Του Αλέξανδρου Σκούρα
Τις τελευταίες μέρες ο Πρωθυπουργός αναφέρεται πολύ συχνά στο ΚΕΦίΜ, πράγμα για το οποίο βεβαίως οι άνθρωποι του ΚΕΦίΜ τον ευχαριστούμε θερμά. Αμέσως μετά την παρουσίαση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που επεξεργαστήκαμε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας μας “Ελλάδα 2021: Ατζέντα για την ελευθερία και την ευημερία”, μας συνεχάρη για το θάρρος μας να διατυπώνουμε τις θέσεις μας, επισημαίνοντας βεβαίως ότι είμαστε ιδεολογικοί του αντίπαλοι. Την Τετάρτη που μας πέρασε, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής στην πρόταση του ΚΕΦίΜ για το φορολογικό σύστημα, ενώ είτε ο ίδιος είτε υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναφερθεί στο μεταξύ στις προτάσεις μας για την παιδεία και το ασφαλιστικό.
Βεβαίως, μία και μόνη μεγαλύτερη επιτυχία υπάρχει για μια δεξαμενή σκέψης από το να αναφέρεται ένας πρωθυπουργός στις προτάσεις που αυτή διατυπώνει: να τις υιοθετεί και να τις εφαρμόζει. Μέχρι να φτάσουμε όμως σ' αυτό το σημείο, αξίζει πιστεύω να αναρωτηθούμε - γιατί ο Πρωθυπουργός αναφέρεται τελευταία τόσο συχνά στο ΚΕΦίΜ και τις προτάσεις του;
Στις αναφορές του αυτές, ο Πρωθυπουργός, πέρα από τα καλά λόγια του για μας, φροντίζει να υπογραμμίσει ότι οι προτάσεις του ΚΕΦίΜ βρίσκονται στο αντιδιαμετρικά αντίθετο σημείο από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Πράγμα που εμάς φυσικά μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους!
Σε ό,τι αφορά για παράδειγμα του φορολογικό, ο κεντρικός πυρήνας της πρότασής μας, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε εδώ είναι ο εξής:
Μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20%, με αντίστοιχη μείωση των χαμηλών συντελεστών από 13% σε 11% και από 6% σε 5%.
Μείωση του φόρου νομικών προσώπων από 29% σε 20%.
Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22 έως 55% σήμερα, στο 20% για όλους τους φορολογούμενους, με έκπτωση φόρου που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο περίπου €5.682 για εισοδήματα μέχρι €20.000 το χρόνο, όπως προβλέπεται να ισχύσει από το 2020. Πλήρης κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης.
Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και απόδοση της είσπραξης ανταποδοτικών τελών επί της ακίνητης περιουσίας στους δήμους. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, και φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση σαν εισόδημα με συντελεστή 20%.
Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που απομένουν.
Οι προτάσεις μας αυτές είναι κοστολογημένες: η απώλεια δημόσιων εσόδων εκτιμάται στα 4,7 δις και εξισορροπείται από τις προβλέψεις των υπόλοιπων κεφαλαίων της Ατζέντας ώστε ο προϋπολογισμός να παραμένει ισοσκελισμένος.
Ποσοτικοποιημένα είναι και τα εκτιμώμενα αποτελέσματα της φορολογικής αυτής μεταρρύθμισης: ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 3,5 δις, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,7 δις, των πάγιων επενδύσεων κατά 1 δις, και της απασχόλησης με 35 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας εντός τετραετίας, ενώ η Ελλάδα θα βελτιώσει την κατάταξή της στο International Tax Competitiveness Index του Tax Foundation κατά 18 θέσεις, στην 11η θέση από την 29η το 2018.
Πρόκειται για μια συνολική πρόταση που ενισχύει δυναμικά την ανάπτυξη, την απασχόληση, τα εισοδήματα των Ελλήνων και δίνει ιδιαίτερα σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση τις ευκαιρίες που δικαιούνται για να βγουν από τη φτώχεια και την ανεργία. Είναι μια πρόταση που περιορίζει το κράτος και απελευθερώνει τους Έλληνες αντί να τους κρατά αναπόδραστα εξαρτημένους από την “απλοχεριά” της εκάστοτε κυβέρνησης.
Μάλλον λοιπόν έχει δίκιο ο Πρωθυπουργός που προσπαθεί επίμονα να καταδείξει ότι ο ίδιος και η Κυβέρνησή του βρίσκονται στο αντιδιαμετρικό σημείο απ' όσα προτείνει το ΚΕΦίΜ. Εμείς για μια ακόμη φορά τον ευχαριστούμε που με τις αναφορές του αυτές κάνει ακόμα πιο γνωστό το ΚΕΦίΜ και το έργο του ακόμη και σε πολίτες που ενδεχομένως μέχρι χθες να μη μας γνώριζαν. Του είμαστε - γι' αυτό - πραγματικά ευγνώμονες.