Δεν εΔΕΗσε...

Του Νίκου Φιλιππίδη

Διαβάζοντας όσα γράφει ή δηλώνει τον τελευταίο καιρό για την ΔΕΗ ο κ. Πάνος Σκουρλέτης μπορεί εύκολα να αναρωτηθεί κανείς, αν έχει επισκεφτεί τελευταία ένα υποκατάστημα της. Όχι απαραίτητα της περιοχής του, οποιοδήποτε.

Μια επίσκεψη σε ένα μεγάλο κατάστημα της ΔΕΗ σε περιοχή των Βορείων Προαστίων θα αρκούσε για να αντιληφθεί ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων της, η εταιρεία είναι «νεκρή» στον ανταγωνισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους νέους πελάτες, για τους οποίους «σκοτώνονται» οι ιδιωτικές εταιρείες του χώρου, υπάρχουν διαθέσιμοι οι ίδιοι υπάλληλοι στα ίδια γραφεία με αυτά που απευθύνονται για όσους επιθυμούν να αμφισβητήσουν ή να διακανονίσουν τα χρέη τους προς την ΔΕΗ. Ένας νέος πελάτης της δηλαδή, θα πρέπει να περιμένει σε μια ουρά 100 και πλέον οργισμένων πελατών, προκειμένου να πληρώσει την εγγύηση (δεν την χρεώνει ο ανταγωνισμός) και να «κερδίσει» μετά από ένα τρίωρο την πολυπόθητη σύνδεση. Με λίγα λόγια η διοίκηση της ΔΕΗ συνειδητά – καθώς δεν μπορεί να μην βλέπουν το πρόβλημα – αποδέχεται την απώλεια των μεριδίων της και συνακόλουθα πολύτιμων εσόδων. Συμβαίνει δηλαδή το πρωτοφανές να «χαρίζει» χωρίς αντάλλαγμα το βασικό περιουσιακό της στοιχεία, την πελατεία της, στον ανταγωνισμό.

Και αν για την κακή λειτουργία των καταστημάτων, υπεύθυνη είναι η διοίκηση της ΔΕΗ, για τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης «μερτικό» έχει και ο υπουργός Εσωτερικών.

Το «κοινωνικό πρόσωπο» του υπουργού το πληρώνει ακριβά η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία. Είναι γνωστό ότι τα ανείσπρακτα υπόλοιπα της ΔΕΗ ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ, μετά την εντολή Σκουρλέτη να μην κόβεται το ρεύμα σχεδόν σε κανέναν πελάτη της με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επακόλουθο των ισχνών εισπράξεων είναι η αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών της, καθώς τα χρέη της φτάνουν τα 900 εκ. ευρώ και προς τον ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ τα 700 εκ. ευρώ, ενώ οι ανάγκες ρευστότητας από τις τράπεζες ξεπερνούν το 1,7 δις. ευρώ.

Κατά την άποψη του κ. Σκουρλέτη, στόχος των θεσμών που βάζουν θέμα ΔΕΗ είναι, να περάσει η περιουσία της επιχείρησης σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Προφανώς ο υπουργός παραγνωρίζει ότι χωρίς την πώληση των εν λόγω μονάδων η ΔΕΗ έχει μπροστά της λίγους μήνες ζωής λόγω δικών του ενεργειών, ενώ ξεχνάει ότι ο ίδιος είναι επίσης υπεύθυνος όχι για την πώληση, αλλά για την δωρεά των μεριδίων του άλλοτε μονοπωλίου στην αγορά ρεύματος...