Ο Schaeuble και η «κλειστή» επενδυτική συνάντηση

Του Νίκου Φιλιππίδη

Ένας άνθρωπος από τους πιο σημαντικούς και καθοριστικούς για το ελληνικό πρόγραμμα, ο Chris Allen της διεύθυνσης δημοσιονομικής πολιτικής της Κομισιόν, βρέθηκε χτες στην Αθήνα και συμμετείχε σε «κλειστή» επενδυτική συνάντηση ξένης επενδυτικής τράπεζας. Παρόντος και του υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου ο κοινοτικός αξιωματούχος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, παρουσίασε το πλάνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για αυστηροποίηση του προγράμματος, με το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση εμπράκτως με τις προτάσεις που θα καταθέσει προς συζήτηση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η αίσθηση που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ήταν ότι τα μέτρα που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ικανοποιούν τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, ενισχύοντας την άποψη ότι το ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος.

Υπό αυτή την έννοια οι χτεσινές δηλώσεις του Wolfgang Schaeuble από το Νταβός, λίγο μετά την συνάντησή του με την Christine Lagarde, ότι «αν το Ταμείο αρνηθεί να συμμετέχει, αυτό θα είναι μια ένδειξη ότι οι Έλληνες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους» ενισχύουν την άποψη ότι η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup ένα μείγμα μέτρων που θα πρέπει να ικανοποιούν πλήρως το ΔΝΤ. Αν δεν το κάνει (η ελληνική κυβέρνηση) ο γερμανός πολιτικός το είπε με την λουθηρανική αυστηρότητα που τον διακρίνει: η Ελλάδα θα βρεθεί στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, καθώς ο ίδιος δεν σχεδιάζει να περάσει νέο πρόγραμμα από την γερμανική Βουλή.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει δηλαδή να εφαρμόσει μέτρα, σαν το ΔΝΤ να είναι πλήρως στο πρόγραμμα με χρήματα. Το γεγονός ωστόσο ότι το Βερολίνο δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα περιορίσουν την συμμετοχή του ελληνικό πρόγραμμα σε ρόλο απλού τεχνικού συμβούλου.

Η εξέλιξη προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς το καλύτερο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι για την Αθήνα, είναι το κλείσιμο μιας επώδυνης συμφωνίας, χωρίς μέτρα για το χρέος και με μόνη υπόσχεση την ένταξη της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το τελευταίο ενισχύθηκε από την χτεσινή δήλωση του Mario Draghi ότι δεν υπάρχει καμία χώρα, το χρέος της οποίας να μην είναι βιώσιμο. "Η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω εφαρμογής ενός προγράμματος αλλά και σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ και όλα είναι γνωστά", εξήγησε.

Το ερώτημα για το Μαξίμου ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας που ξεκίνησε μέχρι το προσεχές Eurogroup είναι πως θα συγκεράσει την ανάγκη για παραμονή στην εξουσία με τις αντίρροπες δυνάμεις που εκδηλώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, από ομάδες όπως αυτή των 53, αλλά και από υπουργούς όπως ο Πάνος Σκουρλέτης..