Τι θα συνέβαινε αν τα επιτόκια δανεισμού είχαν υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 1% επί Αλέξη Τσίπρα; Πρώτον, δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά αποδεχόμαστε την υπόθεση ως σενάριο εργασίας. Τότε, λοιπόν, η άρχουσα τάξη της χώρας θα οργάνωνε εκδηλώσεις λατρείας του μεγάλου ηγέτη. Σήμερα, είναι αρκετό να βάλει μερικά λεφτά στο τραπέζι. Για το καλό της πατρίδας.
«Έπαιξε» η άρχουσα τάξη με τον Τσίπρα; Ένα κομμάτι της σίγουρα ναι. Και με τον Τσίπρα «έπαιξε» και με την δραχμή «έπαιξε» και με την χώρα έπαιξε. Με την στάση τους έδωσαν ουσιαστικά «πράσινο φώς» στους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Κάποιοι από τους … εθνικούς πρωταθλητές θεώρησαν ότι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την φιλελευθεροποίηση της ελληνικής Οικονομίας ήταν η άνοδος στην εξουσία μιας αριστερής κυβέρνησης.
Για να μην είμαστε άδικοι. Υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν ανταποκριθεί στο «κάλεσμα» για επενδύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα σε εκδηλώσεις για νέες επενδύσεις της ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, του Μυτιληναίου, της Aegean. Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει άμεσα ένα σημαντικό κύμα επενδύσεων η Οικονομία δεν θα μπορέσει να περάσει σε αναπτυξιακή τροχιά, εκθέτοντας την χώρα σε σοβαρούς κινδύνους. Σε αυτό το project, λοιπόν, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν «προϋπολογιστεί» με ένα σημαντικό μερίδιο συμμετοχής. Αν και εφόσον οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να έχουν άποψη στα τεκταινόμενα στα επόμενα χρόνια…
Διαφορετικά η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα κινδυνεύει να πάθει το εξής: Να αναλώνει όλη της την ενεργητικότητα στο μέλλον προσπαθώντας να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Σκεφτείτε εκδηλώσεις με θέμα την … ελληνοποίηση της Οικονομίας! Να το πούμε και διαφορετικά. Ο τροχός θα γυρίσει έτσι ή αλλιώς. Επενδύσεις θα γίνουν από ξένους. Η κυβέρνηση έχει δουλέψει πολύ σε αυτή την κατεύθυνση με το Ισραήλ, την Γαλλία και με το Κατάρ. Και αναζητούνται και άλλοι στρατηγικοί σύμμαχοι. Χρήματα λοιπόν από το εξωτερικό θα έρθουν και θα είναι σημαντικά. Το ερώτημα είναι αν η ελληνική άρχουσα τάξη μπορεί να καταλάβει τις εξελίξεις που συντελούνται αυτή την στιγμή κι αν μπορεί ή αν θέλει να συμμετέχει…
Η πτώση των επιτοκίων δείχνει ότι οι ξένες αγορές έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και πριν πέντε χρόνια, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν τα εχέγγυα για να γίνει κάτι καλό. Αν το πιστέψουμε όσο το πιστεύουν κι εκείνοι που βάζουν τα λεφτά τους με επιτόκιο χαμηλότερο του 1%, τότε αυτή η χώρα θα έχει σίγουρα ένα καλύτερο μέλλον…
Θανάσης Μαυρίδης