Ο Σκουρλέτης, η προοπτική εκλογών και οι «όμηροι» συμβασιούχοι

Του Νίκου Φιλιππίδη

«Παντιέρα» έναντι της τρόικας, με προοπτική εκλογών, είχαν σηκώσει μέσα στις γιορτές στην Κυβέρνηση. Το πακέτο Τσίπρα προς τους συνταξιούχους «ενέπνευσε» τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να εκπονήσει ένα σχέδιο μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου των δήμων, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της τρόικας, καθώς οδηγούσε σε διόγκωση των δαπανών και σε πιθανή λήψη νέων μέτρων.

Με μια «πονηρή» τροπολογία ο υπουργός Εσωτερικών (σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος) έδωσε πλήρη ελευθερία στους ΟΤΑ για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.

Έκλεισε δηλαδή το «μάτι» στους εργαζόμενους, πετώντας το μπαλάκι στους δημάρχους. Έδωσε το δικαίωμα από την μια στους δημάρχους να προσλαμβάνουν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, χωρίς από την άλλη να προβλέπει συγκεκριμένα κονδύλια βάσει νόμου για την πληρωμή τους, προκαλώντας την απόρριψη όλων των σχετικών προσπαθειών, από τους κατά δήμο επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ιστορία είναι γνωστή. Η πασοκονεοδημοκρατία, φρόντισε επί χρόνια να προσλαμβάνει εργάτες καθαριότητας ή καθαρίστριες, να τους «βαφτίζει» διοικητικούς υπαλλήλους και στη συνέχεια να προσλαμβάνει συμβασιούχους για να κάνουν την δουλειά που οι πρώτοι είχαν προσληφθεί. Οι συμβασιούχοι όταν έληγε η σύμβασή τους προσφεύγαν στα δικαστήρια επικαλούμενοι (και ήταν αλήθεια) ότι κάλυπταν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Τα δικαστήρια κατά κανόνα τους δικαίωναν και υποχρέωναν για ένα διάστημα τις διοικήσεις των Δήμων να τους απασχολούν και να τους πληρώνουν. Στις εποχές πριν τα μνημόνια το Δημόσιο κατά κανόνα δεν εκπροσωπούνταν σε αυτές τις δίκες, αποδεχόμενο σιωπηλά την επαναπρόσληψη τους. Το θέμα αποτέλεσε μια από τις πρώτες διαπιστώσεις της τρόικας για την στρεβλή λειτουργία του Δημοσίου και υποχρέωσε τον εκπρόσωπο του Κράτους να παρίσταται και να αντιτίθεται στην επαναπρόσληψη των εν λόγω εργαζόμενων.

Η τροπολογία Σκουρλέτη παραμονές των Χριστουγέννων ήταν το πρώτο βήμα. Η δεύτερη κίνηση, που ήταν μια βουλευτική τροπολογία, με παρέμβαση του Μαξίμου τελικά απεσύρθη ματαιώνοντας τους σχεδιασμούς του υπουργού Εσωτερικών.

Η ζημιά όμως έγινε. Εργαζόμενοι, ολόκληρες οικογένειες, πίστεψαν στην μονιμοποίησή τους και τώρα βρίσκονται στον αέρα.
Κοινοτικός αξιωματούχος που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα, περιέγραφε ως «αιτία πολέμου» την επαναφορά της εν λόγω ρύθμισης.

Παρεπιπτόντως στην επίμαχη τροπολογία είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός στις 5 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας με συμβασιούχους του δήμου Καλαμαριάς οι οποίοι διαμαρτύρονταν και στους οποίους είπε «καλά κάνετε που δεν διαβάζετε εφημερίδες»...