Το ΚΕΦίΜ εγκαινίασε χθες δημοσίως τη νέα του πρωτοβουλία, το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων στο πλαίσιο του οποίου σημαντικοί οικονομολόγοι επιλεγμένοι βάσει αντικειμενικών ακαδημαϊκών κριτηρίων, καταθέτουν κάθε μήνα την άποψή τους επί ζητήματα δημόσιας πολιτικής.
Η πρώτη ερώτηση του Απριλίου, αφορούσε τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και σύμφωνα με τις 64 απαντήσεις που καταγράφηκαν, σημειώνεται μια ελαφρά, αλλά όχι αμελητέα προτίμηση μεταξύ των οικονομολόγων προς την εστίαση των δράσεων στην πλευρά της προσφοράς έναντι της ζήτησης.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι καταδεικνύοντας τη συναίνεση, ή τη διάσταση απόψεων μεταξύ των καλύτερων οικονομολόγων της χώρας, να συμβάλλει στη διάλυση ευρέως διαδεδομένων μύθων ανάμεσα στους μη ειδικούς από μας για το πώς λειτουργεί στην πραγματικότητα η οικονομία. Κι αυτό γιατί, όπως πολλές φορές και οδυνηρά έχουμε διαπιστώσει, οι διαδεδομενοι αυτοί μύθοι, ακόμη κι όταν οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται πλήρως το πόσο απέχουν από την πραγματικόττηα, επηρεάζουν έντονα τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι σοβαροί οικονομολόγοι πρέπει να μιλούν δημοσίως περισσότερο σήμερα στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς ανησυχούν ότι η δημόσια έκθεσή τους θα τους υποβιβάσει στην κατηγορία του μαϊντανού. Κάποιοι δεν θέλουν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι με τους λιγότερο σοβαρούς συναδέλφους τους που ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης απόλαυσαν περισσότερα από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που υποτίθεται ότι αντιστοιχούν στον καθένα μας. Κάποιοι άλλοι, απλώς αισθάνονται ότι το παιχνίδι της επιρροής της κοινής γνώμης έχει χαθεί.
Όμως ιδιαίτερα σήμερα, που πολλές πολιτικές δυνάμεις ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά με αφορμή την ύφεση που έρχεται λόγω κορονοϊού να τάξουν λαγούς με πετραχήλια, ο δημόσιος διάλογος χρειάζεται σοβαρές φωνές που θα μας επαναφέρουν στη σοβαρότητα και τη λογική.
Είναι αλήθεια ότι μέσα στην κρίση κάποιοι φωνακλάδες μονοπώλησαν ουσιαστικά τη δημοσιότητα με ευφάνταστες θεωρίες, σενάρια και προτάσεις για την οικονομία. Κι αν οι σοβαροί οικονομολόγοι - ευλόγως - δίσταζαν να μπουν σε έναν ανταγωνισμό ντεσιμπέλ και φαντασμαγορίας, πρωτοβουλίες όπως το Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων προσφέρονται για να λειτουργήσουν ως τα ηχηρά τους πολλαπλασιαστικά μεγάφωνα. Ως προς τη φαντασμαγορία τώρα, αυτή είναι μια άλλη υπόθεση!