Η τέλεια καταιγίδα

Tου Νίκου Φιλιππίδη

Δύσκολο καλοκαίρι προμηνύουν για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα οι εξελίξεις, σχετικά με την εκκρεμότητα του προβλήματος της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων.

Άνθρωποι της αγοράς περιγράφουν την κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των χρεών και έως ότου ξεκινήσουν οι πρώτες ρυθμίσεις, ως περίοδο πλήρους άρσης των χρηστών «συναλλακτικών ηθών». Πρόκειται για πολλούς για την «τέλεια καταιγίδα» η οποία απειλεί να επιβαρύνει πέραν από την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, τα δημόσια έσοδα και συνακόλουθα τους δημοσιονομικούς στόχους και την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Πολύ απλά, έως ότου δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις και θα αρχίσουν οι πρώτοι διακανονισμοί χρεών, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι εν δυνάμει εντασσόμενες περίπου 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα «παγώσουν» κάθε είδους πληρωμή τόσο προς το Κράτος και τις τράπεζες όσο και προς τους ιδιώτες.

Η στάση των εν λόγω επιχειρήσεων υπολογίζεται ότι θα υπαγορευτεί από την αυτονόητη ανάγκη να εκμεταλλευτούν τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νομοθετήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν πέραν τις ρύθμισης και «κούρεμα» της οφειλής, φουσκώνοντας όσο μπορούν περισσότερο το εντασσόμενο ποσό.

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν έχουν αντιληφθεί τα τραπεζικά επιτελεία, πιέζοντας την κυβέρνηση για επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να κλείσει το παράθυρο που ήδη έχει ανοίξει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κερδίσουν χρόνο εις βάρος των πιστωτών τους. Σε αυτή την κατεύθυνση οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να αναλάβουν πέραν της χρηματοδότησης και την δημιουργία της πλατφόρμας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι όσο και να συμπυκνωθούν οι διαδικασίες, ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη εφαρμογή κυμαίνονται από 6 έως 9 μήνες.

Οι ευθύνες εξαιτίας των καθυστερήσεων στο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι τεράστιες για την κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να βρεθεί με έναν τεράστιο όγκο χιλιάδων προς εξέταση αιτήσεων επιχειρήσεων, οι οποίες με πρόσχημα την διευθέτηση του ζητήματος τους θα αρνούνται οποιαδήποτε πληρωμή ή διευθέτηση οφειλών μέχρι να αποφανθούν οι πιστωτές τους...