Της Μαρίας Χούκλη
Ζούμε, παρατηρούμε, συμβαίνουν όσα θα γράψουν τα βιβλία της Ιστορίας για την εποχή μας. Σύγκρουση των Μεγάλων Δυνάμεων για την αναδιάταξη της παγκόσμιας ισχύος στην Εγγύς Ανατολή, το μαλακό υπογάστριο του πλανήτη, ο γόρδιος δεσμός πολλών διεθνών προβλημάτων.
Ξεκίνησε να γράφεται η επόμενη μέρα της συριακής κρίσης. Έχει προφανώς πολύ δρόμο ακόμη για να διαφανεί ο νέος χάρτης περιοχής. Το ερώτημα που κρύβεται πίσω από κάθε μείζον ή έλασσον γεγονός της επικαιρότητας είναι ένα: η επόμενη μέρα θα περιλαμβάνει και τον Άσαντ; Μπορεί να μην τον περιλαμβάνει; Είναι ηθικό και δίκαιο να τον περιλαμβάνει;
Ο πρόεδρος της Δαμασκού (μόνο αυτήν πάνω-κάτω ελέγχει τώρα) δεν είναι θύμα αντικαθεστωτικής ανταρσίας και τζιχαντιστικού μένους. Έτσι φαίνεται, αλλά ο ίδιος δεν είναι αθώος του αίματος. Ο Άσαντ υπήρξε στυγνός δικτάτορας, απηνής διώκτης των πολιτικών αντιπάλων του και του λαού του.
Πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε έκθεση στη Νέα Υόρκη φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις θηριωδίες των πραιτοριανών του. Τις τράβηξε πρώην στρατιωτικός φωτογράφος του καθεστώτος μεταξύ 2011 και 2013. Μήνα με το μήνα, για δύο χρόνια, αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος για ευνόητους λόγους δεν αποκαλύπτει το πραγματικό όνομά του, απαθανάτιζε βασανισμένα και απανθρακωμένα πτώματα.
Στη συνέχεια αντέγραφε τις φωτογραφίες σε στικάκι USB και, με τεράστιο κίνδυνο αν τον ανακάλυπταν, φυγάδευε το υλικό μέσω φίλου του στο εξωτερικό. Ο Caesar, αυτό το ψευδώνυμο διάλεξε, κάποια στιγμή διέφυγε και εκείνος. Έκτοτε προσπαθεί να κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο τη «συριακή μηχανή θανάτου», όπως την αποκαλεί.
Κρύβεται κάπου στην Ευρώπη, φοβούμενος τα αντίποινα.
Όσα κατέγραψε θα μπορούσαν να στείλουν τον Άσαντ στο Δικαστήριο της Χάγης. Στην καλύτερη περίπτωση οι σοροί έφεραν σημάδια από εκτέλεση με σφαίρα, στην καρδιά ή στο κεφάλι. Τα περισσότερα πτώματα είχαν εγκαύματα, βγαλμένα μάτια, σπασμένα δόντια, πληγές γεμάτες πύον, ήταν σε τυμπανιαία κατάσταση από ανηλεείς ξυλοδαρμούς. Τα θύματα, όπως ανακάλυψε ο πρώην στρατιωτικός, δεν ήταν τρομοκράτες, αλλά πολίτες που διαδήλωναν κατά του Προέδρου.
Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ρωτήθηκε σε μια συνέντευξή του για τα ντοκουμέντα. Τα χαρακτήρισε συκοφαντίες και τα χρέωσε στους αντάρτες που τον πολεμούν. Όμως, ο Caesar και μια μικρή ομάδα φίλων του έχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι οι βαρβαρότητες έγιναν από τους στρατιώτες του Σύρου Προέδρου με εντολή του. Πενήντα χιλιάδες τέτοιες φωτογραφίες έχουν στην κατοχή τους. Ένα μικρό μέρος εκτέθηκε και προκάλεσε σοκ σε όσους είδαν τα ντοκουμέντα.
Ο πρώην φωτογράφος περιμένει τη στιγμή που θα ασχοληθεί κάποιο Διεθνές Όργανο με τις θηριωδίες του Σύρου ηγέτη. Οι πρώτες απόπειρες ήταν αποθαρρυντικές. Έδειξε τις φωτογραφίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στον ΟΗΕ. Όλοι αδιαφόρησαν. Βιάζονται να πάρουν θέση στην επόμενη μέρα της Συρίας. Η απονομή δικαιοσύνης μπορεί να περιμένει.