Οι φύλαρχοι και οι νέες συνιστώσες

Του Νίκου Φιλιππίδη

Με την φράση «chief tribe», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει φύλαρχος, περιέγραφε σε κλειστό κύκλο προσώπων, γνωστός παράγοντας της τρόικας τα στελέχη της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος ενώ επισήμαινε το πρωτόγνωρο του τρόπου διεξαγωγής των συνομιλιών (δεν είπε λέξη για διαπραγμάτευση), αναγνώριζε ότι του έχει προκαλέσει εντύπωση το πόσο γρήγορα κλείνουν ζητήματα που με άλλες κυβερνήσεις έπαιρνε εβδομάδες για να ολοκληρωθούν.

Την καθυστέρηση μάλιστα στην ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, την αποδίδει σε εσωτερικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τάσεων της κυβέρνησης και την καχυποψία που παρατηρεί ότι υπάρχει μεταξύ των μελών της.

Ο εν λόγω «τροικανός» δεν είναι ο μόνος που παρατηρεί ότι το φαινόμενο των διαφορετικών τάσεων στην κυβέρνηση Τσίπρα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Όλες οι πλευρές της τρόικας, ιδιαίτερα μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου νιώθουν ότι συνομιλούν με μια ομάδα ανθρώπων που επιθυμούν να προχωρήσουν τα πράγματα, να κλείσει η συμφωνία να γίνουν οι αλλαγές στην οικονομία. Πρόκειται για μια ομάδα στελεχών από διάφορα υπουργεία, τα οποία έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουν αποκτήσει κοινή γλώσσα συνεννόησης με τους τεχνοκράτες των θεσμών.

Όλοι αντιλαμβάνονται επίσης ότι υπάρχει και μια άλλη ομάδα ανθρώπων πολυπληθέστερη και με ισχυρότερα ερείσματα στο Μέγαρο Μαξίμου που λειτουργεί με στόχο να ακυρώνει τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της πρώτης.

Δεν πρόκειται για τις παλιές συνιστώσες. Δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την ομάδα των 53 ή άλλων. Είναι δύο ξεκάθαρες ομάδες. Η μια είναι προσηλωμένη στην συμφωνία με την τρόικα και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η άλλη έχει δεύτερες σκέψεις για πολλά θέματα.

Το κρίσιμο για την πορεία της χώρας είναι ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Για την ώρα από όσο μαθαίνω, το πάνω χέρι έχει η δεύτερη ομάδα, αλλά η πρώτη προετοιμάζεται και συσκέπτεται..