Της Μαρίας Χούκλη
(Τελευταία ανταπόκριση )
11. «Ξεχάστε να ξεχάσετε το ΔΝΤ»
Οι ευρώ-ιθύνοντες συχνά λένε με περιστροφές και κομψά τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν όπου θέλουν να στείλουν. Στην περίπτωση όμως του ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν λιτός και κατηγορηματικός. Η Αθήνα συμφώνησε το περασμένο καλοκαίρι να συμμετέχει και το Ταμείο στο νέο πρόγραμμα. Τελεία. Δεν θα αποφασίσει η κυβέρνηση να το αφήσει (χωρίς επακόλουθα) εκτός. Αλλά και προς το ΔΝΤ είχε ένα μήνυμα. Το 40% της σύνθεσης του είναι ευρωπαϊκές χώρες, επομένως υπάρχει το ειδικό βάρος προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την ερμηνεία της αναφοράς περί χρέους στη συμφωνία του Ιουλίου.
12. Παραμένει η απειλή του Grexit; Όχι, αλλά ναι.
Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να πετύχει εφαρμόζοντας το πρόγραμμα. Η Ε.Ε. δεν πρόκειται να ανεχθεί επιστροφή στο ante Ιουλίου καθεστώς. Υπάρχει έστω και αργή υλοποίηση των δεσμεύσεων, σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Αθήνα, αλλά πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Τελεία. Ούτε σκέψη για το if not. Δείχνουν όλοι πολύ κουρασμένοι για να ξανασχοληθούν με ελληνικές παλινωδίες και κόντρες. Οι ευρώ-θεσμοί έχουν να αντιμετωπίσουν δυο κολοσσιαίες κρίσεις, το προσφυγικό και την απειλή του αυτόβουλου Brexit. Δεν το κουβεντιάζουν και να χρειαστούν αλλεπάλληλα Eurogroup και ανάμιξη της ευρωηγεσίας σε πολύωρες συνεδριάσεις για να αποτρέψουν το αναπόφευκτο. Θα λυθεί από τη ζωή μας άφησαν να καταλάβουμε.
13. Το προσφυγικό ισοδύναμο για το ασφαλιστικό;
Μόλις τέσσερις λέξεις χρησιμοποίησε ο Μοσκοβισί όταν τον ρώτησα αν υπάρχει σκέψη να είναι πιο ελαστικοί οι εταίροι στο ζήτημα του ασφαλιστικού λόγω της προσφυγικής κρίσης.
THERE IS NO LINK
14. Τα κακά νέα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Για την Ε.Ε. είναι η προτεραιότητα των προτεραιοτήτων, απαράβατος όρος για να υπάρξει θετική αξιολόγηση, απαραίτητος όρος για να ανοίξει η συζήτηση διευθέτησης του χρέους.
Κακώς η αγωνία του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι για το τι θα χάσουν όσοι είναι τώρα ασφαλισμένοι. Το πραγματικό ερώτημα είναι όπως θα διασφαλιστούν οι επομένως γενιές και οι άνεργοι. Η Ελλάδα έχει το τρίτο χειρότερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ε.Ε. και είναι καταχρεωμένη. Η εξίσωση δεν θα βγει, αν δεν γίνει αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Τελεία.
15. Τα καλά νέα (κι όμως υπάρχουν).
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προβλέπει θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του Ιανουαρίου. Ολοκλήρωση της συζήτησης για τη διευθέτηση του χρέους εντός του 2016 και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αλλά... πάντα υπάρχει το αλλά. Μόνο εφόσον δεν εκτροχιαστεί για πολιτικούς λόγους η εφαρμογή του προγράμματος, δεν δημιουργούνται αχρείαστες κρίσεις όπως αυτή με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε.
Κατακλείδα.
Το μήνυμα προς την Ελλάδα την παρούσα στιγμή που η Ευρώπη συνταράσσεται από την προσφυγική κρίση είναι ένα:
Δείξτε σοβαρότητα, μην σπαταλάτε χρόνο και δυνάμεις, κάντε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και το ελληνικό δημόσιο και η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει με τρόπους που λέγονται και άλλους που δεν λέγονται.
Φεύγουμε με 2 βαθμούς και με την αίσθηση ότι όλα φαντάζουν λογικά και εύκολα μέσα από το Berlaymont, αλλά φοβάμαι τη θέαση των πραγμάτων από την Αθήνα.