Ο Γερμανός και τα όρια του... ELA

Του Νίκου Φιλιππίδη

Μια φορά τον μήνα, επί έναν και πλέον χρόνο, όταν το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζας μέσω του μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης (ELA), ο γερμανός εκπρόσωπος καταψηφίζει την μείωση του ορίου.

Προσέξτε ο Jens Weidmann δεν καταψηφίζει την αύξηση, αλλά τη μείωση του ELA. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι θα ψήφιζε αρνητικά (όπως και έκανε στο παρελθόν) επί οποιαδήποτε θέματος αφορά τον ELA και την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά καιρούς και άλλες χώρες έχουν ταχθεί στο πλευρό του ισχυρού άνδρα της Bundesbank κατά των αποφάσεων της ΕΚΤ για την Ελλάδα, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου Yves Mersch, αλλά και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ολλανδίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Το θέμα γίνεται επίκαιρο, καθώς όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τόσο «ζώνουν τα φίδια» τους επιτελείς των ελληνικών τραπεζών. Τελευταία εκτίμηση που υπάρχει στις διοικήσεις τους είναι ότι οι τράπεζες με τα σημερινά επίπεδα ρευστότητας από τον ELA μπορούν να αντέξουν το πολύ έως τα τέλη Απριλίου. Από τις αρχές Μαΐου και μετά θα χρειαστούν πρόσθετη ρευστότητα και θα πρέπει να αιτηθούν αύξηση του ELA και τότε ο «Γερμανός» αναμένεται να πάρει το όπλο του.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου η χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες, μειώθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ ή 2%. Ειδικότερα, το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε στα 42,8 δισ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου έναντι 43,7 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του Δεκεμβρίου 2016, ενώ βρίσκεται σε καθοδική τροχιά από τον περυσινό Ιούνιο.

Πολλοί εκτιμούν επιπλέον ότι πιθανή νέα αύξηση του ορίου του ELA θα αποτελούσε ισχυρό χτύπημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και θα απομάκρυνε την πιθανότητα ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παρεμπιπτόντως, τα χτεσινά νέα για την αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2% και ειδικά η αύξηση του γερμανικού πληθωρισμού στο 2,2% διαμορφώνουν «πολεμικό κλίμα» στις τάξεις της ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας...