Του Αλέξανδρου Σκούρα
Οι μύθοι που πιστεύουμε στην Ελλάδα για τις ΗΠΑ είναι πολλοί. Άλλοι νομίζουν ότι είναι η μήτρα του καπιταλισμού (δεν είναι). Άλλοι έχουν ακούσει για ασθενείς που τους διώχνουν από τα έκτακτα περιστατικά αν δεν πληρώσουν (ούτε αυτό ισχύει). Ένας πολύ διαδεδομένος μύθος είναι αυτός που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ σαν μία εν γένει «δεξιά» χώρα.
Αφορμή για το σημερινό άρθρο είναι τα tweet του τ. προέδρου Ομπάμα και της κ. Χίλαρι Κλίντον που μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών ιδιοτήτων ήταν η υποψήφια των δημοκρατικών κατά του Τραμπ στις εκλογές του 2016.
The attacks on tourists and Easter worshippers in Sri Lanka are an attack on humanity. On a day devoted to love, redemption, and renewal, we pray for the victims and stand with the people of Sri Lanka.
— Barack Obama (@BarackObama) April 21, 2019
On this holy weekend for many faiths, we must stand united against hatred and violence. I''m praying for everyone affected by today''s horrific attacks on Easter worshippers and travelers in Sri Lanka.
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) April 21, 2019
Τα δύο αυτά tweets αναφέρονται στα θύματα των αλλεπάλληλες βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρο στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα την Κυριακή, ανήμερα του Καθολικού Πάσχα. Η επιλογή των δύο σημαντικών εκφραστών του δημοκρατικού κόμματος να αναφερθούν στα θύματα με τον όρο «Easter Worshipers», δηλαδή «προσκυνητές του Πάσχα» αντί για τον φυσιολογικό χαρακτηρισμό τους ως Χριστιανών, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στα ΜΜΕ, το twitter και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα των ΗΠΑ.
Από τη μία πλευρά, οι εξαγριωμένοι συντηρητικοί θεωρούν προσβλητική και ασεβή την απόφαση του Ομπάμα και της Κλίντον να μην χρησιμοποιήσουν τον όρο «Χριστιανοί». Από την άλλη, είναι αρκετές οι προοδευτικές φωνές που θεωρούν ότι η προσεκτική (και πολιτικά ορθή) γραφή τους συμβάλλει στο να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση. Το γεγονός και μόνο ότι η χρήση της λέξης «Χριστιανοί» κρίνεται ως αιτία όξυνσης, αποκαλύπτει το πως σκέφτεται ένα μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας.
Η πολιτική ορθότητα, που με τον ολοένα πιο ενεργό ρόλο της γενιάς του 2000 στα πολιτικά θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, είναι ένα βαρύ νόσημα της αμερικανικής κοινωνίας. Για όσους δεν τυγχάνει να γνωρίζουν καλά τα της Αμερικής, οι προοδευτικοί εκφραστές της πολιτικής ορθότητας έχουν 3 πανίσχυρα οχυρά: το Χόλιγουντ, το κόμμα των Δημοκρατικών, και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενώ τα πρώτα δύο είναι γνωστά, η κατάσταση στα Αμερικανικά πανεπιστήμια είναι αρκετά περίπλοκη. Από το 2014, σε αρκετά πανεπιστήμια έχουν καθιερωθεί κανόνες που περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση, έχουν προκληθεί βίαια επεισόδια και έχουν ακυρωθεί ομιλίες μη-αριστερών ομιλητών στο όνομα της πολιτικής ορθότητας.
Θα έλεγε κανείς πως η ιδεολογική ηγεμονία και το «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς στα Αμερικανικά πανεπιστήμια ξεπερνά και τα αντίστοιχα φαινόμενα όταν αυτά εκδηλώθηκαν κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, συγκρίνοντας τον γενικό πληθυσμό με τους καθηγητές των αμερικανικών πανεπιστημίων, βλέπουμε ότι στα πανεπιστήμια υπερεκπροσωπούνται οι μη-Χριστιανοί, οι άθεοι, οι άνδρες και οι λευκοί ενώ οι Χριστιανοί, οι αφρο-αμερικανοί και οι συντηρητικοί αποτελούν σχεδόν είδος υπό εξαφάνιση.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, είναι λογικό να αποφεύγουν τον όρο «Χριστιανοί» ο Ομπάμα και η Κλίντον. Η χρήση του συνεπάγεται με πολιτικό κόστος για τη βάση του κόμματός τους. Όμως, αυτός ο υπολογισμός αφήνει απ'έξω τον φανατισμό και την πρόκληση των ακροδεξιών ενστίκτων των συντηρητικών που είναι έτοιμοι και ικανοί να παραστήσουν τα θύματα της πολιτικής ορθότητας προκειμένου να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα.