Το φάντασμα του Πομερανού γρεναδιέρου

Της Μαρίας Χούκλη

Από το απώτατο βορειοανατολικό άκρο της γερμανικής επικράτειας, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Spiegel, ξεκίνησε η μετα-Μέρκελ εποχή. Η Δυτική Πομερανία έδωσε απλόχερα τη στήριξή της σε μια πολιτική δύναμη που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκαλεί ευθέως ναζιστική. Στο συγκεκριμένο κρατίδιο είναι ελάχιστοι οι πρόσφυγες, άρα δεν υπάρχει στις καθημερινές προσλαμβάνουσες των πολιτών ο παράγοντας “μετανάστης”, γι αυτό και το αποτέλεσμα ακούστηκε σαν βροντή.

 Η “Εναλλακτική για τη Γερμανία” κερδίζει έδαφος και γίνεται το όχημα που επιλέγουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες για να στείλουν στο εγχώριες ελίτ  το μήνυμα ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους στο παλιό σύστημα. Αισθάνονται ότι τα παλιά κόμματα τους ξέχασαν, ότι με ευθύνη των κομμάτων μεγάλωσε η απόσταση από ψηφοφόρους και τους προσάπτουν τη μομφή ότι νοιάζονται να διευθετήσουν την οικονομική κρίση του νότου ή να δώσουν στέγη σε αλλοεθνείς, αντί να ακούσουν το δικό τους καημό.

Στο χαοτικό σύγχρονο σκηνικό όπου η τεχνολογία μετέβαλλε την  οικονομία και εκείνη με τη σειρά της καθυπόταξε την πολιτική, μόνο οι λαϊκιστές γίνονται κατανοητοί με τα επικίνδυνα απλουστευτικά ερμηνευτικά εργαλεία τους για το τι συμβαίνει στο κόσμο:

στην πραγματικότητα όλοι οι δημαγωγοί λένε το ίδιο στη θυμωμένη μεσαία τάξη:  εμείς θα σας απαλλάξουμε από τους υπαίτιους της δυστυχίας σας, αν χρειαστεί με λιγότερη δημοκρατία και περισσότερα όπλα. Το παλιό ξεθώριασε αλλά το νέο έχει φαιό χρώμα. Η ψήφος των Πομερανών, αν έχει δίκιο το Spiegel, δεν θα πρέπει να μας χαροποιεί γιατί ήταν ράπισμα για την  Μέρκελ.

Αν  στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης αποκτήσουν ισχύ οι ακραίοι της Φράουκε Πέτρι, η καγκελάριος και ο Σοϊμπλε θα μοιάζουν με προσκόπους. Η 40χρονη χημικός που ηγείται του αντιευρωπαϊκού AfD πιθανότητα θα επαναλάβει τη ρήση του Βισμαρκ, ελαφρώς παραλλαγμένη: όλη η Ελλάδα δεν αξίζει τα κόκαλα ενός πομερανού γρεναδιέρου.

Τα μηνύματα απο την Γερμανία δεν είναι καλά. Αλλαγή των συσχετισμών στις εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο εκεί και σε οκτώ μήνες στη Γαλλία θα πάει πίσω την  ελληνική υπόθεση η οποία θα μπει σε νέες περιπέτειες, σε δυσμενέστερο περιβάλλον, χωρίς καν τους άσπονδους εταίρους που έδωσαν χείρα βοηθείας όταν έπρεπε.