Φιλελεύθερο wishlist για τα 32 δισ. ευρώ

Τα χρήματα για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός έρχονται, είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει σε οποιονδήποτε. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ότι το Μαξίμου, η κυβέρνηση και η επιτροπή των οικονομολόγων της οποίας ηγείται ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, θα κληθούν να χαράξουν την οικονομική πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει δύο φιλελεύθερες προτάσεις για το πως να δαπανηθούν (και μία για το πως να μην δαπανηθούν) αυτά τα χρήματα.

Συνταξιοδοτικό:

Οι συντάξεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά βαρίδια του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 15% του ΑΕΠ). Το αναδιανεμητικό σύστημα που έχουμε σήμερα είναι εκ φύσεως δυσλειτουργικό. Η συνεχής μείωση του πληθυσμού της χώρας και η υψηλή ανεργία που χαρακτηρίζει την οικονομία μας σημαίνουν ότι το συνολικό κόστος των συντάξεων είτε θα συνεχίσει να αυξάνεται διαρκώς είτε ότι θα συγκρατείται μέσω μειώσεων. Ο περιορισμός του αναδιανεμητικού πυλώνα και η μεταφορά των επικουρικών συντάξεων σε κεφαλαιοποιητική βάση, μαζί και με την εισαγωγή ενός τρίτου εθελοντικού και αμιγώς ιδιωτικού πυλώνα, μπορούν να δώσουν στην επόμενη γενιά συνταξιούχων την ελπίδα της αξιοπρεπούς διαβίωσης κατά την τρίτη ηλικία. Η μετάβαση αυτή, για τα πρώτα χρόνια, κοστίζει αρκετά δις, όμως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος θα αποκαθιστούσε και ένα διαγενεακό ισοζύγιο. Οι σημερινές γενιές θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την ευρωπαϊκή και κρατική «γενναιοδωρία» όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν θα τα πληρώσουν οι επόμενες γενιές φορολογουμένων. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τιμήσουμε αυτή τη μελλοντική τους θυσία είναι να διορθώσουμε τις δημοσιονομικές βόμβες του σήμερα.

Φορολογική Πολιτική:

Μία ιδιαίτερα σημαντική μεταρρύθμιση που θα άλλαζε άρδειν το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας προτάθηκε από το ΚΕΦίΜ τον Απρίλιο του 2019. Η πρόταση αυτή, την οποία και παραθέτω αυτούσια, προέβλεπε «μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 20%, με αντίστοιχη μείωση των χαμηλών συντελεστών από 13% σε 11% και από 6% σε 5%. Μείωση του φόρου νομικών προσώπων από 29% σε 20%. Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από 22 έως 55% σήμερα, στο 20% για όλους τους φορολογούμενους, με έκπτωση φόρου (tax credit) που αντιστοιχεί σε αφορολόγητο όριο περίπου €5.682 για εισοδήματα μέχρι €20.000 το χρόνο, όπως προβλέπεται να ισχύσει από το 2020. Πλήρης κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και απόδοση της είσπραξης ανταποδοτικών τελών επί της ακίνητης περιουσίας στους δήμους. Κατάργηση όλων των φόρων που βαρύνουν την κατοχή και μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας, και φορολογία της υπεραξίας στη μεταβίβαση σαν εισόδημα με συντελεστή 20%. Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που απομένουν.» Η πρόταση αυτή, που επιμελήθηκε η Μιράντα Ξαφά, κόστιζε πέρυσι 4,7 δις. Αυτό το ποσό μπορεί να μην υπήρχε στα ταμεία του κράτους το 2019 όμως πλέον ενδέχεται να υπάρχει. Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να γυρίσει σελίδα η χώρα, να προσελκύσει επενδύσεις και να τονώσει την ανάπτυξη ο δρόμος αυτός είναι αρκετά ενδεδειγμένος.

Το δις εξαμαρτείν:

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στο τί θα πρέπει να αποφύγουμε ως χώρα ώστε τα ζεστά χρήματα που έρχονται από την Ευρώπη να μη γίνουν αφορμή μίας νέας χρεοκοπίας. Άλλωστε, κάπως έτσι την πατήσαμε και την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας. Η βασική αρχή, για κάθε φιλελεύθερο πολίτη, είναι ότι τα χρήματα αυτά μοιραία θα προκαλέσουν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Όσο πιο παρεμβατικό θα γίνει το κράτος, τόσο μεγαλύτερες οι στρεβλώσεις. Όμως, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν ομάδες του πληθυσμού που θα χρειαστούν στήριξη και βοήθεια ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Η προειδοποίηση αυτή δεν αφορά αυτές τις ομάδες. Αφορά τις πολιτικά δημοφιλείς ιδέες για αυξήσεις συντάξεων, τη δημιουργία μόνιμων επιδομάτων, πιθανές κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, και άλλες παρεμβατικές πολιτικές που θα διογκώσουν τον ρόλο του κράτους στην οικονομία και θα ευνοήσουν συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων. Αν η κυβέρνηση χειριστεί το θέμα μικροπολιτικά, αυτό που σήμερα μοιάζει με μάννα εξ ουρανού θα μετατραπεί σε κατάρα.