H Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και οι «έξυπνες» πόλεις

H Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και οι «έξυπνες» πόλεις

Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους ώστε αυτό να γίνει πιο φιλικό για τον πολίτη ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα την πρόκληση να αναλάβω καθήκοντα υφυπουργού στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αφήνοντας πίσω μου μια πολυετή πορεία στον ιδιωτικό τομέα.

Την εποχή που η τεχνολογία κάνει εντυπωσιακά άλματα τα οποία οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες έχουν αξιοποιήσει στην κρατική διοίκηση και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αδυνατούσα να συμβιβαστώ με την πραγματικότητα πως για μια απλή συναλλαγή του με το κράτος ο Έλληνας πολίτης θα πρέπει συχνά να ταλαιπωρείται επί μέρες για να μαζέψει τα απαραίτητα έγγραφα και να περιμένει σε ουρές, όταν πολλές από τις συναλλαγές του αυτές θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν με μερικά κλικ στον υπολογιστή ή στο έξυπνο κινητό του. 

Σήμερα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, ο οδικός χάρτης που θα φέρει το σύνολο των υπηρεσιών του κράτους στον υπολογιστή και στο έξυπνο κινητό μας, που θα ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες σε όλους τους τομείς πολιτικής της χώρας και που θα υλοποιήσει τη στρατηγική για την Ψηφιακή Ελλάδα, είναι πλέον μια πραγματικότητα. Στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 παρουσιάζονται περισσότερα από 400 συγκεκριμένα έργα που θα υλοποιήσουν την ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας,  η βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη των οποίων παρουσιάστηκε προ ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, λάβαμε υπ’ όψη το κόστος ανάπτυξης των έργων αυτών, ενώ λάβαμε μέριμνα και για την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της χώρας να μην είναι απλώς μια ευχή, αλλά ένας ρεαλιστικός αναπτυξιακός χάρτης που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα στα συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια που τίθενται. Αυτό το πλέγμα έργων εκσυγχρονισμού της χώρας  σχεδιάστηκε με πολλή δουλειά και σε στενή συνεργασία με τα υπουργεία, τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και με τη συμβολή ακαδημαϊκών και εμπειρογνωμόνων.  Καταφέραμε έτσι να παρουσιάσουμε ένα πρωτοπόρο έργο με δυνατότητα άμεσης υλοποίησης  και είμαι υπερήφανος που συμβάλλω στη διαμόρφωση και πραγματοποίηση ενός φιλόδοξου αλλά ρεαλιστικού σχεδίου που θα επιτρέψει στην χώρα μας να μην μείνει πίσω στη νέα ψηφιακή εποχή.

Η Βίβλος ψηφιακού Μετασχηματισμού έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2020 στη σελίδα digitalstrategy.gov.gr. 

«Έξυπνες» πόλεις

Επειδή η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 δεν είναι ένα έργο, αλλά ένα πλέγμα πολλών έργων εκσυγχρονισμού, θα αναφερθώ σε ένα από αυτά, στο έργο που στοχεύει στον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες» και βιώσιμες πόλεις μέσω τεχνολογικών υποδομών και συστημάτων που  διαλειτουργούν μεταξύ τους. Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν προγραμματίζοντας στο έξυπνο κινητό σας ένα δρομολόγιο, την ώρα που πλησιάζατε στον προορισμό σας ερχόταν ένα μήνυμα με πόσες κενές θέσεις στάθμευσης είναι διαθέσιμες κοντά στο σημείο και πού βρίσκονται αυτές; Ή, ακόμη, αν τα φανάρια μπορούσαν αυτόματα να ρυθμίζονται μέσω αισθητήρων ανάλογα με την κίνηση;  Ή αν οι κάδοι απορριμμάτων , πάλι μέσω αισθητήρων και ψηφιακών εφαρμογών, μπορούσαν να ειδοποιήσουν το κέντρο διαλογής απορριμμάτων πως πλησιάζουν στο 100% της πληρότητάς τους ώστε να στέλνονται εγκαίρως τα απορριμματοφόρα οχήματα; Ή αν μπορούσαμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και να εξοικονομήσουμε ενέργεια μέσω αισθητήρων κίνησης και «έξυπνο» φωτισμό στους δρόμους; Αυτά τα παραδείγματα μπορεί σε πολλούς να ακούγονται σήμερα σαν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, είναι όμως πλήρως ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες εφαρμογές που θα ξεκινήσουν πιλοτικά σε κάποιες πόλεις, μέσα από το έργο «Έξυπνη Πόλη», προκειμένου οι πόλεις όλης της χώρας να αξιοποιήσουν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για να γίνουν «έξυπνες», λειτουργικές και σύγχρονες.

Η χώρα μας είχε μείνει πολύ  πίσω στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και πρέπει να κάνει πολύ γρήγορα, πολύ μεγάλα  άλματα. Είμαι βέβαιος πως θα τα κάνουμε.  Όλα αυτά που περιέγραψα δεν είναι ουτοπία, ευχή ή όραμα. Είναι ρεαλιστικές δυνατότητες που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, κάνοντας τη ζωή των πολιτών πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο «έξυπνη». Η αρχή έγινε στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 με τον προσδιορισμό των έργων, της μεθοδολογίας σχεδιασμού και υλοποίησης και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων χρηματοδότησης.

O Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν είναι παρά το όχημα για να αλλάξει ο τρόπος με τον  οποίο το κράτος εξυπηρετεί τους πολίτες, σχεδιάζει διαδικασίες, υλοποιεί δράσεις, λύνει προβλήματα, στηρίζει τις επιχειρήσεις, κάνει το κράτος πιο φιλικό και αποτελεσματικό. Με λίγα λόγια, κάνει τη ζωή μας ευκολότερη!

*O κ. Γρηγόρης Ζαροφόπουλος είναι υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης