύμα, οι οποίες όλες αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές και αποσπασματικές.

Μεσολάβησε η «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τραυματικό δημοψήφισμα και η υπογραφή του 3ου μνημονίου, κατά την σύναψη του οποίου ουδεμία αναφορά υπήρχε στο ελάχιστο δίχτυ προστασίας που υπάρχει σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και αφορά τους πλέον ευάλωτους πολίτες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνυπέγραφε και νομοθετούσε την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, χωρίς να προβλέπει την αντικατάσταση του.

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ανακάλυψαν» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Μάιο του 2016, όταν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης η τρόικα «θύμισε» στην κυβέρνηση την παλιά της υποχρέωση, παράλληλα, με την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων. Η «καινοτομία» του ξεπαγώματος του προγράμματος φέρει σύμφωνα με πληροφορίες την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος ήταν ο νονός της μετονομασίας του σε κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

Άλλους 10 μήνες μετά η κυβέρνηση θυμήθηκε ξανά τους φτωχούς και πάλι όμως μετά από απαίτηση της τρόικας.
Οι κατευθύνσεις που έδωσαν οι θεσμοί για το περιεχόμενο των αντίμετρων περιελάμβαναν μέτρα αναπτυξιακά όπως η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, αλλά και μέτρα ενίσχυσης των πλέον ευάλωτων πολιτών με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και όχι βέβαια την σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ που επικοινωνούσε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σε αυτά τα μέτρα αναφέρθηκε μιλώντας χτες ο Ε. Τσακαλώτος στους βουλευτές του κόμματος του. Φέρεται μάλιστα να τους είπε, ότι πρέπει «να ξαναδούμε την λογική όλα τα χρήματα στο χέρι» και τα ποσά των αντίμετρων να κατευθυνθούν στην δημιουργία υποδομών για την παροχή υπηρεσιών στους αδύναμους, θέμα που παρεμπίπτοντος πρώτο είχε επισημάνει το ΔΝΤ στις τελευταίες εκθέσεις του... Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ως παράδειγμα ενίσχυσης των πλέον αδύναμων πολιτών την δυνατότητα επιδότησης του στεγαστικού δανείου, θέμα το οποίο επίσης είχαν επισημάνει κατά καιρούς οι θεσμοί, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί στις τράπεζες η αντικειμενική αδυναμία πολλών πολιτών να εξυπηρετήσουν τα δανειά τους.

Η ιστορία θυμίζει από την ανάποδη την καμπάνια «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου». Ήταν μια πλήρης εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ανεύρεσης πόρων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Με τη συμβολική αγορά ενός κουτιού με έξι καραμέλες από μέλι και θυμάρι από τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε αγοραστής συνέβαλε στην προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν ασθενείς ευάλωτους , αποκλεισμένους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε ο Χαβιέ Μπαρδέμ έσπευδε να βοηθήσει μέσω της διαφήμισης τους ευάλωτους. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας, διαφημίζει ότι θα κάνει το καθήκον του βοηθώντας τους...