Ιδιώτες μέτοχοι ή bail in...

Του Νίκου Φιλιππίδη

Τις προάλλες έκπληκτοι οι υπάλληλοι υποκαταστημάτων μεγάλης τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας είδαν να τους επισκέπτονται εκπρόσωποι του βασικού μετόχου. Μια εξέλιξη κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Την αρχική κινητοποίηση του προσωπικού διαδέχτηκε το σοκ από τις απανωτές ερωτήσεις στις οποίες τους υπέβαλαν τα εν λόγω στελέχη. Ερωτήσεις που είχαν να κάνουν από τον τρόπο λειτουργίας και τον χειρισμό των πελατών, μέχρι τις συνθήκες καθαριότητας και την εξωτερική εμφάνιση των καταστημάτων.

Στην ίδια τράπεζα ο βασικός μέτοχος πρόσφατα μπλοκάρισε προσωρινά τις διαδικασίες διοικητικών αλλαγών σε επίπεδο δικτύου, καθώς διαπίστωνε ότι παρατηρούνταν ανάσχεση στην πορεία εσόδων της τράπεζας.

Τα δύο περιστατικά απλά αποδεικνύουν ότι οι ιδιώτες μέτοχοι που έβαλαν σε δύο συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, ανησυχούν.

Οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, μπορεί να «καμαρώνουν» για τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν διατηρήσει, αλλά γνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην μείωση του ενεργητικού τους λόγω των εκτεταμένων ρευστοποιήσεων θυγατρικών τους, που προέβλεπαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης τους.

Οι μέτοχοι τους μπορεί να βλέπουν με ικανοποίηση ότι επιτεύχθηκαν, κατά πάσα πιθανότητα, οι στόχοι κερδοφορίας του 2016, αλλά βλέποντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τους πρώτους μήνες του 2017 στην οικονομία, δεν μπορούν παρά να ανησυχούν.
Η πιστωτική επέκταση που όλοι είχαν στοχεύσει με όπλο και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, φαίνεται ότι είναι ήδη χαμένη. Οι καταθέσεις, η πιο «καθαρή» μορφή ρευστότητας, όχι μόνο δεν συνέχισαν την ισχνή ανάκαμψη που κατέγραψαν το 2016, αλλά πλέον κινούνται με εμφατικούς ρυθμούς αρνητικά. Τα κόκκινα δάνεια αυξάνουν εκ νέου και πλέον μεγάλο μέρος από τις επιχειρήσεις που αναμένουν τις ευεργετικές ρυθμίσεις του εξωδικαστικού διακανονισμού του χρεών, έχουν μετατραπεί σε ζόμπι.

Μέτοχοι και διοικήσεις των τραπεζών, έχουν έναν ακόμα λόγο να ανησυχούν παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Βλέπουν ότι η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει και τέταρτο μνημόνιο. Το είπε και ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Χριστόφορος Πισσαρίδης, επισημαίνοντας ότι δεν βλέπει πως η Ελλάδα θα αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές τον επόμενο χρόνο, άρα όπως κατέληξε το 4ο μνημόνιο έρχεται. 

Όσο καθυστερούν μάλιστα οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τους ετέρους ειδικά με την περίπτωση του ΔΝΤ που ήδη έχει επισημάνει μια «τρύπα» 10 δισ. στα κεφάλαια των τραπεζών, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για την σύναψη ενός νέου προγράμματος όχι μόνο του ΔΝΤ αλλά και του ESM.

Παρεμπιπτόντως, τόσο οι διοικήσεις των τραπεζών όσο και οι ιδιώτες μέτοχοι γνωρίζουν ότι όλα τα προηγούμενα μνημόνια συνοδεύτηκαν και από ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών... Το ερώτημα είναι αν οι ιδιώτες μέτοχοι θα επιλέξουν να εξακολουθήσουν να εμπιστεύονται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βάζοντας χρήματα ή θα ξεκινήσει διαδικασία του bail in...